Po tanki meji med vrhom in breznom

Jutri se bo začela 26. sezona v 1. SRL, katere zaščitni znak bo izenačenost.

Objavljeno
08. september 2016 23.52
IVEZIČ Slavko, trener RK Maribor Branik, 7.9.2016, Maribor [slavko ivezič, rk maribor branik, rokomet]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Sezona, kakršne še ni bilo in je nikdar več ne bo, je pred rokometnimi prvoligaši. Odhod Celja in Gorenja v ligo SEHA je prinesel spremembe. Ducat klubov se bo v prvem delu boril za štiri mesta, ki vodijo v končnico za prvaka, osmerica se bo razmišljala o obstanku in polovici ne bo uspelo.

Šestindvajseta sezona v 1. SRL (dvajset naslovov ima Celje, tri Gorenje ter po enega propadla Cimos in Prule) se bo začela jutri. Po 22 kolih se bodo najboljši štirje uvrstili v končnico za prvaka in vanjo prenesli vse točke. S tolikšnim številom točk, kolikor jih bo zbral najboljši, pa bosta spomladi štartala tudi Celje in Gorenje, nakar bo po desetih kolih konec maja jasno, kdo bo prvak. Tudi drugih osem klubov bo preneslo vse točke in se v 14 kolih drugega dela skušalo izogniti zadnjim štirim mestom.

Da je liga s 14 klubi preobilna za slovenske razmere, je potrdila tudi včerajšnja uradna predstavitev. Omizje v sejni sobi na sedežu RZS je bilo premajhno za 28 trenerjev in kapetanov, ki so razkrili svoje želje in cilje. Zastopniki ekip, ki so bile pri vrhu že v lanski sezoni (Ribnica, Koper, Maribor, Krka in Trimo), so jasno izrazili ambicijo po nastopu v zgornjem domu, vsi ostali so govorili o obstanku oziroma čim prejšnji zagotovitvi le-tega. Med kandidati za selitev v nižji rang sta oba novinca, Drava Ptuj in Dol TKI Hrastnik, težki časi so tudi pred kluboma iz tradicionalnih rokometnih okolij – Slovenj Gradcem in Škofjo Loko, ki imata nova trenerja, Uroša Šerbca in Sinišo Markoto. V zlati sredini se vidijo v Ormožu, Dobovi in Izoli.

Ribnica in Koper bosta poleg Gorenja Slovenijo zastopala v pokalu EHF in jima pripisujejo največ možnosti za osvojitev rednega dela prvenstva. Oba sta zadržala vse nosilce igre, Ribnica je pripeljala 203 cm visokega levičarja Alena Kulenovića iz BiH, Koprčane je okrepil Blaž Vončina in bo z Juretom Vranom tvoril izkušeni vratarski dvojec. Maribor, ki je bil v zadnjih sezonah vajen dihati za ovratnik favoritoma, je naredil korak nazaj, pocenil in pomladil ekipo. Odšlo je kar deset igralcev, med njimi Hrvata Nikola Špelić in Ante Kaleb, ter Darko Cingesar in Kristian Bećiri, prišlo je osem novincev in samo Dejan Čančar velja za izkušenega.

»Prevetrili smo ekipo, želja kluba je imeti čim manj tujcev, da bodo več priložnosti dobili mladi igralci. Do neke mere nam je uspelo, vendar ekipa še ni popolna, zato še iščemo rešitve. Verjamem, da bomo z dobrim delom uresničili cilj in se borili za prva štiri mesta. Toda že ena žoga lahko pomeni razliko med bojem za prvaka ali za obstanek,« na tanko mejo med uspehom in neuspehom opozarja Ivezić, tudi selektor mladinske reprezentance.

Da bo prvenstvo najbolj izenačeno doslej, saj lahko praktično vsak premaga vsakogar, so se strinjali vsi udeleženci in hkrati izpostavljali potrebo po uveljavitvi mladih rokometašev, ki bi lahko v prihodnje potrkali tudi na reprezentančna vrata. Zdi se tudi, da je večina klubov uspešno prebrodila recesijo in zdaj že malce bolj pogumno zrejo v prihodnost. A še vedno je prisotna bojazen, da bo liga do pomladi minila v popolni anonimnosti, daleč od oči javnosti in daleč od srca pokroviteljev. Toda v težkih časih so spoznali tudi, da je največ odvisno od njih samih. Med sponzorji pa se je že našel novi – podpisali so dveletno pogodbo s podjetjem Čaplja skakalne legende Matjaža Debelaka, ki je 14 klubom podaril po 14 žog proizvajalca Select, s kakršnimi bodo igrali tudi najboljši v EHF ligi prvakov.