Omeyer & Co. nerešljiva uganka za Hrvate

V krakovski skupini EP najbližje polfinalu Francija in po podvigu proti Poljski srčna Norveška.

Objavljeno
24. januar 2016 22.38
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Krakov – Ko je Thierry Omeyer dve minuti pred koncem drugič v več kot 300 nastopih dosegel gol prek celega igrišča, je bila zmaga proti Hrvaški že zdavnaj v žepu. Francija je pokazala moč in storila velik korak k polfinalu EP. Ob njej se boj za kolajne obeta tudi Norveški, ki je v Krakovu uprizorila čudež proti Poljski.

Slovenski rokometaši, ki so že po prvem delu sklonjenih glav zapustili Vroclav, bi si lahko večkrat ogledali posnetek tekme, na kateri so Norvežani prikazali izjemno energijo, željo, odločnost, znanje in predvsem psihološko trdnost, da so zdržali pritisk in proti Poljski prišli do morda že ključne zmage za nastop v polfinalu. Norveška, hit prvenstva, stavi na mlade igralce iz norveške in danske lige, ki jih šele čaka prestop v najbogatejše klube iz Nemčije in drugod. Potem ko so v prvem delu vzeli mero Hrvaški, so s hladno prho zalili tudi Poljake, ki jim je zmaga proti Franciji dala lažno prepričanje o svoji moči. Četudi je več kot 15.000 navijačev v Tauron Areni končnico spremljalo na nogah, niso zmogli streti norveškega oreha. Skandinavci bi si lahko polfinale zagotovili že z današnjo zmago proti odpisani Makedoniji. Njihova končna zmaga oziroma tudi poraz v finalu proti Franciji, pa bi bila tudi voda na mlin Sloveniji, ki bi tako ostala v lažji skupini v bližnjih kvalifikacijah za OI.

Junak je bil Espen Lie Hansen, strelec osmih golov. »To je bil zame božič in rojstni dan hkrati. Čudovito!« je bil ponosen igralec, ki si kruh služi v avstrijskem Bregenzu (!): »Čutim, da smo z eno nogo v polfinalu. Še naprej moramo uživati v igri. Privoščili si bomo kakšen pepsi, potem pa bomo vse misli usmerili k tekmi z Makedonijo. Ne smemo se preveč sprostiti.« Trener Christian Berge ni mogel prehvaliti duha, ki krasi njegove igralce: »Njihova samozavest me navdušuje. V strokovnem štabu smo razmišljali, kako lepo bi bilo, če bi enkrat vsi igralci dali svoj maksimum. To se je zgodilo v najboljšem trenutku. Fantje so opravili čudovit posel.«

Medtem ko Norvežani doživljajo preporod, so se s kruto resnico morali sprijazniti Hrvati, ki nimajo več možnosti za polfinale. Verjeli so, da sta jim visoki zmagi proti Islandiji in Makedoniji dali zagon za tekmo proti Franciji, toda »Les Experts« so pokazali, da tudi v olimpijskem letu niso brez ambicij na prvenstvu stare celine. Hrvati so z njim držali stik 20 minut (0:10), potem pa je bil samo še enosmeren promet, do odmora je razlika narasla na šest golov, v drugem delu znašala že 11 in se zaustavila pri 8.

»Igrali smo prepočasi, brez prekrška v obrambi in brez gibanja v napadu. Francozi nas niso presenetili, ničesar takšnega niso počeli, česar nismo videli na videu. Enostavno ne moreš premagati takšne ekipe, če nisi na maksimumu. Padli smo telesno in duševno. Bili smo utrujeni. Pričakovali smo bolj živahno tekmo, pa so nas Francozi uspavali. V bistvu nas niso razbili, temveč nas ubijali počasi,« je bil razočaran selektor Željko Babić, ki je zamenjal Slavka Golužo in ima za glavni cilj pomlajeno reprezentanco čim bolje pripraviti za domače EP čez dve leti. Kapetan Marko Kopljar je dal priznanje klubskemu tovarišu iz PSG, 39-letnemu »Titiju« Omeyerju: »Neverjeten je, proti nam vedno odigra odlično partijo. No, zdaj je dosegel še gol.«

Francozi kot Francozi, počasi in zanesljivo stopnjujejo ritem. Poraz s Poljsko je pozabljen, polfinale na pladnju ... »V karieri nisem dosegel veliko golov, pa sem velikokrat poskušal. Moram priznati, da sem tokrat imel kar nekaj sreče,« se je zaradi zadetka od obeh vratnic smejalo MVP Omeyerju (16 obramb). »To je bila najtežja tekma, če bi prej premagali Poljake, bi si še lahko privoščili poraz s Hrvaško, tako pa ... Odslej ne bo šale, če izgubimo proti Norveški, bomo izpadli smešni in ne bomo ničesar osvojili,« ostaja osredotočen Luc Abalo, s šestimi goli najboljši strelec za galske peteline.