Postavljen pred ultimat, Vujović izbral Slovenijo

Po štirih porazih v ligi prvakov je slovenski selektor izgubil službo v Zagrebu. Naslednja postaja Gorenje?

Objavljeno
17. oktober 2016 22.55
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zagreb, Velenje – Selektor slovenskih rokometašev Veselin Vujović zaradi slabega štarta v sezono ni več trener Zagreba in ni skrivnost, da mu Franjo Bobinac, veliki šef Gorenja in predsednik RZS, jé iz roke. Bo karizmatični »Vuja« prišel v Velenje in skušal s knežjega kamna vreči celjskega osvajalca Branka Tamšeta? Nič ni izključenega, se sliši iz Rdeče dvorane.

Vujovićevi mladi »levi« so bili v prejšnjih dveh sezonah hit lige prvakov. Dvakrat so se prebili med najboljšo osmerico ter Zagrebčane po dolgem času spet navdušili za rokomet. Toda na začetku nove sezone jim ni šlo prav nič več od rok. Razlog je mogoče tudi najti v tem, da je bil Vujović kot selektor Slovenije zaradi nastopa na OI v Riu vso poletje odsoten in se je šele tik pred štartom sezone pridružil ekipi. Ta je doživela že štiri poraze, najprej s Celjem in nazadnje doma z Meškovom, in ji zelo slabo kaže v boju za osmino finala. Vujović tako ne bo dočakal sobotnega derbija s svojo nekdanjo ekipo Vardarja v zagrebški Areni, bo pa morda spet imel dvojno vlogo, če bo Gorenje ocenilo, da je prav on tisti, ki bi lahko »ose« dvignil iz sivega povprečja.

Direktor velenjskega kluba Matej Avanzo ni mogel dati konkretnega namiga. »Poglejte, Gorenje je naš glavni sponzor in gotovo ima pomembno besedo. Stvar je še preveč sveža, da bi lahko komentiral. Boruta Plaskana smo imenovali za prvega trenerja, a če bi v klubu ocenili, da se nam ponuja ustrezna dolgoročna rešitev, bi o tem vsekakor razmislili. Ne morem pa soditi, ali bi to bil Vujović ali kdo drug,« je bil zadržan Avanzo.

Nasvidenje, ne zbogom

V zadnjem času vidno utrujeni Vujović se je posul s pepelom in priznal, da nosi del krivde, ker zaradi selektorskih obveznosti ni mogel biti 24 ur z ekipo. »Nisem pa edini krivec. Zagreb ni tako slab, toda druge ekipe z višjimi proračuni so pripeljale okrepitve in nam pobegnile,« je dejal 55-letni Črnogorec in namignil, da se utegne nekega dne vrniti: »To je zame nasvidenje, ne zbogom. Pričakujem, da se bo Zagreb finančno in igralsko okrepil in Vujoviću nekega dne dal resno ponudbo,« je šefom namignil v javnosti zelo priljubljeni »Vuja«.

Direktor zagrebškega kluba Anto Ančić je povedal, da so se razšli prijateljsko. »Rekel bom takole: kolikor denarja, toliko muzike. Žal nismo imeli tako visokega proračuna, kot bi si ga zaslužil trener njegovega kova. Zato smo mu dovolili, da hkrati vodi reprezentanco Slovenije. Nekaj časa je to delovalo, potem pa je prišla na dan škoda, ker ga skoraj tri mesece ni bilo tukaj,« je razložil Ančić. A po nekaterih zanesljivih informacijah je bil Vujović praktično postavljen pred ultimat: ali zapusti klop Zagreba ali Slovenije. Če je res tako, je dobro, da se je odločil v prid Sloveniji, ki jo že januarja čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Franciji.

V Velenju medtem »gasilca« Plaskana danes ob 17. uri čaka domača tekma v ligi SEHA proti skopskemu Metalurgu. Še pred tem bo na Dunaju ob 11. uri pomemben žreb 3. predkola pokala EHF. Po še eni precej dolgočasni jeseni v Šaleški dolini hrepenijo po plodni evropski pomladi v skupinskem delu tekmovanja. Z Vujovićem, Plaskanom ali kom drugim, še ni znano, gotovo pa bo zanimiva že jutrišnja novinarska konkurenca v Ljubljani, kjer bo Vujović predstavil seznam reprezentantov za prvo akcijo v kvalifikacijah za EP 2018 na Hrvaškem. Ne gre sicer pričakovati, da bi se Gorenje še pred reprezentančnim premorom, med katerim se bo Slovenija merila s Švico (2. november, Velenje) in Portugalsko (6. november, Lizbona) odločilo za novo trenersko menjavo. Za to je še dovolj časa, ključni evropski tekmi bosta šele v drugi polovici novembra.

Kaj bo s tremi Slovenci?

Po slovesu Vujovića pa je tudi nejasna usoda njegovih treh slovenskih okrepitev, Matevža Skoka, Davida Miklavčiča in Darka Cingesarja. Zanimivo, vsi trije reprezentanti so bili člani Gorenja in morda bi lahko kdo od njih sledil šefu, če bi se ta res podal tja. Vujovićevemu šarmu se bo tudi Bobinac težko uprl. Kot prvi mož RZS mu želi pogodbo podaljšati do leta 2020, v Gorenju pa bi bil strošek zanj spet le – polovičen. Takšne priložnosti se ne ponudijo vsak dan, hkrati bi rivalstvo med Vujovićem in nesojenim pomočnikom Tamšetom močno popestrilo boj za primat v deželi ...

»To je stvar vodstva Gorenja. Klub ima v tem trenutku Plaskana, Vujovića pa v prvi vrsti vidim kot selektorja Slovenije. Treba se je tudi zavedati, da bi si takšnega trenerja želel še marsikateri drug klub, ne samo Gorenje. Bomo videli,« pušča vrata odprta Bobinac, ki se tudi zaveda, da dvojne vloge selektorjev Sloveniji niso prinesle prav veliko uspeha (Kamenica, Serdarušić, Denič).