»Odpisani« Plaskan nad petletno Tamšetovo vladavino

V soboto začetek končnice za prvaka v ligi NLB. Celjani so osvojili zadnje tri naslove in se bodo po koncu LP znašli v vlogi plena.

Objavljeno
16. marec 2017 00.53
Branko Tamše, trener ekipe Celje Pivovarna Laško, Borut Plaskan, trener ekipe Gorenje Velenje, Zoran Jovičić, trener ekipe Koper 2013, Robert Beguš, trener ekipe Riko RIbnica, Siniša Markota, trener ekipe Urbanscape Loka, in Mirko Skoko, trener
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – V rokometnem prvenstvu se začenja zares. Četverici najboljših klubov iz prvega dela lige NLB se bosta v končnici za prvaka pridružila favorita, Celje in Gorenje. Celjani branijo naslov, Velenjčani želijo po štirih letih stopiti na Triglav; svoje računice imajo Koper, Ribnica, Loka in Krka.

Kakovost 1. SRL že nekaj let pada in najboljši igralci odhajajo na tuje, vseeno pa je liga NLB še vedno najbolj konkurenčno ligaško tekmovanje v deželi. Po 10 kolih končnice bo znano, kdo bo prvak 26. sezone v samostojni Sloveniji in si bo priigral vstopnico v ligo prvakov, kdo si bo zagotovil mesto v pokalu EHF in katera kluba bosta Slovenijo zastopala v ligi SEHA. Šest trenerjev je cilje predstavilo v prostorih sponzorja lige, celjski Branko Tamše je zamudil debelih 15 minut, saj se je izgubil med iskanjem parkirišča v središču glavnega mesta. Veliko bolje od rok mu gre zbiranje lovorik, saj je najprej dvakrat z Gorenjem in potem trikrat s Celjem na koncu dvignil najbolj cenjeni pokal. Vseeno se dobro zaveda pasti, ki so pred njegovo ekipo, potem ko je popustil adrenalin iz lige prvakov. Zdaj bodo Celjani vsakič v vlogi plena, ob tem jih čaka nastop na turnirju pokala Slovenije sredi aprila v Mariboru, morda tudi F4 lige SEHA čez dva tedna, če bo drevi Zagreb ugnal Meškov. »Končnica bo zanimiva, saj tri ekipe štartajo z ramo ob rami, Ribnica je tik za nami, Loka in Krka pa sta zelo nevarni, še posebej doma, zato bomo morali biti maksimalno zbrani, če želimo ubraniti naslov,« opozarja Tamše.

Seveda daleč največjo nevarnost predstavlja ekipa iz njegovega mesta, Velenja. Trener Borut Plaskan verjame, da lahko »ose« sezono, v kateri so prikazale malo dobrega rokometa, končajo s trofejo.

»Verjamem, da naši igralci hrepenijo po lovoriki, ki se nam vztrajno izmika. Na treningih se že zdaj vidi nova energija, kar me navdaja z optimizmom, da bomo spomladi pokazali pravi obraz,« je s pristopom zadovoljen Plaskan, ki je oktobra lani kot »dežurni gasilec« zamenjal Marka Šibilo.

Njegovi šefi naj bi seznam kandidatov za novega trenerja oklestili že na zgolj tri imena, a če bi legenda kluba s trona spodnesla velikega osvajalca Tamšeta, bodo težko upravičili še eno menjavo ... »S tem se ne obremenjujem in ne čutim pritiska. Res klub išče naslednika, a dokler sem jaz trener, delujem, kot da bom še dolgo tu. Prepričan sem, da bomo z igralci ustvarili to 'kemijo', potrebno za nekaj več.«