Pokazali pravi obraz in prek Rusije dosegli četrtfinale

Slovenska rokometna reprezentanca je na SP v Franciji v osmini finala z 32:26 (13:15) premagala reprezentanco Rusije.

Objavljeno
21. januar 2017 19.59
HANDBALL-WORLD-2017-RUS-SLO
Š. Ro.
Š. Ro.

Pariz - Slovenska moška rokometna reprezentanca bo na svetovnem prvenstvu v Franciji igrala v četrtfinalu! Varovanci selektorja Veselina Vujovića so se dvignili po bolečem porazu proti Španiji na zadnji tekmi skupinskega dela in v prvi izločilni tekmi spet pokazali pravi obraz. V osmini finala so z 32:26 (13:15) premagali Rusijo in se zasluženo veselili napredovanja v četrtfinale, v katerem se bodo v torek pomerili z boljšim v dvoboju med Nemčijo in Katarjem.

Slovenija je po prvem polčasu še zaostajala za dva gola, potem ko je naredila kar nekaj napak in zapravila številne lepe priložnosti, a so reprezentanti ohranili trezno glavo. Boljšo igro so prikazali v drugem polčasu, ko so Rusom ušli za šest golov in tekmo mirno pripeljali do konca. Najzaslužnejši za zmago je bil s šestimi goli in stoodstotnim učinkom Darko Cingesar, na koncu tudi najboljši igralec tekme.

Slovenija se je tretjič zaporedoma prebila v četrtfinale, pred štirimi leti je v Španiji zasedla končno četrto, pred dvema letoma v Katarju pa osmo mesto.

V četrtfinale sta danes že napredovali Norveška, ki je visoko premagala Makedonijo, in gostiteljica Francija, ki je Islandijo ugnala pred 28.000 gledalci. Španija je imela kar nekaj dela z Brazilijo, a jo na koncu vseeno premagala z 28:27 (18:16).

V prvem polčasu premalo prepričljivi

Začetek je bil izenačen, obe ekipi sta svoje priložnosti iskali z zunanjih položajev. Trdno rusko obrambo je tako v slovenski reprezentanci najbolje premagoval Darko Cingesar in zadel kar tri od prvih štirih golov. Rusi so v začetnih minutah zlahka prihajali do zadetkov in povedli za dva gola (5:3). A so se v 12. minuti Slovenci vrnili in izenačili (7:7). Rusi so nekaj slovenskih protinapadov ustavili z grdimi in nevarnimi prekrški, Slovenija ja to izkoristila in z natančnim izvajanjem 7-metrovk in v 16. minuti prvič na tekmi vodila (8:9).

Slovenska vrsta je v obrambi prestregla nekaj žog, toda nato jim je nekaj stoodstotnih priložnosti ubranil vratar Viktor Kirejev. Slovenska vrsta je lahko le upala, da za to ne bo preveč kaznovana, namesto udobnega vodstva je bil rezultat v 23. minuti spet izenačen (11:11). Prvič se je med strelce na prvenstvu vpisal tudi Jan Grebenc, v vratih pa je priložnost namesto Matevža Skoka dobil Urban Lesjak. Pred koncem polčasa so se vrstile slovenske napake v napadu, Rusija je spet povedla za dva gola in s to prednostjo tudi končala polčas (15:13). V prvem delu je bila slovenska vrsta premalo prepričljiva, še zlasti v napadu, tudi obramba bi lahko delovala bolje. Najboljši strelec je bil v prvem polčasu s štirimi goli Jure Dolenec, tri je dal Gašper Marguč.

V drugem polčasu bolj zbrani

V drugem delu so slovenski rokometaši vendarle zaigrali bolj zanesljivo in s kapetanom Vidom Kavtičnikom prišli do izenačenja (16:16). V vratih se je zbudil Skok in slovenska krivulja se je vendarle začela obračati navzgor. Dobra obramba in nekaj mojstrskih potez v napadu (18:20), zdelo se je, da se je Slovenija sprostila in končno zaigrala kot zna. Prednost je po dveh sijajnih zadetkih Blaža Janca kar naenkrat narasla na štiri gole (18:22).

Slovenija je morala le še zadržati za nalet za zadnjih 15 minut (20:24), ruska vrsta je bila namreč v vse večjih težavah tudi zaradi izključitev. Slovenska prednost je ob natančnih strelcih kot je bil denimo Cingesar (6/6) narasla na šest golov. Četrtfinale je bil blizu, a obramba je ostala potrpežljiva, Skok je bil pri desetih obrambah. Rusom je zmanjkovalo časa in idej, selektorju Vujoviću pa se je že smejalo ob lepem zaključku in končnem izidu 26:32, ki ga je postavil Tilen Kodrin. Slovenska vrsta je zaplesala in se zasluženo veselila napredovanja.

Svetovno prvenstvo v rokometu, osmina finala

Rusija : Slovenija 26:32 (15:13)

Accorhotels Arena, gledalcev 8324, sodnici: Charlotte in Julie Bonaventura (obe Francija).
Rusija: Bogdanov, Pavlenko, Kirijev, Kiselev, Šiškarev 5, Kovalev 1 (1), Škurinski, Černoivanov 1, Dereven 5, Čipurin, Kalaraš 3, Šelmenko 4, Dibirov 3, Soroka, Valiulin 1, Žitnikov 3.
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 5 (5), Kavtičnik 3, Janc 3, Dolenec 4 (1), Cingesar 6, Poteko, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec, Mačkovšek 4.
Sedemmetrovke: Rusija 1 (1), Slovenija 6 (6).
Izključitve: Rusija 14, Slovenija 4 minute.
Rdeči karton: Kalaraš (54.).

Norveška : Makedonija 34:24 (12:10)

Francija : Islandija 31:25 (14:13)

Brazilija - Španija 28:27 (18:16)