Ose brez žara, moči in točk

Rokometaši Gorenja redni del lige prvakov sklenili z domačim porazom proti Flensburgu.

Objavljeno
23. februar 2014 01.52
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Velenje – Očitno je moralo priti tudi do tekme, v kateri velenjski rokometaši niso prikazali nič od igre, ki jih je krasila doslej. Ob odsotnosti pritiska so se vdali ležernosti in proti Flensburgu brez žara položili orožje. A poraz ni bil boleč, saj so že prej uresničili cilj z uvrstitvijo v osmino finala lige prvakov in bodo verjetno osvojili celo tretje mesto v skupini D.

Po verjetno najboljši tekmi v Aalborgu, kjer so si zagotovili nastop med šestnajstimi najboljšimi ekipami v Evropi, so si rokometaši Gorenja privoščili najslabšo predstavo v sezoni. Vzrok zanjo je mogoče najti v pomanjkanju motivacije, saj tekma ni prinašala ničesar. Ko se je po malce bolj poglobljenem izračunu izkazalo, da bodo osvojili tretje mesto, če bo le Hamburg danes na domačem igrišču upravičil status favorita proti Aalburgu, je izginil še zadnji kanček tekmovalnega naboja.

O tekmi niti nima smisla izgubljati preveč besed. Že po 12 minutah je bilo 3:7 in domači trener Ivan Vajdl je bil primoran zahtevati minuto odmora, vendar mu ni uspelo dvigniti svoje ekipe, ki je še naprej delovala brezkrvno. Nemci, ki prav tako niso igrali na vse ali nič in so bili tudi precej oslabljeni, so zlahka prišli do prednosti šestih golov ob polčasu. Tudi v nadaljevanju je bilo Gorenje, ki je pogrešalo Senjamina Burića, precej razglašeno. Šele po 40 minutah so gostitelji pokazali malce več želje. Po »cepelinu« vodje ekipe Staša Skubeta, ki se je prav tako utopil v (pod)povprečju, so se v 51. minuti približali na 20:23, po še enem atraktivnem golu Jerneja Papeža pa v 55. na 22:24. Toda do zasuka, ki si ga v bistvu niti niso zaslužili, le ni prišlo. Flensburg je zabil naslednja dva gola in ko je Papež zastreljal tretjo sedemmetrovko Gorenja, je bila zgodba končana.

»Po zmagi na Danskem smo bili čustveno in telesno povsem izpraznjeni. To sicer ne sme biti izgovor, ampak tokrat nam res ni šlo prav nič od rok. V tekmo nismo šli tako odločno kot na prejšnjih, veliko težav smo imeli v napadu. Flensburg je dosegel pet ali šest lahkih golov iz nasprotnih napadov in nam porušil načrte. V drugem polčasu smo prišli blizu, vendar ni bilo tiste potrebne energije, moči in zbranosti, da bi zgodbo obrnili sebi v prid. Kljub temu pa smo lahko zelo zadovoljni s tem prvim delom lige prvakov,« si poraza ni k srcu gnal domači kapetan Niko Medved, ki sinoči ni dosegel gola iz igre, štirikrat pa je bil uspešen s sedmih metrov.

Velenjčani zdaj čakajo torkov žreb osmine finala, za tekmeca bodo v drugi polovici marca bržčas dobili Rhein-Neckar, København ali Paris St. Germain. Pred tem jih v Celju konec prihodnjega tedna čaka nastop na sklepnem turnirju pokala Slovenije. Te lovorike niso osvojili od leta 2003. »Če že moramo tako zatajiti, je vsekakor bolje, da se nam je to zgodilo zdaj. Seveda si želimo po dolgem času zmagati v pokalu in tudi v nadaljevanju sezone si obetamo, da bomo ubranili naslov državnega prvaka. V ligi prvakov pa se pustimo presenetiti. Dokazali smo, da smo tega sposobni.«