Pot do Berlina vodi prek Hamletove dežele

Gorenje v četrtfinalu pokala EHF s Holstebrojem. Polfinalna para v pokalu Slovenije Koper – Gorenje in Celje – Dol.

Objavljeno
24. marec 2015 23.58
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Koper – Razplet dveh žrebov rokometašem Gorenja obeta pester in tudi ploden finiš sezone. Prvo dejanje bo konec tedna, ko jih v nedeljskem finalu sklepnega turnirja pokala Slovenije v Kopru bržčas čaka derbi s Celjem. Naslednji vrhunec bo sredi aprila, ko se bodo Velenjčani prek Holstebroja skušali prebiti še na F4 pokala EHF v Berlinu.

Tekmec v četrtfinalu po moči drugega evropskega tekmovanja ne bo nemški Melsungen, ki bi bil težji zalogaj. »Kaže, da bomo v Berlinu mi in trije nemški klubi,« je velenjski trener Ivan Vajdl bolj za šalo kot zares dejal ob prihodu pred dvorano Bonifika, kjer bo njegova ekipa v soboto proti domačemu Kopru 2013 in predvidoma v nedeljo proti Celju skušala osvojiti drugo pokalno lovoriko. Na prvi iz leta 2003 se je nabralo že veliko prahu, tudi tedaj je bil trener Vajdl, ki je imel v ekipi Branka Tamšeta, zdajšnjega kolega in tekmeca iz Celja Pivovarne Laško. Pred letom je učenec v celjskem Golovcu že v polfinalu prekosil učitelja in kasneje postal prvi, ki je pokalno lovoriko osvojil tako kot igralec kot trener.

Tokrat si nekdanji vratar Vajdl obeta drugačen razplet. Seveda pa bo moral najprej prebroditi oviro vodilne ekipe v 1. B ligi iz Kopra. »V sezoni smo imeli že kar nekaj težav pri šibkejših ekipah, kot so Izola, Loka in Slovan. Zato se bomo morali Koprčanov lotiti nadvse resno, da se nam ne bi v najslabšem trenutku zgodil šok. Realno gre vendarle pričakovati, da bo o naslovu odločil veliki finale med najboljšima moštvoma v državi, kar je gotovo tudi v interesu slovenskega rokometa,« je Vajdl razmišljal po sijajno izpeljanem žrebu v koprskem mandraču, kjer je ples štirih kroglic pokalnemu prvaku Celju namenil na papirju najlažjega tekmeca, Dol TKI Hrastnik, še drugega »drugoligaša«.

Še precej več zadovoljstva je izkušenemu velenjskemu strategu prinesla vest, ki jo je izvedel v družbi kapetana Nika Medveda in »facebookovca« Marka Oštirja med vožnjo na Obalo. Žreb na Dunaju je namreč slovenskim podprvakom v četrtfinalu pokala EHF namenil Holstebro, ta čas 4. ekipo danskega prvenstva. Prva tekma bo 11. ali 12. aprila v Rdeči dvorani, povratna teden kasneje v Hamletovi deželi. Vmes se utegne zgoditi derbi s Celjem, ki bo odločil o prvem mestu po rednem delu 1. SRL ...

»Na obeh žrebih se je zgodilo tako, kot je že v avtu napovedal naš Marko. Seveda premoremo dovolj kakovosti, da imamo pravico razmišljati o spektaklu v Berlinu. Je pa Holstebro zelo kakovostna ekipa z vrha danskega rokometa, ki je v vzponu. Dobro jo moramo proučiti, predvsem pa si želim, da bi do prve tekme sanirali čim več poškodb, zlasti pri krožnih napadalcih,« Matica Vrečarja, Kristiana Bećirija in še posebej sveže poškodovanega Senjamina Burića pogreša Vajdl, ki je v prvem delu sezone tarnal nad pomanjkanjem izzivov, zdaj pa mu »grozi« supertežki finiš sezone. Če se bo Gorenje uvrstilo na F4, bosta tekmi v Berlinu sredi končnice 1. SRL s finalom na tri zmage: »Pomlad je že zdaj zelo natrpana in še bolj bo. Upam, da imamo dovolj dolgo klop za konkurenčen boj vse do konca. Moramo pa iti korak za korakom. Konec tedna nas čakata tekmi v pokalu Slovenije, nato bomo začeli razmišljati o Dancih, zatem o končnici DP in morda tudi o Berlinu.«