Odločni Celjani polnoletni tudi v pokalu

Rokometaši Gorenja v drugem polčasu niso mogli več slediti ritmu slovenskih prvakov, tretje mesto Kopru.

Objavljeno
29. marec 2015 22.38
Rokometni pokal Slovenije, kjer sta se v finalu pomerila Celje Pivovarna Laško in Gorenje iz Velenja. Blaž Janc št.8, CPL v akciji.Koper, Slovenija 29.marca 2015.
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Koper – Četrtič zapored in skupaj osemnajstič so rokometaši Celja Pivovarne Laško osvojili pokal Slovenije in nadaljevali niz zmag proti tekmecem iz Velenja. V finalu sklepnega turnirja v Kopru so si odločilno prednost priigrali v prvi polovici drugega polčasa in oslabljenemu Gorenju pred končnico prvenstva sporočili, da se ne nameravajo odreči primatu na Slovenskem.

Ekipa Branka Tamšeta je pokazala, da ji pomanjkanje težkih tekem ni vzelo ostrine. Z obrambo 5-1, v kateri je imel glavno vlogo kapetan Luka Žvižej, so dobro kvarili načrte Velenjčanom in kmalu prevzeli pobudo. V osmi minuti je bilo po golu Mihe Zarabca 6:3 in v 14. po zaslugi Žvižeja 9:5. Prednost štirih golov so obnovili v 22. minuti, ko je iz nasprotnega napada zadel Blaž Janc. Toda Gorenje se ni kar tako vdalo. S tremi zaporednimi zadetki je ujelo stik in ob izteku prvega polčasa tekmo po golu Staša Skubeta postavilo na izhodiščno točko.

Da bo na koncu srebrnina dobila znanega naslovnika in da se bo pokalna suša Gorenja nadaljevala v 13. leto, je nakazal Žvižej z uvodnima zadetkoma v drugem delu, v katerem Gorenje ni pokazalo obraza iz pokala EHF, čemur so botrovale tudi zdravstvene težave, ki so se kopičile iz dneva v dan, nazadnje jo je že na začetku tekme skupil tudi prvi vratar Klemen Ferlin (koleno). »Cepelin« v izvedbi Janc-Slišković je prinesel vodstvo s 23:19, po zadetku Roka Žurana za 26:21 pa bilo dobrih 13 minut pred koncem jasno, da bo Tamše še petič zapored premagal Ivana Vajdla.

Slednji ni skrival razočaranja, ker nikakor ne more prekiniti niza svojega nekdanjega varovanca. »Nerad iščem izgovore, toda če bi Celje imelo toliko težav kot mi, bi težko zmagalo. Poškodbe so sicer sestavni del športa, na žalost pa so se prav v tem času zarotile proti nam. Zdaj jih moramo čim prej sanirati. V domačem prvenstvu ni še prav nič odločenega, čakata nas vsaj še dva nastopa v pokalu EHF. Pokal se nam je žal izmuznil, a veliko bo še tekem in glavna želja je osvojitev državnega naslova, ki tudi največ šteje,« se drugačnega razpleta v finišu sezone nadeja Vajdl, ki bo priložnost za revanšo imel že sredi aprila, ko bo gostil derbi DP.

Čeprav ga je ves konec tedna pestila viroza z vročino, je bil Gorenjev as Staš Skube najboljši strelec turnirja (16 golov), za najboljšega vratarja je bil izbran Matevž Skok, za najboljšega igralca pa alfa in omega celjskega napada Miha Zarabec. »Intenzivno smo se pripravljali na tekmo in jo odigrali zelo pametno. Res smo ob koncu prvega polčasa imeli črne minute, ki pa niso bile usodne. V drugem polčasu smo pokazali vso svoje znanje in veliko željo po zmagi. Gotovo pa ta ne more ponuditi namiga, kako se bo razpletla končnica prvenstva, ki bo zelo pestra,« se je k novim izzivom ozrl Zarabec, ki je osvojil prvo lovoriko v celjskem dresu in z nazivom MVP nasledil kapetana Žvižeja: »To mi res veliko pomeni in mi daje motivacijo za naprej, toda moram poudariti, da si je naziv MVP tokrat res zaslužila vsa ekipa.«

Potem ko je lani osvojilo 18. naslov državnega prvaka, je Celje dočakalo »polnoletnost« tudi v pokalu. Tamše nadaljuje z zbiranjem naslovov, to je že njegov tretji, odkar je prišel v Zlatorog. »Vesel sem zaradi svojih fantov. Nekateri imajo že kar nekaj pokalov, nekateri so ga osvojili prvič. Pohvaliti jih moram, ker so se v drugem polčasu izvrstno odzvali na padec iz konca prvega in stvari postavili nazaj na svoje mesto. Bili smo pametni, veliko smo tekli in tekmecu s hitrim izvajanjem sredine vsilili svoj ritem igre,« je Tamše pohvalil fante, ki so ga nato ukradli sedmi sili in ga nekajkrat vrgli visoko v zrak: »Za nagrado jim bom dal nekaj dni prosto, da se poveselijo in si odpočijejo, potem pa nazaj k trdemu delu. Čaka nas še pomembnejši izziv v prvenstvu in končnico moramo pričakati še za stopnjo močnejši, saj bo tudi Gorenje takrat boljše in bo storilo vse, da nam vzame primat.«