SP v rokometu: Popoln slovenski mrk pred prihodom v Pariz

Rekordni poraz (26:36) čete Veselina Vujovića ni bil tragičen, bleda predstava proti Španiji pa zelo slaba popotnica.

Objavljeno
20. januar 2017 00.00
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Metz – Slovenski rokometaši so za konec prvega dela svetovnega prvenstva in slovo od Metza privarčevali najslabše. Proti Španiji so se vdali že v prvem polčasu in po najvišjem porazu, odkar jih vodi Veselin Vujović, osvojili drugo mesto v skupini B. Danes se bodo s hitrim vlakom odpravili v Pariz, kjer jih jutri ob 20.45 čaka tekma osmine finala proti Rusiji.

Obe reprezentanci sta bili neporaženi po štirih tekmah, ker je Slovenija proti Tuniziji osvojila zgolj točko, pa je Špancem zadoščal tudi neodločen izid. Kot so zatrjevali v obeh ekipah, ki sta si deset dni delili hotel v predmestju Metza, so si zelo želeli osvojiti prvo mesto, pa ne zgolj zaradi prestiža ali zato, ker je Brazilija vsaj na papirju pač lažja tekmica od Rusije. Španci se kajpak bolje počutijo na jugu Francije, kjer si zaradi bližine domovine lahko obetajo tudi glasno podporo rojakov. Pri Slovencih pa si tam kruh služita Jure Dolenec in Vid Kavtičnik, pred tem sta si ga Matej Gaber in Borut Mačkovšek, zaradi t. i. slovenske mafije v Montpellieru bi se mnogi gledalci verjetno odločili podpreti Slovenijo …

Nič od tega, kar zadeva Slovence. Izkazalo se, da so si selitev v toplejše kraje bolj želeli in si jo tudi zaslužili Španci. Tekma ni imela tako močnega tekmovalnega naboja, kot če bi bila izločilna, toda vseeno je ni veljalo vzeti tako zlahka in brezvoljno. Začelo se je sicer dobro za Slovenijo. Dobrih šest minut ni prejela gola, Gašper Marguč je dosegel dva, Matevž Skok pa ubranil dva strela, tudi sedemmetrovko.

A hitro se je zasukalo, nezbranost v napadu in obrambi je botrovala zasuku na 3:5 in potem hitrem zaostanku za tri gole. Le natančni Marguč – strel 6:6 v prvem polčasu – je ohranjal stik s tekmeci, njegov četrti zadetek je zmanjšal zaostanek na 8:10. A sledilo je neizogibno za ekipe, ki niso stoodstotno pri stvari. Ko je kapetan Vid Kavtičnik zastreljal sedemmetrovko, so Španci v 23. minuti prvič ušli za štiri zadetke (12:8) ter po 14:9 selektorja Vujovića že drugič prisilili k minuti odmora. Nič ni mogel spremeniti. Vratar Matevž Skok, junak zmage proti Makedoniji, se je jezil na soigralce, ker so ga pustili na cedilu in tekmecem dovolili, da so počeli, kar se jim je ljubilo. Po 16:9 je bilo počasi že jasno, da Slovenci enostavno niso pri stvari, in pri minus osem ob polčasu tudi, da bo še dobro, če se bodo vsaj izognili najvišjemu porazu, odkar jih vodi Vujović. Proti Danski v četrtfinalu OI je bilo 30:37, za sedem golov so izgubili tudi na zadnji pripravljalni tekmi proti Franciji. Tokrat so prejeli najgršo klofuto, ki jim bo še dolgo odzvanjala v glavah. Vsaj do sobote, ko bodo morali premagati tudi omejitve v svojih glavah. Tudi v drugem polčasu namreč niso prikazali boljše igre in zaostali že za 11 golov (23:34), na koncu pa se je zgodil neslaven rekord – poraz za okroglo desetico.

To je bilo sicer srečanje starih znancev, ki sta se lani pomerila dvakrat. Na EP v Vroclavu je bilo 24:24, v Malmöju 24:21 za Slovenijo in Španci so se tekmecem želeli oddolžiti za boleč poraz, ki jih je stal nastopa na OI v Riu. To jim je tudi v popolnosti uspelo. Dvakratni svetovni prvaki (2005, 2013) so bili namreč za nekaj razredov boljši, Slovenci pa kot drugoligaška ekipa, vdana v usodo. Veliki motivator in samooklicani »rojeni zmagovalec« Vujović je na jutranjem treningu govoril, da bo od začetka šel na polno z vsemi najboljšimi igralci in da ne bo nobenega varčevanja z močmi pred izločilnimi boji. Rad je poudarjal, da proti španskim ekipam nikdar ni izgubil, prav tako ne proti kolegu Jordiju Riberi, ki je poleti zamenjal Manola Cadenasa.

Vse je enkrat prvič in kazen za ošabnost je bila ostra. Črnogorec ni nadaljeval tradicije, ki je sicer nihče ni zares preveril, in doživel pravi debakl, od katerega se bodo Slovenci težko opomogli. Toda zmaga proti Rusiji, ki ni pokazala nič posebnega na tem SP in je ob pravem pristopu vsekakor premagljiva, bi se Slovencem po mrku v Metzu obzorja hitro zjasnila. A še pred prihodom v mesto luči bi se veljalo dobro pogovoriti in odločno ukrepati, sicer se bo zgodba, ki se je zdela lepa, hitro in neslavno končala. Slovenski organizator igre Miha Zarabec je obljubil, da ne bo tako: »Nismo se ustrašili prvega mesta v skupini, na srečo pa to ni bila najbolj pomembna tekma, ta bo proti Rusom. Moramo se dvigniti in proti Rusom tudi selektorju pokazati, da nismo majhni, da imamo veliko srce. Tokrat tega nismo pokazali, v osmini finala bomo zagotovo.«