Po -8 ujeli Švede, pa ostali praznih rok

Rokomet: Na prvi tekmi 12. EP za Vujovićevo četo usoden zelo slab prvi polčas. Jutri po presenečenje proti Španiji.

Objavljeno
17. januar 2016 00.34
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Vroclav – Čudeža v Vroclavu ni bilo, a ni manjkalo veliko, da bi Slovenija po obupno slabem prvem polčasu in poznejšem zaostanku z 10:18 uprizorila veliki zasuk. Dragan Gajić je pri 20:20 zapravil sedemmetrovko in Miha Zarabec ni zadel za izenačenje, zato so Švedi po veliki drami na prvi tekmi 12. evropskega prvenstva prišli do velike zmage, s katero so si na stežaj odprli vrata drugega dela. Slovenci bodo iz drugega polčasa črpali energijo za jutrišnji dvoboj s favoriti skupine C iz Španije, ki so pred tem dokaj zanesljivo opravili z Nemci.

Dvomi o stanju moštvenega duha v reprezentanci po zadnjih rezih in poškodbah (Dolenec, Cehte) so se izkazali za upravičene. Fantje so v prvem polčasu povsem zatajili in razočarali kakšnih 500 glasnih navijačev, ki so pred tem v navijaškem središču sredi Vroclava uprizorili pravo slovensko veselico. Očitne so bile težave v napadu, v katerem ni bilo sproščenosti in domišljije in Švedi, štirikratni evropski prvaki, so po 15 minutah ušli na 7:4. Selektor Veselin Vujović je na deseti in prvi veliki tekmi na slovenski klopi mrzlično iskal pravo kombinacijo, že v prvi četrtini tekme je uporabil kar 13 igralcev od 16, toda ni razvozlal enigme. Skandinavci, ki jih prav tako vodita rokometni legendi Staffan Olsson in Ola Lindgren, so ušli na 9:5 in pozneje še na 12:7. Slovenci, pri katerih v prvem delu ni igral samo Sebastian Skube, so brez izrazitega zunanjega strelca spet »kvačkali« v napadu, Švedi pa igrali preprosto in učinkovito in Jonas Källman je povišal na plus 7.

Vujović je stavil na obrambo, toda ta je v 30 minutah prejela kar 16 golov, napad pa ni mogel zmanjšati škode. V nadaljevanju je bila slika vendarle boljša, kapetan Uroš Zorman je zaokrožil delni izid 4:0 za 14:18 (39. minuta). Vse bolj utrujeni Švedi so ostali brez idej, Slovenci so po golu Dragana Gajića iz protinapada ob igralcu manj znižali na 17:19 (delni izid 3:8) ter imeli še napad za minus 1.

Vujović je zahteval minuto odmora, nakar je novinec Darko Cingesar zadel s krila za 18:19. Slovenske možnosti so se še izboljšale, ko je Jesper Nielsen zaradi tretjega grobega prekšrka zagledal rdeči karton. V znameniti Stoletni dvorani je završalo in slovenski navijači so močno preglasili švedske, ko je Dean Bombač s sedmih metrov izenačil na 20:20 (delni izid 10:2). Do konca je bilo še deset minut in začela se je drama, v kateri vendarle ni bilo ponovitve znanega zasuka, kakršen se je zgodil v Avstriji leta 2010, ko je Slovenija zmagala po sedmih golih zaostanka. Gajiću je pri izvajanju najstrožje kazni veteran Mattias Andersson ubranil strel in Uroš Zorman je v naslednjem napadu storil napako, zato od prvega vodstva na tekmi ni bilo nič.

Slovencem so med lovljenjem visokega zaostanka popustile moči in kar osem minut niso zatresli mreže, šele Gaber je premagal urok in znižal na 21:22. Gorazd Škof je dobro minuto pred koncem ubranil strel in ponudila se je priložnost za izenačenje, toda tako Zorman kot Miha Zarabec v zadnji minuti nista bila uspešna in Švedi so se veselili pomembne zmage. Slovenci tako od leta 2010 ne poznajo uspeha proti Švedski.

»Tekmo smo izgubili v prvem polčasu, v katerem smo storili preveč napak,« je bil kratek in jedrnat Vid Kavtičnik, ki je nosil veliko breme na desnem zunanjem položaju. Luka Žvižej pa je optimizem črpal iz drugega polčasa: »Zaigrali smo veliko bolj agresivno, se približali, tako moramo nadaljevati tudi proti Špancem.« Gašper Marguč ni našel vzroka za tako slab začetek: »Res ne vem, kaj je bilo narobe. Enostavno nismo našli svoje igre in smo bili v krču. Potem smo se dvignili, poskrbeli za zanimivo tekmo, ampak na koncu nam je zmanjkalo tako sreče kot moči, da bi iztržili kaj več. Upam, da bomo proti Špancem nadaljevali tam, kjer smo končali proti Švedom.«