Pred mondialom dvokorak k euru 2018

Rokometni selektor Veselin Vujović ne išče kluba, napolnil bo baterije in se posvetil Sloveniji.

Objavljeno
20. oktober 2016 01.01
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Euro 2018 na Hrvaškem bo mikaven za slovenske ljubitelje rokometa in na njem naj bi reprezentanca dosegla vrhunec v mandatu Veselina Vujovića. A nanj se mora najprej uvrstiti, velik korak lahko stori na uvodnih tekmah s Švico in Portugalsko, na katerih naj bi nastopila tudi nesojena upokojenca Zorman in Škof.

Slovenijo v začetku novega leta čaka SP v Franciji, še pred tem bo odigrala prvi tekmi v kvalifikacijah za EP, 2. novembra bo v Velenju gostila Švico, 6. januarja bo gostovala na Portugalskem. V skupini 5 je favorit Nemčija, dve reprezentanci pa bosta odšli na EP, ki bo v Poreču, Splitu, Varaždinu in Zagrebu.

»Švica in Portugalska nista reprezentanci, ki bi se ju Slovenija morala bati, a ju tudi ne sme vzeti zlahka. Cilj sta zmagi, s katerima bi si praktično zagotovili odhod na EP, potem pa bi v tekmah z Nemčijo odločili o prvem mestu,« je bil jedrnat Vujović ob predstavitvi 20 igralcev, ki se bodo udeležili priprav. Zbor bo 30. t. m. v Velenju. Najbolj napeto pričakovana je bila odločitev o dveh najbolj izkušenih igralcih. Kapetan Uroš Zorman je po porazu z Dansko v četrtfinalu OI v Riu v solzah oznanil konec reprezentančne kariere, podobno je slovo napovedal tudi veteran v vratih Gorazd Škof, vendar se je stvar zasukala … »To sta igralca, ki imata pomembni vlogi v vrhunskih klubih, PSG in Kielcah, v katerih pa tudi nista preveč obremenjena. Bilo bi neumno, če bi se jima kar tako odrekli,« je pojasnil Vujović, ki se bo z Zormanom najprej pogovoril o njegovi vlogi. Da bi kapetan kar takoj okrepil njegov strokovni štab, ne razmišlja, za to tudi ni potrebe, potem ko je Uroš Šerbec že dovolj okreval po vnetju oči, da bo lahko opravljal vlogo pomočnika.

»Uroš je kot kapetan in vodja napada zame že del stroke, menim pa, da na igrišču še ni povedal vsega. Prav je, da se poslovi drugače kot s porazom v Riu,« je dejal Vujović, ki se je pripeljal z zagrebškim črnim beemvejem, čeprav od nedelje ni več trener hrvaškega prvaka. Kmalu mu bo službeni avto zagotovila RZS, s katero naj bi prihodnji teden podaljšal pogodbo do leta 2020.

Črnogorec je hitro prebolel izgubo službe v Zagrebu. Včeraj je bil na Leskoškovi 9e spet dobri stari »Vuja«, poln šaljivih opazk. Z ramen mu je padlo veliko breme, letos je bil preobremenjen in to mu je pustilo sledi. Zato se je tudi odločil, da pred koncem SP ne bo prevzel kluba, če mu z neba ne bo padla ponudba večne želje Barcelone.

Zato je bolj ali manj jasno, da ga vsaj pred pomladjo ne bo v Gorenje, s katerim ga povezujejo. »Gorenje? Ne razmišljam o tem. Menim, da bi bilo zaradi morebitnega nasprotja interesov tudi sporno. Ne, odločil sem se, da se bom posvetil Sloveniji in se ob tem v svojem Šabcu tako telesno kot čustveno okrepil. Le tako bom spet imel dovolj energije, ki jo želim prenesti na fante,« je z govoricami opravil 55-letnik, ki z izborom ni presenetil. Obolelega Simona Razgorja je zamenjal z novincem Tilnom Kodrinom, Žiga Mlakar je dobil prednost pred Davidom Miklavčičem, kot četrti vratar je zraven Primož Prošt.

Zanimiv je širši seznam igralcev, ki imajo pravico nastopa v kvalifikacijah. Na njem je Miha Žvižej, ki mu ni bilo pod častjo sprejeti vloge rezervista, kar je navdušilo Vujovića, ob njem so kandidati za naslednje akcije še Mario Šoštarič, Vid Levc, Jaka Malus, Niko Medved, Aljoša Rezar in Staš Skube. Ne pa tudi Borut Mačkovšek, ki v Celju še lovi strelske občutke. Ker je Sebastian Skube zamrznil reprezentančno kariero, sta specialista na kronično deficitarnem levem zunanjem položaju le člana Rika Ribnice – 20-letni Nik Henigman in popolni novinec Jan Grebenc.