Po čudnem EP čas še za prijetno presenečenje iz Slovenije

Celje Pivovarna Laško danes ob 16. uri pri Wisli Plock lovi zadnji vlak za osmino finala lige prvakov.

Objavljeno
12. februar 2016 19.20
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Branko Tamše je na začetku sezone po bridkih domačih porazih z Zagrebom in Wislo Plock zatrjeval, da bo ekipa Celja Pivovarne Laško pravi obraz in moč pokazala šele v drugem delu sezone. Takojšnja potrditev njegovih besed po več kot dvomesečnem premoru v ligi prvakov bi bila več kot dobrodošla. Le zmaga na Poljskem (tekma v Plocku bo danes ob 16. uri) ohranja upe na napredovanje v osmino finala.

Čeprav gre Celjanom pravzaprav za biti ali ne biti, se Tamše trudi že v kali zatreti vsakršno nalaganje dodatnega bremena na pleča svojih fantov. Dobro ve, kako lahko psihološki pritisk priveže svinčene uteži na njihove ude. Najboljše predstave so prikazali, ko nihče od njih ni terjal zmage, tako je bilo denimo na obeh tekmah s Kielom in domači proti Parizu, zatajili pa so proti neposrednima tekmecema iz Zagreba in Plocka. Kljub osmim porazom na desetih tekmah njihove možnosti v boju za šesto mesto v skupini A še niso pokopane. V igri je še osem točk in teoretično je ulovljiv celo Zagreb. Toda bolj ali manj je jasno, da je edini resnični tekmec za zadnjo vstopnico za izločilne boje Wisla Plock, ki ima sicer pet točk naskoka, toda težji razpored, saj se bo zatem merila še s Kielom, PSG in Veszpremom, medtem ko Celjani lahko računajo na točke proti Flensburgu in Bešiktašu (doma) ter tudi v Zagrebu.

Wisla – v ekipi ima 11 tujcev iz osmih držav – je v začetku lanskega oktobra v Zlatorogu izkoristila težave Celjanov, ki si niso pravočasno opomogli od nesrečnega poraza za gol proti Zagrebu in so bili tudi brez poškodovanega vodje napada Mihe Zarabca. Že v prvem polčasu je bilo pri 10:17 vsega konec. V nadaljevanju pa so pivovarji prikazali boljši obraz in drugi polčas dobili za štiri gole. Vmes se je pri obeh ekipah zgodila pomembna sprememba na desnem zunanjem položaju, Wislo je zapustil stari znanec Nemanja Zelenović, Celje pa Šime Ivić. Medtem ko je trener Manolo Cadenas, ki je s Španijo osvojil srebrno kolajno na EP, dobil zamenjavo v Brazilcu Joseju Guilhermeju De Toledu (na dveh tekmah LP je zbral 10 golov), je bil njegov kolega Tamše primoran v rošado in tako bo Žigi Mlakarju po novem pomagal desnokrilni specialist Blaž Janc. Mladi levoroki as je sicer vajen te vloge iz kadetskih in mladinskih vrst, toda tekma proti ekipi, ki ima kar sedem dvometrašev in v povprečju meri 196 cm, bo vendarle nov izziv za 183 cm visokega Sevničana, ki je sicer v odlični formi, kar je pokazal v sredo, ko je Krki zabil devet golov.

Hitri in drzni nad velikane

»Morda imajo Poljaki dva metra in več, toda jaz sem hitrejši in spretnejši od njih. Zavedam se, da ne bom mogel 'šutirati' z devetih ali desetih metrov, lahko pa obrambo preigram. V tem smislu se zelo dobro dopolnjujeva z Mlakarjem, ki je podobno prodoren in nevaren tudi z razdalje. Ne, teh dvometrašev se že ne bom ustrašil,« je dobršno mero samozavesti pokazal 19-letni Janc.

Govorilo se je, da je bil že na poti v Zreče in da naj bi z reprezentanco odpotoval na EP namesto Dragana Gajića, toda Poljske naposled ni videl. »Rečeno je bilo, da sem prejel klic, vendar moj telefon ga ni zaznal. Te zgodbe pač ne bi pogreval,« se za lanski sneg ne zmeni Janc, ki bo danes na Poljskem zaigral z »zamudo«. »Vedno sem optimist, verjamem v ekipo in strokovni štab, da bo pripravil dobro taktiko. Od štirih tekem moramo dobiti vsaj tri, če želimo naprej. Tega se zavedamo. Imamo zadosti kakovosti, da uresničimo cilj, vendar bo potrebna velika borbenost. V Celju smo v drugem polčasu videli, da se lahko merimo z Wislo. Če se nam stvari izidejo v smeri dobre obrambe in lahkih zadetkov, se lahko nadejamo uspeha.«

Minulo EP je bilo bogato s presenečenji in morda je ta čudni duh še ostal prisoten v športni deželi, kjer se za slovensko reprezentanco s štirimi celjskimi igralci (Žvižej, Blagotinšek, Poteko, Zarabec) ni izšlo po željah, morda pa za nekaj zadoščenja poskrbi slovenski prvak. Tamše se veseli vzdušja, ki je v Orlen Areni (5400 sedežev) vselej odlično. »Poljaki so fenomen, ves čas bodrijo svojo ekipo ne glede na rezultat, kar se je pokazalo tudi na tisti neverjetni tekmi s Hrvaško. Če bi mi ob polčasu izgubljali za deset golov, bi v dvorani ostali samo še najbližji sorodniki,« je razliko v navijaški kulturi izpostavil Tamše, ki pa verjame, da se bodo na tribunah na koncu vseeno veselili Florijani.

Liga prvakov, skupina A

Wisla Plock - Celje Pivovarna Laško (16)

Bešiktaš - Veszprem (17)

Nedelja

Flensburg-Handewitt - Kiel (19.30)

Že odigrano

Zagreb - St. Germain 23:25 (10:15)

 

Lestvica

1. Paris St. Germain 11 9 0 2 340:307 18 točk

2. Flensburg-Handewitt 10 8 0 2 302:263 16

3. Veszprem 10 7 1 2 281:252 15

4. Kiel 10 5 1 4 284:271 11

5. Zagreb 11 4 1 6 280:286 9

6. Wisla Plock 10 3 2 5 275:286 8

7. Celje Pivovarna Laško 10 1 1 8 262:289 3

8. Bešiktaš 10 1 0 9 264:334 2