Po rokoborbi s Tunizijci čas za pravo tekmo

Pred Slovenci danes v Kopru zahteven preizkus proti močni Hrvaški. Kapetanu Urošu Zormanu se nasmiha rekord.

Objavljeno
22. julij 2016 00.48
rokomet
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Hrpelje-Kozina – Današnja prijateljska tekma med najboljšimi rokometaši Slovenije in Hrvaške v koprski dvorani Bonifika (18) bo lepa uvertura v slovesnost na bližnjem Titovem trgu, kjer se bodo ob 21. uri javnosti predstavili vsi naši olimpijci. Prestižna zmaga proti južnim sosedom bi odpravi dodala še ščepec optimizma pred največjim športnim dogodkom v Riu.

Dva prosta dneva sta hitro minila, včeraj zjutraj so se rokometaši spet zbrali, tokrat v hotelu Admiral v Kozini, in v bližnji dvorani opravili dva treninga. Potem ko so minuli konec tedna dvakrat zlahka premagali Tunizijce, jih nocoj čaka trd hrvaški oreh. Izid sicer ne bo v ospredju, morebitna zmaga ali poraz tudi ne bosta dala prave slike o kakovosti opravljenega dela med pripravami na Rogli in v Zrečah, še manj o dosegu Slovencev na OI. Dobra šola je bila januarja, ko so Slovenci prav v Kopru po 11 letih premagali Hrvate in to kar za 15 golov, pa potem na EP na Poljskem osvojili šele 14. mesto, južni sosedje pa so bili tretji.

Prvo od dveh tekem s Hrvaško, povratna bo v torek v Opatiji, bosta reprezentanci izkoristili za uigravanje napadalnih akcij in obrambnih formacij. Hrvati so pred tem odigrali dve tekmi s Švedsko, v Splitu zmagali s 26:24, v Zadru igrali 25:25. Selektor Željko Babić ima nekaj težav s poškodbami, a ni nič hujšega. Njegov kolega Veselin Vujović pa še naprej rad posluša skopa poročila zdravniške službe, saj je vseh 19 fantov čilih in zdravih. Vsi se nadejajo olimpijskega nastopa, nihče pa ne ve, ali je njegovo ime na okvirnem seznamu 15 igralcev za OI, ki ga na RZS in OKS skrbno skrivajo. Obelodanili naj bi ga nič prej kot 31. t. m., torej le dan pred odhodom v Brazilijo, saj želi Vujović vse do zadnjega ohraniti tekmovalnost znotraj ekipe.

Njegov današnji izbor v ničemer ne bo prejudiciral odločitve. Če bo Črnogorec na uradni zapisnik uvrstil Uroša Zormana, bo kapetan, ki bo po OI končal reprezentančno kariero, postal rekorder po številu nastopov za Slovenijo. Zdaj je z 217 izenačen z Luko Žvižejem. Brez dvoma bo v Bonifiki še več ovacij požel biser koprskega rokometa Dean Bombač, lepe spomine v dvorani bosta obudila tudi vratar Gorazd Škof in Sebastian Skube, nekdanja člana Cimosa. Skube je bil v ekipi, ki je v sezoni 2010/11 koprskemu rokometu prinesla edini naslov državnega prvaka. Zdaj RD Koper, ki je zrasel na pogorišču propadlega Cimosa, deluje na nižjih obratih, a z veliko mero zanesenjaštva nadaljuje tradicijo in je že v prvi sezoni med prvoligaši zasedel četrto mesto. Obisk tekem je daleč nad povprečjem in tudi danes bo Bonifika nabito polna.

»Vedno je lepo priti v Koper, kjer imajo ljudje zares radi rokomet. Tukaj sem preživel morda najlepši sezoni doslej, tudi reprezentanca ima vselej izjemno podporo in verjamem, da jo bomo znali izkoristiti,« se v največje mesto na slovenski obali rad vrača Trebanjec, ki je bil kasneje dvakrat slovenski prvak s Celjem, zdaj pa je do naslova na Danskem popeljal Silkeborg. Zmaga proti Hrvaški tudi zanj ne bo imela prednostnega pomena, a bila bi dobrodošla: »Seveda, vedno je lepo, kadar zmagaš, še zlasti proti Hrvaški. Nazadnje smo jih razbili, tokrat pričakujem izenačeno tekmo. Gotovo bo veliko lepša, kot sta bili tisti s Tunizijo, ko je šlo bolj za rokoborbo kot rokomet.«