Ponosni stric Slovencev v Riu noče videti pred finalom

Hrvaški reprezentant Ivan Slišković bi rad jutri v Kopru spral januarski madež. Tudi rana iz Kölna še skeli.

Objavljeno
21. julij 2016 14.58
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Čudna sezona je za Ivanom Sliškovićem, članom Veszprema, ki se bo jutri v hrvaškem dresu meril s Slovenci na pripravljalni tekmi v Kopru. Nekdanji rokometaš Celja Pivovarne Laško se nadeja, da mu tudi prihajajoča prinaša več vzponov kot padcev, in upa, da Bonifika ne bo znova prinesla hladne prhe pred izzivom v Riu.

Spomnimo, Hrvaška je januarja, tik pred EP, na Obali doživela strahoten poraz s 17:32 in požela posmeh domače javnosti. A Slovenci so Poljsko zapustili po treh tekmah, Hrvaška je ostala do konca in prišla do bronaste kolajne, pred tem pa uprizorila šok v Krakovu, ko je domačo reprezentanco odpihnila s 14 goli razlike. V domovini so »kavboje« pričakali kot junake, na Trgu bana Jelačića v Zagrebu so vzklikali tudi ime 24-letnega Splitčana, 198 cm visokega in 100 kg težkega levega zunanjega igralca, kakršnega Slovenija že lep čas nima.

»Res je bilo nepozabno, vsi so nas odpisali po porazu v Kopru, a izkopali smo se iz brezna in navdušili rojake. Če pogledam nazaj, je bilo celo koristno, da so nas Slovenci položili na trdna tla, strnili smo vrste, še bolj zavzeto delali,« se rasti spominja Slišković, čigar klubska sezona je bila podobno burna. Veszprem je hodil po tankem ledu in komaj ubranil obe madžarski lovoriki ter naslov v ligi SEHA, a v finalu lige prvakov je po čudežu v Kölnu ostal brez najpomembnejše trofeje, potem ko je proti Kielcam zapravil devet golov prednosti.

»Ljudje me sprašujejo, kaj se je zgodilo, pa jim še zdaj ne znam odgovoriti. Tega poraza zlepa ne bom prebolel,« se globoka rana še ni zacelila pri Dalmatincu, ki bo vrh lige prvakov ponovno osvajal skupaj s tremi Slovenci, saj se bosta ob Blatnem jezeru Gašperju Marguču pridružila še Dragan Gajić in Blaž Blagotinšek. »To je super, z 'Gašijem' se odlično razumeva, igrala sva že v Celju, tako kot z 'Blagijem'. Tudi 'Gajo' je pravi 'car', kolikor sem ga spoznal. Fino je, da je v klubu toliko 'Balkancev', če dovolite. Priznamo ali ne, iz istega brloga smo.« Všeč mu je tudi, ker bosta Celje in Gorenje odslej v ligi SEHA: »Tako bom še večkrat v Sloveniji, kjer sem preživel dve najlepši leti v sicer še vedno kratki karieri.«

Dobre igre v celjskem dresu so mu odprle pot v reprezentanco. Debitiral je na EP 2014, bil na lanskem SP pod Slavkom Golužo, še večjo vlogo ima pri Željku Babiću. Njegov nastop v Riu ni pod vprašajem, kar mu zavidajo slovenski kolegi, ki do zadnjega ne bodo vedeli, ali je njihovo ime na famoznem seznamu Veselina Vujovića ali ne.

Hrvati so odigrali dve prijateljski tekmi proti Švedski, v Splitu zmagali s 26:24 (Slišković 1), v Zadru remizirali s 24:24 (Slišković 3). Švedi bodo tekmeci Slovencev v prvem delu OI … »Dobri so, čvrsti, uigrani, tudi na novost s sedmim napadalcem so se pripravili,« je Skandinavce pohvalil Slišković, ki je imel tako kot Slovenci dva dneva prosto. Preživel ju je v rodnem Splitu in objavil »selfie« z dojenčkom v naročju … »Ne, ni moj, prezgodaj je še. Sestra je rodila, postal sem stric. Prvič. Presrečen sem in neizmerno ponosen,« si je Slišković med družinsko idilo vzel čas tudi za Delo.

Danes ga že čaka zbor v Opatiji, kjer bo v torek revanša s Slovenijo. Pred jutrišnjo tekmo v Kopru nima posebnih pričakovanj. »To so priprave, skušali bomo nagraditi igro, preizkusiti novosti za Rio. Slovence dobro poznamo, rezultat ne bo v ospredju, seveda pa bomo želeli zmagati in sprati zadnji madež,« si bolj izenačenega dvoboja želi vneti navijač Hajduka, ki bi se utegnil s prijatelji iz severne soseščine srečati tudi v četrtfinalu OI: »Raje ne, Slovenci so pod Vujovićem zelo neugodni. Če že, naj bo v finalu. In da Hrvaška zmaga, seveda.«