Obramba tokrat svetla točka, napad razglašen

Slovenski rokometaši tudi v Celju zgolj neodločeno z Makedonijo (23:23), konec tedna dvakrat s Hrvaško.

Objavljeno
05. januar 2016 22.42
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Slovenski rokometaši v zadnjih osmih minutah niso prejeli gola in dosegli tri, kar pa je bilo dovolj zgolj za še en remi proti Makedoniji v pripravah za EP na Poljskem. Obramba je bila v Celju boljša kot v Krškem, a napad daleč od takšnega, ki bi zbujal optimizem. Na tekmah s Hrvaško bi konec tedna veljalo pokazati precej več.

Če je bilo na prvi tekmi (28:28) iz slovenskega zornega kota najboljša prva tretjina, je bilo tokrat uvodnih 20 minut že kar skrb zbujajočih. Makedonci so vodili z 8:5 in z žalostno praznih tribun hrama slovenskega rokometa so se zaslišali prvi žvižgi, ko se je nespretno končal še en domači protinapad. V dobrem smislu sta izstopala Darko Cingesar in Vid Kavtičnik, strelca sedem od prvih osmih slovenskih golov. Po zaostanku z 8:10 pa sta Bombač z dvema zadetkoma in Poteko zasukala izid in Slovenci so po novem strelu Bombača imeli med odmorom minimalno prednost.

V drugem polčasu je selektor Veselin Vujović na igrišče poslal povsem spremenjeno postavo, vajeti igre je v roke vzel celjski as Miha Zarabec (kapetan Uroš Zorman ni igral), prvič so na parket stopili tudi vratar Matevž Skok, Gašper Marguč, Simon Razgor in Jure Dolenec. Slika se je malce izboljšala, po dveh golih Marguča je Dolenec zadel za 16:13. A velika nihanja ostajajo zaščitni znak Slovencev v tem obdobju. Gostom so dovolili delni izid 3:0 in četudi je Skok ubranil dve zaporedni sedemmetrovki zvezdniku Kirilu Lazarovu, je ekipa Ivice Obrvana v 52. minuti prišla do vodstva s 23:20 in imela celo napad za plus 4.

Končnica je le pripadla Slovencem, ki so v Krškem zapravili zmago. Luka Žvižej, ki se je z Benom Lapajnetom izenačil na vrhu lestvice z 212 reprezentančnimi nastopi, je z dvema lahkima goloma vrnil upanje na zasuk. Za izenačenje je poskrbel Zarabec z lepim lobom s sedmih metrov in Slovenci so bili znova bližje zmagi, toda podobno kot dan prej v zadnjem napadu niso znali izigrati makedonske obrambe. Glede na to, da so storili kar 15 tehničnih napak, bi bila zmaga nezaslužena in zavajajoča.

Vujovićeve skrbi na levem zunanjem položaju se medtem le še stopnjujejo. Klemen Cehte je tokrat sicer zatresel mrežo, vendar ponovno še zdaleč ni prepričal z igro. A tudi Mačkovšek je po solidni predstavi v Krškem hitro pokazal, da je spet vstal z levo nogo. Izkazalo se je tudi, da Slovenija brez Luke Žvižeja ne more odigrati resne obrambe …

»Najbrž je edino pozitivno spoznanje s teh dveh tekem proti Makedoniji, da smo z izjemo drugega polčasa srečanja v Krškem pokazali velik napredek v obrambi glede na prejšnje obdobje. Vendar pa še vedno zelo trpi napad, nismo še osvojili Vujovićevega sistema, izgubljamo preveč žog. No, napad me niti ne skrbi preveč, saj premoremo veliko kakovosti in lahko zelo hitro napredujemo. Ta čas je pomembno, da smo še skoraj sestavili obrambo, kateri smo tudi posvečali največ časa na treningih. Verjamem, da bo do srečanj s Hrvaško tudi napad že precej bolj tekoč, se je k bližnjima izzivoma v Ivanić-Gradu (petek) in Kopru (sobota) že ozrl Dolenec: »Prav lepo bi se bilo na EP podati z zmagama proti sosedom.«

Pripravljalna tekma za EP

Slovenija : Makedonija 23:23 (13:12)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 1400, sodnika: Smolko in Sok (oba Slovenija).

Slovenija: Skok, Škof, Lesjak, Zarabec 3 (1), Cingesar 3, Marguč 3 (1), Kavtičnik 4, Cehte 1, Dolenec 2, Skube, Poteko 1, Miklavčič, M. Žvižej, L. Žvižej 2, Blagotinšek, Gaber, Zorman, Gajić, Razgor, Bombač 4 (1), Mačkovšek.

Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Dupjačanec, Manaskov 1, Stoilov 1, Kukoski, K. Lazarov 7 (1), Mitkov 2, Jonovski, Taleski, Mirkulovski 1, V. Markoski, N. Markoski 1, Mojsovski, Pribak 2, Georgievski, F. Lazarov 2, Ojleski, Kuzmanovski 3, Peševski, Kosteski 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Makedonija 3 (1).

Izključitve: Slovenija 6, Makedonija 8 minut.