Prijateljskih tekem pred Riom ni, vložek je prevelik

Slovenci se bodo danes v Mariboru in jutri v Trbovljah merili s Tunizijo, ki goji podobno igro kot Egipt, prvi tekmec na OI.

Objavljeno
16. julij 2016 11.51
Trening rokometne reprezentance, 13.7.2016, Zreče [rokometna reprezentanca]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zreče – Po skoraj dveh tednih druženja na Rogli in v Zrečah je napočil dan, ko bodo slovenski rokometaši odigrali prvo pripravljalno tekmo pred nastopom na OI. Danes ob 18. uri se bodo v mariborski dvorani Tabor pomerili s Tunizijo, jutri bo ob istem času še ena tekma v trboveljski dvorani Polaj.

Od zadnje tekme, ki so jo Slovenci odigrali v Stavangerju in se prebili na SP, je minil mesec in en dan. Premor je gotovo pustil posledice, zato nocoj ne gre pričakovati spektakularne predstave, rokometnih treningov s poudarkom na kombinatoriki so se lotili šele v sredo. Tunizijcem v Riu ne pripisujejo veliko možnosti, toda pozor, že v Londonu 2012 so pokazali moč in namučili Francoze, v četrtfinalu pa le za dva gola izgubili proti Hrvaški, potem ko so ob polčasu celo vodili. Še se pozna delo Seada Hasanefendića, v napadu blesti Wael Jallouz, zvezdnik Barcelone, obramba, ki ji poveljuje izkušeni Issam Tej, ne prizanaša nikomur. Da Tunizijcev nikakor ne gre podcenjevati, so se nedavno prepričali Makedonci v kvalifikacijah za OI. Na odločilni tekmi v Gdansku so že ob polčasu zaostajali za sedem golov in na koncu izgubili s 26:32.

Tunizijci so januarja izgubili v finalu afriškega prvenstva proti domačemu Egiptu in po njem je selektor, Francoz Sylvain Nouet, ki je po SP 2015 zamenjal nekdanjega celjskega stratega Hasanefendića, izrekel nekaj pikrih na račun IHF, ki jo vodi Egipčan Hassan Moustafa, ta pa ga je suspendirala za šest mesecev. Zato je tunizijska zveza marca dala priložnost domačemu strokovnjaku Hafedu Zouabiju. Nekateri igralci so grozili, da bodo v znak protesta bojkotirali reprezentanco, a jih je zveza spomnila na »nacionalno dolžnost«. Ker je bil 55-letni Zouabi kot začasna rešitev presenetljivo uspešen, so mu pogodbo podaljšali do leta 2018.

»Tunizija igra podobno kot naš prvi tekmec na OI Egipt. Vemo, da ima globoko obrambo 3-2-1, nazadnje smo z njim igrali na sredozemskih igrah in bilo je neodločeno (Mersin 2013; 32:32, op. p.). Tekmi bosta zelo koristni, pričakujem ostro, moško igro,« varčevanje z močmi ne pride v poštev, če vprašate Deana Bombača. »Vsako reprezentanco, ki premaga evropskega tekmeca, je treba jemati resno. Tej je vodja ekipe, Jallouz eden boljših levih zunanjih igralcev v LP.« opozarja Koprčan.

Uvodna testa s Tunizijo sta preveč pomembna, da bi ju označili za prijateljska. Že ta konec tedna bodo reprezentanti morali pokazati vse, kar znajo in zmorejo, saj bo selektor Veselin Vujović v ponedeljek OKS posredoval uradni seznam potnikov v Rio. Ta se sicer res lahko še spremeni, a bo v veliki meri že določil, katerih 15 igralcev bo lahko bivalo v olimpijski vasi, katera dva rezervista bosta »gosta« z zgolj dnevno akreditacijo in kdo bosta nesrečneža, ki bosta ostala doma. Karizmatični »Vuja« je v dobrem letu že večkrat pokazal, da ne mlati prazne slame, ko reče, da nihče nima zajamčenega mesta ...