Pozor, slovenski orjak že stopnjuje formo

Blaž Blagotinšek dosegel pet golov za Veszprem, ki ostaja neporažen v LP. Po derbiju v Szegedu v reprezentančno jato. 

Objavljeno
17. oktober 2017 01.14
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Veszprem je v 5. kolu rokometne lige prvakov hodil po robu v Kielcah, Blažu Blagotinšku in Gašperju Marguču gre zasluga, da je ostal neporažen. Slovenska reprezentanta sta dosegla zadnja gola za Madžare, Marguč dve sekundi pred koncem, a za selektorja Veselina Vujovića je še boljša novica o »Blagijevi« petici.

Celjani so bili razočarani po remiju z Meškovom, a razmerje v skupini A se ni dosti spremenilo. Tri tekme so se končale z delitvijo točk, tudi derbija med Kielom in Flensburgom ter Kielcami in Veszpremom. Na slednjem je sodelovalo pet Slovencev. Pri Madžarih so trije dosegli več kot tretjino od 32 golov (Blagotinšek 5, Marguč in Dragan Gajić po 3), pri Poljakih je bil Blaž Janc natančen štirikrat, Uroš Zorman je vodil napad, saj Dean Bombač ni nared po vnetju pete.

Ni ravno običajen prizor, če se igralci Veszprema tako razveselijo točke, da se zavrtijo v krogu. Marguč je bil junak večera. »Za zadnji napad je bil dogovor, da gre akcija na desno krilo in 'Gaši' je zadel. Vsi smo mu stekli v objem. Gostovanje v Kielcah je vedno zahtevno. Kiel je tam izgubil za 11. Med ekipama vlada napetost, saj nihče še ni pozabil, kako se je razpletel finale LP pred dvema letoma. Takšnega šoka v Veszpremu ne pomnijo,« je globino rivalstva osvetlil Blagotinšek, ki se lahko pohvali z izkoristkom strelov 5:7. »Lahko bi bilo še boljše, saj sem zapravil dve lepi priložnosti. A sem zadovoljen,« je dejal krožni napadalec, ki ob pravem času dviguje formo. Bliža se januarsko EP na Hrvaškem, kmalu se bo Slovenija dvakrat merila s Hrvaško. 

Ne gre pozabiti, da je bil ravno Blagotinšek eden ključnih tvorcev sanjskega zasuka na tekmi za bron v Parizu, potem ko je skozi vso SP stopnjeval formo. Morda je z 2,02 metra kakšen centimeter nižji od Boruta Mačkovška in s 116 kg kakšen gram lažji od Mateja Gabra, toda v kombinaciji je največji slovenski orjak z neverjetnim razponom rok in eden ključnih figur na Vujovićevi šahovnici. Šele 23 let ima, pa je za njim že šesta sezona na najvišji ravni. Sprememba v Veszpremu mu je dobro dela. »Ljubomir Vranješ je vnesel novo energijo, sistem je drugačen, igramo hitreje,« je povedal Celjan, ki si je ogledal tudi dramo v Zlatorogu, kjer je njegov matični klub Celje PL v končnici zapravil lepo prednost. »Bil sem prepričan, da imajo zmago v žepu, pa se je zalomilo. Škoda. Upam, da se izgubljena točka ne bo izkazala za usodno v troboju z Meškovom in Aalborgom za osmino finala,« je s knežjim mestom v srcu še povezan Blagotinšek, ki si z Veszpremom ne obeta nič manj od osvojitve izmuzljivega naslova evropskega prvaka. Še prej bo s Slovenijo napadal novo odličje na EP. V reprezentančno jato bo priletel v nedeljo, ko bo v Ljubljani zbor pred spektakloma v Stožicah (26. t. m.) in zagrebški Areni (28.). »V soboto nas čaka madžarski derbi v Szegedu, potem pa smer Slovenija. Lepo bo priti domov in med reprezentančne prijatelje. O konkretnih ciljih na EP je še prezgodaj govoriti, a jasno je, kam smo na SP pomaknili letvico,« dodaja »Blagi«, čigar vzdevek morda ustreza značaju, podobi na šestmetrski črti nikakor ne.