Omeyer hitro postavil stvari na svoje mesto

Slovenci v četrtfinalu niso bili resna grožnja olimpijskim prvakom. Zdaj je cilj 5. mesto. Jutri proti Danski.

Objavljeno
29. januar 2015 00.05
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Doha – Brez odpora, kakršnega so si obetali, so se Slovenci poslovili od sanj o kolajni na 24. SP v Katarju. Pokopal jih je slab začetek, v katerem so Francozi pobegnili za šest golov in se sprehodili v zaključne boje. Deničevi fantje so v drugem polčasu popravili vtis, se približali na štiri zadetke zaostanka, pa spet popustili. Zdaj jih čakata še tekmi za mesta od 5 do 8, prva jutri z Dansko.

Četrtfinale se je začel z dvema presenečenjima. Hrvaška in Nemčija sta po šestih zmagah doživeli poraza, v polfinalu pa se bosta srečala Katar in Poljska, ki jima nihče ni pripisoval veliko možnosti za uspeh. Slovenci niso nadaljevali trenda. Najučinkovitejša reprezentanca na turnirju je v 12 minutah zmogla vsega en gol in v prvem polčasu 10. Želja, da bi lahko bili Slovenci kos močnim Francozom, se je izkazala za utopično. Čeprav so dobro vedeli, da nikakor ne smejo ogreti Thierryja Omeyerja, so storili prav to. Medtem ko se Primož Prošt sploh ni dotaknil žoge, je 38-letni »Titi« imel na računu že sedem obramb.

Uvodni gol Klemna Cehteta sicer ni napovedoval tako slabega nadaljevanja. Do desete minute, ko je moral selektor Boris Denič zahtevati minuto odmora, niso več premagali Omeyerja, zapravili pa nekaj čistih »zicerjev« in izgubili dve žogi. Francozi so kajpak izkoristili slovensko nezbranost in s šestimi zaporednimi goli pobegnili na varno razdaljo. Ko je bil Miha Žvižej še tretjič nenatančen s šestih metrov in je Xavier Barachet povišal na 7:1, se je zdelo, da se bodo Slovenci vdali kar brez boja. Urok francoskih vrat je premagal Jure Dolenec z dvema goloma, toda slovenska obramba je bila še naprej porozna kot kraška pokrajina in ob polčasu je bila razlika velikih osem zadetkov.

V drugem polčasu so Slovenci le zaigrali odločneje, izkoristili francosko ležernost in se po nekaj obrambah Gorazda Škofa dobrih deset minut pred koncem po strelu Marka Bezjaka približali na štiri gole zaostanka (20:24) ter imeli celo napad za minus 3, toda Cehte je storil začetniško napako, Francozi pa so odgovorili s štirimi goli. Slovenci so bili preveč mlačni, tekmece so šele v 45. minuti prisilili k prekršku za izključitev. Če nič drugega, so z dvema lepima »cepelinoma« zvabili aplavz občinstva in proti Francozom dosegli tri gole več kot pred tem Argentinci.

Deseta medsebojna tekma na velikih tekmovanjih se je končala s sedmo zmago Francije, sedmo SP za Slovence pa se končuje z drugim najboljšim rezultatom. Slovenija pod Deničevim vodstvom na velikem tekmovanju še vedno ni premagala nikogar iz velike četverice (Francija, Danska, Hrvaška, Španija), morda ji bo uspelo v bojih za razvrstitev, toda grenak priokus ostaja. Sanj o prvi kolajni po letu 2004 na domačem EP in prvi na SP je konec. Nova priložnost za to bo čez leto na EP na Poljskem. Zatem bo sledil še pomembnejši izziv, kvalifikacije za OI v Riu, na katere se bodo Slovenci skoraj gotovo uvrstili, pa četudi bi izgubili zadnji dve tekmi v Katarju in zasedli osmo mesto.

Uroš Zorman se ne bo rad spominjal 200. nastopa za reprezentanco. »Na koncu se je zgodil visok poraz, toda lahko bi bilo tudi drugače, če bi v prvih desetih minutah izkoristili vse te lepe priložnosti in ne bi bilo 1:7, ampak 6:6. Omeyer je bil suveren in v tem je bila razlika. Nismo edina reprezentanca na svetu, ki ni ujela Francozov. Nimamo si česa očitati, dali smo maksimum, a se ni izšlo,« po tekmi kapetan ni kazal veliko razočaranja. Francozi se bodo v polfinalu udarili z branilci lovorike iz Španije, ki so z golom Joana Cañellasa dve sekundi pred koncem ugnali Dance. V izjavah so bili olimpijski in evropski prvaki obzirni do reprezentance, ki ima v svojih vrstah kar osem igralcev iz francoske lige. »Dobro smo začeli v obrambi, bili agresivni in Slovence silili k težkim strelom. Toda vedeli smo, da nas visoko vodstvo ne sme uspavati. Slovenija je kakovostna in se je vrnila v igro, na srečo pa smo ob koncu z nasprotnimi napadi preprečili napeto končnico.« Marko Bezjak je pohvalil pristop ekipe, ki se ni vdala v usodo. »Borili smo se po najboljših močeh, a Francozi so pokazali, da so boljši od nas, škoda le, da je bila ob koncu razlika spet visoka,« je poraz športno priznal Bezjak, ki verjame, da bo Slovenija do konca še pokazala dober rokomet in vpisala še kakšno zmago: »Najbolje kar dve. Zdaj je cilj peto mesto.«