Poteko dokončal Zarabčevo mojstrovino

Celjani po zasuku do lepe zmage proti Gorenju. V nedeljo še nad Leve iz Mannheima.

Objavljeno
20. november 2014 07.28
Celje pivovarna Laško- Gorenje Velenje. Celjan Zarabec Miha v napadu. V Celju 19.11.2014
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Celjski rokometaši so unovčili znanje, ki so ga na boleč način pridobili v ligi prvakov. V devetih minutah drugega polčasa so zaostanek petih golov spremenili v prvo vodstvo, pa potem v dramatični končnici derbija 1. SRL za gol ugnali Gorenje in po 11 kolih ostajajo sami na vrhu lestvice.

Medtem ko imajo Celjani za seboj že pet težkih tekem v LP, je bila to za Velenjčane prva v sezoni in tekmecev so se lotili kot stekli psi. Celjani niso bili sveži, tudi Matevž Skok v vratih ni bil razpoložen kot Klemen Ferlin in novinec iz Poljske Michal Szyba je s tretjim golom goste popeljal v vodstvo z 10:7. Celjani so malce strnili vrste in David Razgor je zadel za 13:14, nakar je na sceno stopil krožni napadalec Blaž Kleč ter po treh zaporednih golih iz nasprotnih napadov tik pred koncem prvega polčasa razliko dvignil na štiri gole.

Celjani z izjemo Mihe Zarabca niso imeli razpoloženega moža v zunanji vrsti, v kateri Slišković, Ivić, Miklavčič in Žuran niso imeli naravnanih strelskih naprav. Na drugi strani je imelo bolj dokazovanja željno Gorenje več razpoloženih mož, na delovno temperaturo se je ogrel tudi Staš Skube. Ko je organizator velenjske igre zadel s sedmih metrov za 21:16, se je zdelo, da bodo točke po skoraj letu dni spet odšle iz Zlatoroga v Rdečo dvorano. Toda s tem se nikakor ni želel sprijazniti Zarabec in začel svoj šov, zaradi katerega je še dolgo po tekmi odmevalo njegovo ime. Celjani so na njegovih krilih naredili delni rezultat 3:0 in Blaž Blagotinšek je poskrbel za izenačenje. Nezaustavljivi Zarabec, ki je do 50. minute zbral kar 12 golov iz prav toliko poskusov, je domače navijače dvignil na noge, ko je v 46. minuti z lobom s 7 metrov matiral Benjamina Burića in pivovarji so bili prvič v prednosti.

Toda četa Ivana Vajdla se ni vdala. V sodelovanju z Janezom Gamsom in Senjaminom Burićem na črti je Skube vnašal paniko v celjsko obrambo, pa četudi mu je za vrat dihal Luka Žvižej. Pet minut pred koncem je obnovil vodstvo Gorenja (29:28), vendar se je zgodba še enkrat zasukala. Najprej je do prvega zadetka prišel Ivić, nato pa do drugega Vid Poteko. Burić je še zmogel izenačenje na 30:30, nato pa je srčni celjski borec Poteko še z dvema goloma, zadnjima na tekmi, poskrbel za navdušenje na tribunah.

Pri Velenjčanih, ki so pokazali dobro partijo, ni bilo prevelikega razočaranja. »Tekma ni odločala o ničemer, prvaka bo dala šele končnica. Škoda za tisto prednost petih golov, toda lahko smo zadovoljni, ker smo dobili potrdilo, da smo na pravi poti. V nedeljo nas čaka bolj pomembna tekma v Rusiji, kjer si bomo skušali utreti pot v pokal EHF,« je razmišljal Mario Šoštarič.

Domači trener Branko Tamše je nanizal že 11. zmago v derbijih, tretjo na celjski klopi, v nedeljo pa bo v Zlatorogu skušal v osmem poskusu vzeti skalp Rhein-Neckarju. A sinoči je bil v soju žarometov izjemni Zarabec. »V ligi prvakov smo imeli nekajkrat favorite na kolenih, pa zamočili. Tokrat smo bili v drugačni vlogi. Nikakor se nismo hoteli sprijazniti s porazom in se na koncu zasluženo veselili, čeprav nam je Staš povzročal hude preglavice,« je kolegu in glavnemu tekmecu športno izkazal priznanje Zarabec, prepričan, da ima Celje za nedeljo še rezerve za boj z Levi iz Mannheima: »Energije imamo dovolj. Zdaj moramo umiriti glave in se kar najbolje pripraviti na nov spektakel.«