Ob slovesu bi se še kako prilegla prva domača zmaga

Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo s tekmo proti Bešiktašu (18) sklenili nastope v ligi prvakov.

Objavljeno
04. marec 2016 21.26
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Že vso sezono se rokometašem Celja Pivovarne Laško izmika domača zmaga v ligi prvakov in to jih je tudi stalo uvrstitve v osmino finala. Za lepši vtis in dobro popotnico pred nadaljevanjem domače sezone bi veljalo vpisati še dve točki, ko bo danes ob 18. uri v Zlatorogu gostoval turški Bešiktaš.

Pet točk so v 13 kolih zbrali Celjani, od tega samo eno v svoji dvorani, ko so remizirali s Kielom. Čeprav so vse možnosti za osvojitev šestega mesta v skupini A zapravili pred tednom po nesrečnem porazu v Zagrebu, bi veljalo sezono skleniti zmagoslavno, sedem osvojenih točk pa bi ljudem na EHF poslalo potrdilo, da je Celje še naprej konkurenčno, ko se bodo poleti znova delile evroligaške vstopnice.

Seveda bodo pivovarji morali prej ubraniti naslov državnega prvaka in domači sceni se bodo lahko v celoti posvetili po koncu tekme s turškim prvakom, ki tako rezultatsko, še manj pa logistično (tekma s Kielom je v Istanbulu privabila 150 gledalcev) ni upravičil povabila med elito. Vseeno pa ga ne gre jemati zlahka. Nenazadnje je edino zmago dosegel proti Zagrebu in še nekajkrat povzročal preglavice favoritom.

To bo tudi dvoboj najsijajnejših vzhajajočih zvezd na desnem krilu – 19-letnega Blaža Janca in 21-letnega Srba Darka Đukića. Slednji je četrti strelec LP z 80 goli in je skupaj z Ramazanom Dönejem (74) prispeval 44 odstotkov vseh zadetkov črno-belih orlov. Nevarni pa so še makedonski reprezentant Nemanja Pribak, hrvaški veteran Ivan Ninčević in nekdanji član Celja Predrag Dačević.

Pri Celjanih bo želel dobro formo potrditi za Jancem drugi strelec Žiga Mlakar in si še povečati možnosti, da bi se znašel na seznamu povabljencev na priprave za olimpijske kvalifikacije. Selektor Veselin Vujović, ki je bil v četrtek z Zagrebom blizu zmage v Kielu, naj bi širši seznam 28 kandidatov za aprilski turnir v Malmöju objavil v ponedeljek.

Nastopa v Riu se še vedno nadeja tudi Arthur Patrianova, ki mu bo prva sezona v Celju ostala v slabem spominu zaradi mnogih poškodb. Vendar je zdaj čil in zdrav in želi klubu, ki mu je stal ob strani v najhujših časih, povrniti zaupanje. »Z vsakim dnem se počutim bolje. Nekaj minut sem odigral v Zagrebu in v sredo proti Izoli. Zelo se veselim vsake tekme, saj sem jih letos preveč izpustil. Vsaka tekma lige prvakov je pomembna, proti Bešiktašu bo tudi zadnja in storili bomo vse, da zmaga končno ostane doma,« je odločen 22-letni Brazilec, ki bo v prihodnji sezoni tvoril udarni dvojec na levem zunanjem položaju z Borutom Mačkovškom. Da tribune med tekmo, ki ne bo odločala o ničemer, ne bodo samevale, pa bodo poskrbeli učenci desetih osnovnih šol iz Celja in okolice.

Bolj kot derbi z dna lestvice bosta sicer pomembni tekmi v Veszpremu in Parizu. PSG (22 točk), Veszprem (21) in Flensburg (20) še imajo možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale. V najboljšem položaju je PSG, ki ni odvisen od drugih in bi z zmago proti Nemcem ostal na vrhu.

Tudi v skupini B je znanih vseh šest udeležencev izločilnih bojev, Barcelona pa bo prva, če ne bo doma izgubila z Rhein-Neckarjem. Sicer jo utegnejo prehiteti Kielce Uroša Zormana, ki bodo gostile Pick Szeged Deana Bombača. Montpellier s štirimi Slovenci (Gajić, Dolenec, Gaber, Kavtičnik) pa bo gostoval pri Vardarju Matjaža Brumna.