Peter Prevc se veseli, da bo lahko spet zadihal

Skakalna reprezentanca se je po končanem SP vrnila v domovino. Prevc bo deležen prepotrebnega oddiha, v četrtek odhod proti Zakopanam.

Objavljeno
18. januar 2016 14.34
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana − Slovenski skakalci so se po svetovnem prvenstvu v poletih, ki je potekalo na Kulmu, vrnili v domovino, na današnji novinarski konferenci podali svoje ocene tekmovanja in se obrnili tudi proti nadaljevanju svetovnega pokala, ki bo konec tedna v poljskih Zakopanah.

Svetovno prvenstvo je bilo zelo uspešno za najboljšega skakalca te sezone Petra Prevca, ki si je priboril zlato kolajno. Jurij Tepeš je tekmovanje končal na 9. mestu, Robert Kranjec je bil 10. in Anže Lanišek 12. Slovenija je na ekipni tekmi nastopila nekoliko slabše in zasedla četrto mesto.

Danes je bil v središču pozornosti razumljivo novopečeni svetovni prvak Peter Prevc: »Zelo sem vesel, da sem osvojil zlato, pa tudi ogromne podpore slovenskih navijačev. Mogoče ti je po tekmi malo žal, ker imaš dve uri obveznosti takoj po tekmi in ne moreš biti v njihovi družbi. Podpora že v Planici povzroči dobro počutje skakalcev, to se je preneslo na druga prizorišča in tudi zato smo še boljši

Njegov naslov je kot zaslužen ocenil tudi podprvak Norvežan Kenneth Gangnes. Glede navedb enega izmed norveških sodnikov, ki so ga povzeli tamkajšnji mediji, da bi moral po ocenjevalnih kriterijih naslov osvojiti Gangnes, pa je Prevc dejal: »Sem skakalec in moj cilj so tehnično brezhibni skoki. Za naslov sem v dveh od treh serij postavil rekord letalnice. Nisem pa sodnik in nimam sodniške licence in se bom teh ocen vzdržal,« je dejal Prevc, čigar oče Božidar je tudi skakalni sodnik.

Peter Prevc je še dodal, da se veseli, da se bo po daljšem času lahko vrnil domov in spet normalno zadihal: »Danes je dan namenjen počitku, po novinarski konferenci bomo v dveh, treh urah posneli reklamo, potem grem na obisk domov. V naslednjih dveh dneh bo na vrsti kondicijska vadba, skakalnice je za nekaj časa dovolj, v četrtek pa gremo na pot in to bo tudi priložnost za počitek. Po novoletni turneji in Willingenu sem bil le dva dni doma. V naslednjih treh dneh bom lahko malo zadihal. Kljub tako napornemu ritmu pa sem dosegel dobre rezultate.«

Janus bo na Poljsko odpeljal šest skakalcev

Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je o naslovu Petra Prevca dejal: »Ko je bil Kranjec pred štirimi leti v Vikersundu svetovni prvak, je skočil 244 metrov, kot tudi tokrat Prevc, tudi tedaj je bilo tri točke razlike do drugega mesta in sta mu sledila Norvežan in Avstrijec, kot se je zgodilo tudi tokrat pri zmagi Prevca. Kar nekaj stvari se je sestavilo podobno kot pred štirimi leti, obenem pa vse skupaj pomeni, da je za zlato medaljo treba skočiti zelo daleč. Na ekipni tekmi ni bilo pike na i in izpolnjenih ciljev, s četrtim mestom pa smo kljub temu postavili drugi izid na SP v poletih v slovenski zgodovini.«

Janus je pri tem razkril, da bodo konec tedna na tekmah svetovnega pokala v Zakopanah nastopili vsi štirje udeleženci svetovnega prvenstva − Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Anže Lanišek − kot tudi Andraž Pograjc in Domen Prevc.

Tepeš upa na boljše rezultate

Jurij Tepeš je na posamični tekmi svetovnega prvenstva zasedel deveto mesto in bil drugi najvišje uvrščeni Slovenec, na ekipni tekmi pa je bil povsem v ozadju: »Nisem bil zadovoljen z nobenim skokom na Kulmu, vse se mi je pokvarilo na ekipni tekmi in res upam, da bo prihodnjič bolje,« je bil kratek Jurij Tepeš, ki takoj po tekmi ni bil na voljo za izjave.

Predsednik zbora in odbora za nordijsko smučanje Ljubo Jasnič se je zahvalil številnim slovenskim navijačem, ki so ob letalnici na Kulmu pripomogli k uspehom slovenskih orlov in pozval vse, da se ponovno zberejo na finalu marca v Planici. Glede na davčne zaplete pri plačevanju iz nagrad Petra Prevca in Jurija Tepeša pa bo Smučarska zveza Slovenije oblikovala ekipo strokovnjakov, ki bo izoblikovala stališče do teh vprašanj.