Slovenci visoko premagali vročekrvne Tunizijce

Slovenska moška reprezentanca je na drugi pripravljalni tekmi za OI v Trbovljah porazila Tunizijo z 39:24.

Objavljeno
17. julij 2016 16.38
Posodobljeno
17. julij 2016 17.40
rokomet
M. Ž.
M. Ž.

Trbovlje - Slovenska moška rokometna reprezentanca je na drugi pripravljalni tekmi za olimpijske igre v Trbovljah premagala Tunizijo z 39:24.

Varovanci Veselina Vujovića so se še drugi dan zapored pomerili s Tunizijo in jo danes premagali brez pomoči kapetana Uroša Zormana in vratarja Gorazda Škofa, ki jima je selektor namenil počitek.

Slovenska reprezentanca je danes hitro strla odpor Tunizijcev. Dosegla je pet izmed prvih sedmih golov na tekmi in že po prvem polčasu vodila za trinajst (22:9), v drugem delu pa brez težav nadzorovala potek tekme.

Tunizijski reprezentanti se danes niso prikazali v lepi luči in so pretiravali z grobimi prekrški. To velja zlasti za prvi polčas, v katerem so prejeli 14 kazenskih minut in tudi dva rdeča kartona - tekmo sta predčasno končala Issam Tej in Oussaam Hosni.

Pri Sloveniji je bil najboljši strelec Blaž Janc s šestimi goli, Marko Bezjak in Darko Cingesar sta jih dodala po 5. Pri Tuniziji je bil prvi strelec Oussama Boughanmi s petimi goli.

Slovence do konca priprav čakajo še tri tekme, dve s Hrvaško (22. in 26. julij) in ena z Dansko (4. avgust).

POTEK TEKME

Prvi polčas

Slovenija je tekmo začela v postavi Matevž Skok, Blaž Janc, Darko Cingesar, Miha Zarabec, Nik Henigman, Blaž Blagotinšek in Vid Kavtičnik.

Slovenski rokometaši so povedli z golom Vida Kavtičnika v drugi minuti, Tunizija pa je hitro odgovorila z dvema goloma in v tretji minuti že vodila (2:1).

Tunizija se je s Slovenijo enakovredno borila do četrte minute, nato pa je bil za dve minuti izključen Oussama Hosni, kar so domačini kaznovali z dvema goloma Mateja Gabra (4:2).

Tunizijska reprezentanca tudi po Hosnijevi vrnitvi ni ujela pravega ritma in je le opazovala slovenski šov. Do enajste minute sta se med strelce vpisala še Darko Cingesar dvakrat in Nik Henigman enkrat (7:2), tunizijski selektor pa je le ukrepal in zahteval minuto odmora.

Med enajsto in trinajsto minuto so imeli sodniki kar nekaj dela zaradi prepiranja igralcev. Najprej sta se v dvanajsti minuti sporekla Hosni in Zarabec, kar je privedlo so splošnega prerivanja, rezultat pa sta bili dvominutni kazni za oba glavna akterja.

Le minuto zatem je vročekrvni Issam Tej po koncu napada brez žoge udaril Nika Henigmana in dobil rdeči karton. Zanimivo, Tej je zaradi svojega obnašanja predčasno končal tudi včerajšnjo tekmo. Tunizijska reprezentanca je v 17. minuti ostala še brez Hosnija, ki je za grob prekršek nad Blagotinškom moral na tribuno.

V nadaljevanju polčasa so se strasti le umirile, gledalci pa so spremljali prevlado Slovencev. Gonilna sila je bil Vid Kavtičnik, ki je do 18. minute in izida 11:5 dosegel štiri gole, tri minute kasneje pa je bila razlika že osem golov (15:7).

Slovenska reprezentanca je ob koncu povečevala prednost in vodili za največ trinajst golov - 22:9 - kar je bil tudi izid polčasa.

Drugi polčas

Pri Sloveniji je v drugem polčasu branil Urban Lesjak, njegovi soigralci pa so v napadu pridno polnili mrežo tunizijske reprezentance in imeli po petih minutah prednost štirinajstih (24:10), po sedmih minutah pa šestnajstih golov (27:11).

Slovenski rokometaši so bili za razred boljši od Tunizijcev in s pomočjo hitrih protinapadov držali visoko razliko. Gostje so njihov pohod z minuto odmora ustavili šele v 44. minuti, ko je bilo na semaforju 31:14.

Selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović je kljub visokemu vodstvu od svojih igralcev zahteval igro na vso moč, obenem pa je tudi preizkušal svoje taktične zamisli in se občasno odločil za igro s sedmimi igralci v polju. Končni izid tekme je bil 39:24.

IZJAVI PO TEKMI

Veselin Vujović, selektor Slovenije: »Tunizijci so v tekmo šli zato, da se tepejo, a ne, da igrajo rokomet, mi pa smo ga igrali in zato tudi naredili to razliko v prvem polčasu. V drugem delu igre smo za moj okus dobili nekoliko preveč zadetkov, a na taki tekmi je to logično, saj zaradi visoke prednosti koncentracija pade, fantje pa se nekoliko opustijo. To še ni to, kar pričakujem od Slovenije, a dobili smo nekaj mladih fantov, s katerimi so začeli delati že prejšnji selektorji in ki bodo lahko igrali vsaj naslednjih deset let, to pa je velika stvar za to reprezentanco. Ne bi želel delati evforije, spomnim se naše zadnje tekme pred pripravljalnim obdobjem pred EP na Poljskem, ko smo nadigrali Hrvate v Kopru, pa potem na prvenstvu nismo naredili, kar bi morali, a mislim, da smo zdaj druga ekipa in, da smo zelo močan kolektiv. Nimamo igralcev svetovne kakovosti, imamo pa homogeno skupino igralcev in verjamemo v vsakega posameznika, ki pride na igrišče, da bo naredil svoje.«

Blaž Janc, slovenski reprezentant: »Danes so Tunizijci odigralo zelo grobo, pa vendar smo mi ta pritisk zdržali in na koncu zmagali z visoko razliko. Najbolj pomembno je, da smo vsi ostali celi in, da lahko s polno paro nadaljujemo priprave. Prvi dve tekmi sta za nami in tudi dve zmagi, a še vedno delamo preveč napak, ki jih moramo popraviti.«

Prijateljska tekma

Slovenija - Tunizija 39:24 (22:9)

Slovenija: Skok, Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 3, Kavtičnik 4, Janc 6, Dolenc 2, Cingesar 5, Skube, Poteko, Miklavčič 1, Gaber 4, Bezjak 5 (1), Razgor 1, Zarabec 4 (2), Bombač 1 (1), Lesjak.

Tunizija: Missaoui, Bedoui, Toumi 3, Tej, Maaref, Bannour, Bhar, Hajyoussef, Sanai 2, Boughanmi 5 (4), Saied, Hosni, Ben Salah 3, Hammed 3, Chouiref 3, Soussi 2, Jallouz 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Tunizija 4 (4).

Izključitve: Slovenija 6 minut, Tunizija 18.

Rdeča kartona: Tej (14.), Hossni (17.).