Obeti niso najboljši, toda v slogi je moč

Anketa: rokometni strokovnjaki o možnostih Slovenije za nastop na olimpijskih igrah v Riu.

Objavljeno
05. april 2016 20.07
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana - Slovensko moško rokometno reprezentanco ta konec tedna v Malmöju čaka kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Riu de Janeiru, na katerem bo igrala proti Švedski, Španiji in Iranu. V slovenski reprezentanci so v teh dneh polni optimizma, slovenski rokometni strokovnjaki, ki so sodelovali v Delovi anketi, pa napovedujejo, da bo imela Slovenija zelo težko nalogo.

Matjaž Tominec: Ker turnir ne bo v Stožicah, bo delo še težje. Španija in Švedska sta močni reprezentanci. Poznamo ju z EP in naši rokometaši bodo morali pokazati še boljšo igro kot v Vroclavu, če želijo osvojiti vsaj drugo mesto. Nekaj adutov imamo. Ocenjujem, da smo hitrejši od Špancev, ki ob prehodu iz napada v obrambo menjajo po dva igralca. S hitro igro ter polprotinapadi je treba krilnim igralcem omogočiti čim več lahkih golov. Skozi sredino bo šlo težko, ker ima Španija močan in visok obrambni blok. Proti Švedom ne bo šlo z obrambo 6-0, saj so njeni strelci z razdalje v zelo dobri formi. Pretok žoge jim je treba preprečiti z zelo agresivno obrambo. Ocenjujem, da je pot v Rio lažja prek Špancev.

Roman Pungartnik: Roko na srce, Španija in Švedska sta v vsakem pogledu boljši reprezentanci od Slovenije. Ta je sicer že pokazala, da se lahko meri z vsakim. Ne vem, koliko resnice je v izjavah selektorja Veselina Vujovića, da so igralci v boljši formi kot na EP. Upam, da je res tako. Švedi so gostitelji, s Španci imamo dolgo tradicijo neuspehov. Vsi si želimo, da bi Sloveniji uspelo, toda možnosti so minimalne. Še vedno pa obstajajo, zato bi jih veljalo izkoristiti. Ne vidim pa prav nobene primerjalne prednosti Slovenije. Španski igralci so osvajali že vse mogoče kolajne, Švedi so srebrni z OI v Londonu. No, morda se zgodi faktor presenečenja in nas bo kdo vzel prelahko in se opekel. Zato bo potrebna maksimalna borbenost.

Aleš Praznik: Dokopal sem se do selektorjevega poročila o nastopu na EP in moram priznati, da sem bil razočaran in zaskrbljen hkrati. Samo potrdilo je, da je bila reprezentanca vse prej kot takšna, kakršno so nam želeli predstaviti. Ker se v njej ni kaj bistvenega spremenilo, nisem optimist, še vedno pa bom eden največjih navijačev Slovencev. Upam, da bodo vse malenkostne slabosti pospravili v predal in se poenotili. Samo kadar je Slovenija maksimalno složna in ciljno naravnana, je namreč lahko konkurenčna velesilam, kakršni sta Španija in Švedska, ki sta realno močnejši na vseh igralnih mestih od vratarskega naprej. Vem pa, da Vujović nikomur ne prizna, da je boljši in se ne bo vdal, dokler mu tega ne dokažejo.

Zoran Jovičić: Če ne bi verjeli, da imamo možnosti za uspeh, ne bi imelo smisla odpotovati na Švedsko. Možnosti so, četudi je treba priznati, da sta Španija in tudi Švedska po ratingu višje od nas. Moramo biti optimisti. Španija je favorit, toda z njo lahko igramo, kar se je pokazalo na EP in to je lepa iztočnica. Treba je narediti temeljito analizo obeh tekmecev in pripraviti ustrezno taktiko. Dobro bi bilo, če bi nam uspelo s Švedi držati stik tja do 50. minute, potem bi se jim lahko pod težo pritiska roke zatresle, kar bi bila voda na naš mlin. Dejstvo je, da nam lahko že ena dobra tekma prinese uspeh. Bil sem na dveh OI in srčno upam, da se bo Slovenija še tretjič znašla na največjem tekmovanju.