Odlični Janc preprečil poraz na Švedskem

Celjani so v Kristianstadu prišli od minus pet do plus tri, v razburljivi končnici pa osvojili točko.

Objavljeno
23. oktober 2016 23.50
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Kristianstad – Blažu Jancu bogati snubci niso vzeli zbranosti. Biser slovenskega rokometa je odlično zapolnil vrzel po poškodbi Žige Mlakarja in z devetim golom tri sekunde pred koncem Celju Pivovarni Laško na težkem gostovanju na Švedskem pristreljal pomembno točko v ligi prvakov.

Celje je končalo niz treh porazov in osvojilo tretjo točko, bero bo lahko obogatilo, ko bo po reprezentančnem premoru 12. novembra v Zlatorogu gostoval Pick Szeged. Kot kaže, bo boj v skupini B za mesta v osmini finala napet vse do konca. Dodatno ga je začinil Zagreb, ki je na prvi tekmi trenerja Silvija Ivandije, naslednika Veselina Vujovića, kot prvi v sezoni premagal Vardar in tako je razlika med četrtouvrščenim Szegedom in zadnjim Zagrebom vsega tri točke.

Tekma v Kristianstadu, kjer so igralci v oranžnem imeli dobro podporo s tribun, se ni začela po željah celjskega trenerja Branka Tamšeta, ki je dan prej ostal brez Mlakarja. Pomemben levoroki strelec si je dan prej na treningu poškodoval mišico in bo verjetno potreboval daljši počitek. Zato je moral na desni zunanji položaj Janc, sicer bolj vešč igranja na krilu, to pa je bil tudi dodaten pritisk na Gala Marguča, ki za razliko od vrstnika Janca ni vajen na igrišču prebiti 60 minut. Celjska obramba 5-1 je sicer delala preglavice švedskim prvakom, toda napad ni našel lukenj v skandinavski različici 6-0. Borut Mačkovšek, edini izraziti strelec z razdalje, je poskusil z dvema projektiloma pod prečko, vendar je vratar Nebojša Simić iz Črne gore prebral njegovo namero. Šele v deveti minuti je Vid Poteko, eden boljših igralcev pri Celju (izkoristek strelov je imel 5:5, ob tem pa bil nepogrešljiv v obrambi), dosegel prvi zadetek iz igre. Po golu Luke Žvižeja za 5:5 se je zdelo, da so gostje vzpostavili ravnotežje, nakar je sledilo novih sedem sušnih minut, v katerih je mlada ekipa trenerja Ole Lindgrena naredila delni izid 5:0 in Celjanom tudi pred začetkom drugega polčasa pri minus 3 ni kazalo nič dobrega ...

»Kristianstad igra sodoben in hiter rokomet, kaznuje vsako napako. Imel je težave na našo postavljeno obrambo, večino golov pa dosegal po naših izgubljenih žogah v napadu,« je razloge za zgodnji zaostanek pojasnil Tamše, čigar taktični načrt je začel prinašati rezultate v nadaljevanju, ko je Celje delovalo vse bolj odločno, Švedom pa je začelo zmanjkovati idej. Miha Zarabec je po dobrih petih minutah izenačil na 16:16, Marguč v 40. minuti zadel za prvo celjsko vodstvo (18:17) in ko sta Žvižej in Zarabec razliko povišala na tri gole (22:19 in 23:20), je bila pot do zmage odprta.

Toda spet so se prikradle znane napake in Kristianstad je prihajal do lahkih golov. Od trenutka, ko je Philip Henningsson izenačil na 23:23, pa do konca razlika med tekmecema ni bila več višja od gola. »Spet smo popustili v napadu, kar se nam je maščevalo. Toda z veliko srčnostjo in borbenostjo smo ohranjali stik. To nam je tudi prineslo točko, ki nam veliko pomeni, saj smo imeli veliko težav s sestavo ekipe. Čestitke fantom,« je bil tudi z minimalnim iztržkom zadovoljen Tamše.

Bližje zmagi je bil Kristianstad, ki je po golu Jerryja Tollbringa ter zgrešenih strelih Zarabca in Mačkovška imel priložnost postaviti piko na i, toda pol minute pred koncem je nespretno izgubil žogo, kar je v zadnjem napadu izkoristil Janc in svoji ekipi prinesel zlata vredno točko. Tako je 20-letni Sevničan, za katerega utegnejo v Celju iztržiti rekordno odškodnino, saj se po Kielcah in Vardarju za njegove storitve zanimajo tudi drugi klubi, še enkrat več pokazal, da se vanj splača vložiti vsak evro.

Tudi kapetan Žvižej težko priborjeni točki ni gledal v zobe. »V bistvu smo jo osvojili in ne izgubili. Z njo smo si povečali naše možnosti za uresničenje osnovnega cilja, nastop v osmini finala.«