Odprta sezona lova na oslabljene zebre

Odhod Filipa Jiche v Barcelono je hud udarec za serijske nemške rokometne prvake.

Objavljeno
23. avgust 2015 16.26
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

THW Kiel je ob Barceloni morda najbolj čvrsta rokometna utrdba v Evropi, trikrat je osvojil ligo prvakov in je v Nemčiji že dolgo nedotakljiv. Četudi je Sparkassen Arena vselej razprodana, sezonske karte razgrabljene in proračun ostaja tik pod 10 milijoni evrov, pa se zdi, da »zebre« v tej sezoni ne bodo med glavnimi favoriti za osvojitev F4 v Kölnu.

Moštvo iz dežele Schleswig-Holstein na severu Nemčije je bilo nazadnje na vrhu Evrope leta 2012 in nič ne kaže, da mu bo uspel nov podvig. Potem ko je že dve sezoni prej v Veszprem odšel Momir Ilić in lani Christian Zeitz, se ponudbi Madžarov letos ni mogel upreti vsestranski Islandec Aron Palmarsson, še hujši udarec pa je bila izguba prvega strelca Filipa Jiche, najboljšega igralca na svetu leta 2010. Čeh se je pri 33 letih odločil finančne težave rešiti s prestopom k Barceloni, Kiel pa je zanj prejel 750.000 evrov odškodnine. Njegov odhod je sicer dobra novica za slovenske prvake iz Celja Pivovarne Laško, saj bo Kiel eden izmed njihovih tekmecev v skupinskem delu lige prvakov.

Kiel bo seveda še naprej imel spoštovanja vredno ekipo, v kateri bosta imela glavno besedo pri organizaciji igre hrvaški velemojster Domagoj Duvnjak in španski reprezentant Joan Cañellas, ostaja tudi levoroki strelec iz Srbije Marko Vujin. Najbolj zveneča okrepitev prihaja v vrata, Danec Niklas Landin, ki je bil doslej član Rhein-Neckarja, velja za enega najboljših čuvajev mreže na svetu, čeprav mu je šele 26 let.

Trener Alfred Gislason, ki je pogodbo podaljšal do leta 2019, bo lahko računal tudi na enega največjih upov nemškega rokometa, 23-letnega in 202 cm visokega Christiana Dissingerja, ki prihaja iz Lübbeckeja. Toda igralčevo kariero so doslej zaznamovale poškodbe obeh kolen, zaradi katerih so ga nekateri že odpisali. Znano pa je tudi, da se v Kielu, ki nima svoje rokometne šole, temveč zgolj kupuje igralce za člansko ekipo, mladi igralci težko znajdejo in večinoma nazadujejo v razvoju. Zdaj, ko je Jicha odšel, pa bo moral prevzeti velik del bremena na ključnem levem zunanjem položaju.

»Zebre« kajpak niso ničesar prepustile naključju in so pred dnevi v svojo čredo zvabile 31-letnega Norvežana Erlenda Mamelunda, nekdanjega člana Flensburga in Montpelliera. »Domovine ne bi spet zapustil za noben drug klub na svetu kot Kiel,« je na dušo šefom takoj popihal 197 cm visoki Mamelund iz Hasluma, ki pa seveda ni na kakovostni ravni Jiche (201 cm), ki je imel kot kapetan tudi velik vpliv v slačilnici.

»Ne morem povedati, kako sem hvaležen, da sem bil lahko osem let član tako velikega kluba, kot je Kiel, in da sem kot tujec imel vlogo kapetana. Tukaj sem preživel najlepše trenutke svoje kariere in ponosen sem na vse, kar nam je uspelo,« je ob čustvenem slovesu dejal rokometaš iz Plzna, ki se je znašel v finančnih težavah zaradi slabih naložb v nepremičninski trg in mora odplačati dolgove. Kolikšno plačo so mu ponudili v Barceloni, ni znano, gotovo pa ne bo zaslužil dosti manj od Nikole Karabatića, ki je odšel v Paris SG. Jicha, ki je s Katalonci podpisal štiriletno pogodbo, je poleg finančnih navedel tudi osebne razloge, saj mu bo manj naporen ritem tekem v Španiji dovoljeval več regeneracije in druženja z ženo Hano in otrokoma.

Izvršni direktor Thorsten Storm je po Jichovemu odhodu dejal, da morajo zdaj vsi v klubu strniti vrste. »Filip je velik športnik, ki je Kielu dal ogromno. S težkim srcem smo uslišali njegovo željo po predčasni prekinitvi pogodbe. A tudi brez njega bo Kiel ostal velik klub,« je dejal nekdanji rokometaš, ki je pred tem deloval v Rhein-Neckarju. Novo okrepitev Mamelunda, ki je imel na Norveškem poleg rokometa tudi redno službo, je označil za najboljšo rešitev, saj so vsi igralci pod trdnimi pogodbami: »Zelo sem vesel, da smo našli zamenjavo v zunanji vrsti. Erlend je krasen fant in gotovo se bo hitro vključil v ekipo.«

Kiel je na igrišču že napovedal, da se tudi oslabljen ne bo kar tako odrekel lovorikam. Močno okrepljeno ekipo glavnega tekmeca iz Flensburga je v sredinem superpokalu v Stutgartu premagal z golom Steffena Weinholda v zadnji sekundi.