Po dveh letih konec Krimovega uroka

Na Kodeljevem so Ljubljančanke na kolena spravile sloviti Larvik.

Objavljeno
23. oktober 2016 23.56
Rokomet Krim Mercator - Larvik 22.oktobra 2016 [rokomet,šport,Krim Mercator]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Kodeljevo ima res čudežno moč za rokometašice Krima Mercatorja. Ob vrnitvi v kultno dvorano so ugnale Larvik, četudi so slabo odprle tekmo (1:6), zapravile kar pet sedemmetrovk in bile ves čas brez levoroke igralke. S prvo zmago v ligi prvakinj po 1. novembru 2014 so si Ljubljančanke povečale možnosti za preboj v glavni del iz skupine D.

Odločitev za selitev iz prevelikih Stožic v dvorano, kjer je Krim spisal najlepše zgodbe, vključno z osvojitvijo obeh naslovov (2001, 2003), se je izkazala za pravilno. Tribune so bile lepo zapolnjene in vzdušje je spominjalo na stare dobre čase. A vseeno se slovenske podprvakinje v njem sprva niso znašle. Trema na prvi domači tekmi je bila kriva, da so tekmice ušle na 6:1. Šele takrat so se gostiteljice sprostile, odgovorile s petimi zaporednimi zadetki in začelo se je znova. Toda Norvežanke so dosegle naslednje tri in ohranile otipljivo prednost vse do odmora.

Drugi polčas pa je prinesel igro, kakršno si je želel trener Uroš Bregar. V njej so imele njegove igralke ves čas pobudo in v dvorani je završalo, ko je Nina Jeriček po dveh tretjinah zadela za izenačenje na 16:16. Tri minute kasneje je Aneta Benko, desnoroka igralka na desnem krilu, poskrbela za prvo domače vodstvo (18:17) in ga v naslednjem napadu podvojila. Ko je v 47. minuti Polona Barič povišala na 21:18, je bilo veliko presenečenje že na pladnju, toda dramatični končnici se ni dalo izogniti. Dve minuti pred koncem je Thea Mørk, sestra bolj slavne Nore, ki je okrepila Györ, znižala zaostanek na 21:22, toda na veselje domače ekipe je Hrvatica Benkova, okrepitev iz Zagorja, z dvema goloma razblinila dvome o zmagovalcu in prinesla veliko olajšanje v tabor Krima, saj se je končal njegov niz 16 porazov v LP. Še bolj od omenjenih Baričeve, Benkove in Jeričkove si čestitke zaslužijo Miša Marinček, ki je prikazala izvrstno predstavo v vratih (20 obramb) in dolgo držala Krim nad vodo, mlada Elizabeth Omoregie, ki se razvija v vrhunsko organizatorico igre, in hrvaška krožna napadalka Vesna Milanović-Litre, nezgrešljiva s črte (5:5).

Oslabljeni Larvik, evropski prvak iz leta 2011, v drugem polčasu ni imel pravih rešitev proti agresivni domači obrambi in je doživel že drugi poraz. Krim, ki se je v LP uvrstil prek kvalifikacij, pa je po slabi predstavi na Danskem vpisal zelo pomembni točki. Če bo uspešen tudi čez šest dni, ko bo na Kodeljevem gostoval Sävehof, bo že blizu osvojitvi vsaj 3. mesta v skupini D.

Bregar ni mogel skrivati navdušenja, potem ko je na svoji prvi domači tekmi na klopi Krima v ligi prvakinj dosegel veliko zmago. »Larvik je bil za Krim vedno trd tekmec, zato je zmaga toliko slajša. Jezili so me zgrešeni streli, vesel pa sem, da smo tekmice v drugem polčasu pretekli. Borili smo se, verjeli v zmago in jo na koncu tudi dosegli,« je bil na predstavo ponosen »Bregi«, ki je bil primoran improvizirati na desni strani napada, saj je edina levoroka igralka Alja Koren izvajala zgolj sedemmetrovke. Se je pa zato izkazala Benkova: »Ves čas smo narekovale ritem in prikazale največ, kar smo ta čas sposobne. Zmagala je srčnost ekipe,« je dejala Hrvatica, junakinja dneva Marinčkova pa pristavila: »Drugi polčas je bil tak, kot mora biti, ko igraš v domači dvorani. Iz srca čestitam soigralkam in strokovnemu vodstvu, to je bila zares velika zmaga!«