Odprtje rokometne sezone tokrat zares, kot se šika

Na teniškem igrišču v Portorožu bosta v soboto dve rokometni superpokalni tekmi.

Objavljeno
27. avgust 2015 01.27
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Portorož – Obala ima spet dva rokometna prvoligaša, Izolo in Koper, a v soboto bo rokometna prestolnica Portorož, ki bo v teniškem centru gostil kar dve tekmi za superpokal in s tem odprl 25. sezono v samostojni Sloveniji. V mestu rož napovedujejo pravi rokometni praznik v sončnem vremenu.

Začelo se bo že ob 9. uri s trenerskim seminarjem, ob 11.30 bo tekma reprezentance do 17 let, ob 13.30 tekma kadetov (U-19) in ob 15.30 tekma mladincev (U-21). Kot je pojasnil direktor moških reprezentanc na RZS Uroš Mohorič, bo šlo za srečanja znotraj generacij (po 34 igralcev), ki bodo obetavnim fantom zaznamovale prehod v višjo starostno kategorijo. Za širšo javnost bo kajpak bolj zanimiv večerni spored. Najprej se bo pred hotelom Kempinski predstavilo vseh 14 prvoligašev, ob 18. uri bo v teniškem centru tekma za superpokal pri ženskah med Krimom Mercatorjem in žalsko ekipo Zelene Doline. Vrhunec dneva pa bo ob 20.30, ko se bosta za 8. superpokalno lovoriko pod žarometi pomerila večna slovenska tekmeca Celje Pivovarna Laško in Gorenje.

Lani je bila ideja o rokometni »klasiki« na prostem boljša od izvedbe, dogodek so spremljali mnogi porodni krči. Srečanje med Celjem in Svišem je privabilo le malo radovednežev, ki niso mogli spremljati rezultata, saj semaforja ni bilo. Ob neenakopravnem boju sta bila največ pozornosti deležna novopečeni očka dvojčkov Luka Žvižej in selektor kadetske reprezentance Jani Klemenčič, ki se je vrnil z zlato kolajno z olimpijskih iger mladih na Kitajskem. Tudi tokrat bo Klemenčič skupaj s svojimi fanti deležen veliko čestitk ob osvojitvi srebra na SP v Rusiji, a vendar bo v ospredju športni dogodek. Vremenska napoved je več kot ugodna, podjetje Elan je namestilo tudi semafor in na RZS si obetajo, da bo neuradni dan slovenskega rokometa privabil množico tekmovalcev in obiskovalcev ter da bo večina od 1600 sedežev zasedenih.

Superpokal v Sloveniji nima ravno pestre zgodovine, pri ženskah je bil prvič lani, ko je v Ilirski Bistrici Krim premagal Zagorje. Pri moških je bila krstna izvedba leta 2007, tradicija pa je bila prekinjena leta 2013, ker se Gorenje in Celje nista mogla dogovoriti o terminu. Odtlej je superpokalna tekma del tekmovalnega pravilnika in najboljša slovenska kluba se bosta po treh letih spet »potipala« pred štartom sezone, oba pa bosta lovila četrto superpokalno lovoriko. Trenerja sta se včeraj izmikala vprašanju o vlogi favorita, zdi pa se, da prvo dejanje v boljši formi pričakuje Gorenje, ki je konec tedna osvojilo močan turnir v Doboju, medtem ko je celjski strateg Branko Tamše celotne priprave opravil z okrnjeno zasedbo, šele včeraj sta se treningom pridružila srebrna kadeta Blaž Janc in Gal Marguč, še vedno sta poškodovana Blaž Blagotinšek in Tilen Kodrin ...

»Superpokal je dobra stvar za promocijo slovenskega rokometa. Tekma med Celjem in Gorenjem pa je vedno stvar prestiža in vsi skupaj se bomo potrudili pripraviti spektakel,« je dejal velenjski trener Gregor Cvijič, ki bo želel prvič vzeti mero Celju in Velenjčanom po dolgem času prinesti lovoriko.