Pogovorimo se raje na igrišču

Rokometni reprezentant Marko Bezjak po zmagi nad Brazilijo obljublja boljšo igro Slovenije.

Objavljeno
22. januar 2015 00.40
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Doha – Bravo, Marko Bezjak! Kdo ve, kako bi se razpletlo, če ne bi v končnici zaigral Prlek iz Magdeburga. Po zaostanku z 31:32 je zabil dva gola, zatem s panterskim skokom ujel žogo v obrambi, pa v napadu rešil izgubljeno žogo Vida Kavtičnika in jo podal Draganu Gajiću za 34:32. Nato je izsilil 7-metrovko za Gajićevih 35:32 in ob tem še izključitev, po kateri Brazilcem ni bilo več pomoči …

Dolgo smo čakali nekoga, ki bo uredil zadevo. V zadnjih petih minutah ste storili vsaj pet dobrih stvari. Ste se morda zaradi napisa »Prleki« za golom odločili, da zmage ne boste izpustili iz rok?

Tekma je bila čudna, nikomur se ni odprlo, tudi meni ne v prvem polčasu. Vesel sem, da sem lahko na koncu potegnil voz. Hvala bogu, da se je danes izšlo, drugič pa bo morda rešitelj kdo drug. Pomembna je zmaga kolektiva, sem pa vesel, da sem se izkazal. Selektor me je poslal v igro, da nekaj postorim.

Brazilci so odigrali ekstremno globoko obrambo. Veljalo je, da tega nikakor ne smeš storiti proti Slovencem, ki so hitri in močni v dvobojih mož na moža. Kako to, da vam je to povzročalo toliko preglavic? Ste bili premalo samozavestni, saj so bile podaje neverjetno slabe?

Smo hitri in spretni z žogo, a nekako ti pride v podzavest igranje proti plitkim obrambam 6-0, s katerimi se soočamo v klubih. Težko je preklopiti. Gibali smo se preveč z žogo, namesto da bi se brez nje, se odkrivali in tako ustvarjali višek. Na srečo je to mimo, v nadaljevanju nas gotovo ne bo več pričakala takšna obramba.

Se strinjate z laično ugotovitvijo, da je bila to ena najslabših predstav Slovenije v zadnjem času?

Če upoštevamo število izgubljenih žog, vam težko oporekam. Ne verjamem, da bo kdo na tem SP še zbral toliko napak v 60 minutah.

Očitno vam je lažje igrati, kadar ne veljate za favorite?

Dovolj smo izkušeni, da bi morali znati prenesti breme favorita. Proti Katarju se ni izšlo. Tudi danes smo odigrali slabo, pa vseeno zmagali. Morali bomo bolj jasno pokazati, kdo je Slovenija. Mislim, da imamo dobro ekipo, zdaj je čas, da to tudi dokažemo.

Slovenija je proti Belorusiji prejela 29 golov, proti Katarju 31, proti Braziliji 32 …

Ja, vedno več. Če bomo mi vedno dali gol več, bo tudi v redu. Vsekakor pa bomo morali strniti obrambo. Proti koncu tekme z Brazilci smo že pokazali, kakšna bi morala biti. Zaprli smo sredino in tekmece izrinili na krilne položaje.

Rezerv je torej veliko tako v napadu kot obrambi, mar ne?

Gotovo. Proti Belorusiji smo v prvem polčasu pokazali, da znamo igrati. V nadaljevanju bomo morali biti precej boljši, saj v osmini finala ne bo več popravnega izpita.

Po porazu s Katarjem ste se v ekipi resno pogovorili, pa ni imelo prav veliko učinka. Bi se morali več pogovarjati ali več oziroma bolje trenirati?

Predvsem moramo začeti govoriti na igrišču. Nesprejemljivo je, da napade končujemo z izgubljeno žogo, po kateri prejmemo zadetek iz protinapada, ki bi moral v bistvu biti naše glavno orožje. Vsak napad se mora končati s strelom.

Je v Katarju moštveni duh reprezentance takšen, kot je bil pred dvema letoma v Španiji? Včasih se zdi, kot da se na igrišču sploh ne poznate.

Nič slabše ni. Še vedno smo dobra klapa, morda še boljša. Med nami ni nobenih trenj.

Pa lahko obljubite navijačem, da boste še na tem SP pokazali boljši obraz?

Zanesljivo. Saj nam kaj drugega niti ne preostane.