Raznovrstni Slovenci pod Vujovićevim vodstvom že z vozovnico za EP

Veselin Vujović je prepričan, da bi Slovenci zmagali tudi pod vodstvom Borisa Denića, morda celo z višjo razliko.

Objavljeno
10. junij 2015 15.09
Posodobljeno
10. junij 2015 16.30
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Prešov - Slovenski rokometaši so v tekmi predzadnjega kola kvalifikacij za EP v gosteh premagali Slovaško s 26:20 in se s tem predčasno uvrstili na prvenstvo stare celine, ki bo prihodnje leto na Poljskem. Švedi so namreč na drugi današnji tekmi skupine 3 v gosteh ugnali Latvijce in jih s tem izločili iz boja za drugo mesto.

V Prešovu je na klopi slovenske reprezentance debitiral črnogorski strateg Veselin Vujović in svoj krst prestal brez pretresov. Priložnost za igro je enakovredno razdelil vsem svojim izbrancem, ki so mu minute povrnili z všečno moštveno predstavo na parketu. Med strelce se je vpisalo kar trinajst Slovencev, s po štirimi zadetki pa sta prednjačila novinec Mario Šoštarič in izkušeni Jure Natek. Brez zadetka ob svojem imenu sta ostala le oba vratarja, organizator igre Dean Bombač ter obrambni specialist Vid Poteko, ki se je ob debiju izkazal s trdno igro v obrambi.

Ob odsotnih Urošu Zormanu, Draganu Gajiću, Gorazdu Škofu, Marku Bezjaku, Primožu Proštu, Juretu Dolencu in Klemnu Cehtetu je več bremena tokrat padlo na ramenih mlajših. V ekipo z državnim grbom so se poleg Šoštariča in Poteka prebili še Miha Zarabec, Darko Cingesar in povratnik v vratih Aljoša Rezar. Svojo nalogo so skupaj s staroselci opravili brezhibno in zaostajali zgolj ob izidu 0:1.

Ker so tudi Švedi zanesljivo premagali Latvijce (33:14), se slovenski rokometaši že nocoj veselijo uvrstitve na EP, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu. Slovenija je na evropskih prvenstvih doslej nastopila na Portugalskem 1994, v Španiji 1996, na Hrvaškem 2000, na Švedskem 2002, v Sloveniji 2004, v Švici 2006, na Norveškem 2008, v Avstrija 2010 in v Srbiji. Najbolj odmeven izid ji je uspel na domačih tleh, ko je bila močnejša le reprezentanca Nemčije.

Zadnja kvalifikacijska tekma z Latvijci, ki bo v soboto v Velenju, ne odloča več o ničemer.

Izjave po tekmi

Veselin Vujović, selektor Slovenije: »Zame je bil to krstni nastop, pa tudi moji fantje so imeli v podzavesti, da si lahko z današnjo zmago v Prešovu izborijo nastop na Poljskem. Prepričan sem, da bi Slovenija slavila tudi v primeru, če bi jo vodil Boris Denić, morda bi bila njena zmaga v tem primeru še bolj prepričljiva. Če sem iskren, o Slovakih nismo razmišljali, gradimo nekakšno 'večjo hišo' in gledamo v prihodnost. Pred današnjo tekmo sem si ogledal nekaj posnetkov slovaške reprezentance, a svoje ekipe zavoljo razlike v kakovosti nisem hotel obremenjevati z njo, pa tudi nisem tip trenerja, ki bi se ure in ure ukvarjal z analizo tekmečeve igre. Slovenija ima kakovost, da razmišlja le o sebi, drugi pa naj se ukvarjajo z našo igro.«

Debitant v slovenski reprezentanci Miha Zarabec: »Moram reči, da sem bil malo napet, ko sem čakal na to priložnost. Če ne bi vstopil v igro, bi bil vseeno izredno zadovoljen, ker sem lahko zraven. Mislim, da se imam še veliko naučiti in reprezentanca je pravo okolje za kaj takega, saj se lahko tu veliko naučim. Nov sistem igre nam leži, igramo veliko lepše in hitreje, užitek nas je gledati. Čaka pa nas še veliko dela, moramo odpraviti še veliko stvari, tako v obrambi kot v napadu. Ko bomo to sestavili košček po košček, bo slika kar lepa in sam se že veselim prihodnjih tekem.«

Slovenski reprezentant Luka Žvižej: »Imeli smo več ciljev to tekmo, mislim da smo večino izpolnili. Imeli smo nadzor nad igro, zmaga ni bila vprašljiva. Prikazali smo dobro igro v obrambi in dokaj v redu v napadu, najbolj pomembno je, da smo tekmo zanesljivo dobili, pokazali dobre stvari. Bilo je tudi nekaj tistih, ki jih moramo še popraviti, na kar smo bili opozorjeni. V celoti gledano se je treba čim prej spočiti, vrniti domov in se pripraviti za Latvijce, s to tekmo pa smo lahko zadovoljni.«

Prvi polčas

Veselin Vujović je v uvodni slovenski napad poslal Luko in Miho Žvižeja, Boruta Mačkovška, Deana Bombača, Davida Miklavčiča in Gašperja Marguča, v obrambi se jim je priključil debitant Vid Poteko (menjal Bombača), slovenski gol pa je varoval Matevž Skok.

Prvi zadetek na tekmi so zabili Slovaki, a so Slovenci kmalu prevzeli pobudo in po dveh zadetkih Marguča ter Mačkovška povedli s 4:2. Ob koncu 10. minute so Vujovićevi izbranci po golu Luke Žvižeja prvič vodili s tremi goli razlike (5:2), kar je domačega selektorja Zoltana Heisterja prisililo v prvo minuto odmora. Kakšnih pretiranih sprememb v naslednjih minutah na igrišču ni bilo zaznati. Slovenci so še naprej vodili z razliko okoli treh golov in imeli tekmo trdno v svojih rokah.

A le do 19. minute, ko je slovaško serijo treh zaporednih zadetkov sklenil Lukaš Urban in zaostanek domačih znižal le na zadetek (6:7). Odgovorila sta starejši od bratov Žvižej in Sebastian Skube in Slovenci so znova nekoliko lažje zadihali.

Obe reprezentanci sta v podobnem tempu nadaljevali do konca prvega polčasa. Po vstopu v igro se je z dvema zadetkoma izkazal Jure Natek, nase je s prvencem opozoril tudi Mario Šoštarič. Do glavnega odmora sta ekipi ostali na razliki, kakršne sta bili vajeni skozi večji del prvega polčasa. Slovenci so vodili s 13:10.

Drugi polčas

Še pred začetkom drugega dela je iz slovenskega tabora prišla zaskrbljujoča vest, da je Vid Kavtičnik zaradi poškodbe predčasno zaključil današnjo tekmo. Na desno stran napada se je vrnil Miklavčič, ob njegov bok na sredino igrišča pa še en debitant Miha Zarabec.

Ta je na uvodu drugega polčasa dobro razigraval svoje soigralce, ki so v 35. minuti znova vodili z najvišjo prednostjo na tekmo, s štirimi goli razlike (16:12). Zanjo je bil zaslužen tudi vratar Skok, ki je z nekaj odličnimi obrambami držal Slovake na varni razliki. Selektor Vujović, ki je priložnost relativno enakovredno porazdelil med vse svoje izbrance, ga je v 40. minuti poklical na počitek in v vrata poslal povratnika v reprezentanco Aljošo Rezarja.

Igralci v polju so medtem še naprej imeli vse pod nadzorom in v 44. minuti tekme po zadetku Miklavčiča prvič povedli s petimi goli razlike (21:16), kmalu zatem že s šestimi (23:17), v 51. minuti tekme pa je Luka Žvižej s svojim tretjim golom poskrbel za izid 24:17.

Po nekaj sušnih minutah na obeh straneh se Slovaki več niso uspeli vrniti v igro za kakšno točko, tako da je bilo že več minut pred koncem jasno, da bodo dve točki odnesli Vujovićevi varovanci.

KVALIFIKACIJE ZA EP, SKUPINA 3

Slovaška - Slovenija 20:26 (10:13)

Tatran Arena, gledalcev 1000, sodnika: Stark in Stefan (oba Romunija).

Slovaška: Paul, Žernovič, Rabek 7, Slaninka, Kopčo 1, Volentics 1, Petro 1, Duriš 1, T. Urban 5 (3), Pekar, L. Urban 2, Stranovsky, Briatka, Antl 2 (2), Putera.

Slovenija: Skok, Rezar, Zarabec 2, Cingesar 1, Marguč 2, Kavtičnik 1, Natek 4, Skube 2, Poteko, Miklavčič 2, M. Žvižej 1, L. Žvižej 3 (1), Gaber 1, Šoštarič 4, Bombač, Mačkovšek 3.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Latvija - Švedska 14:33 (8:16)

Lestvica:

1. Švedska 5 4 1 0 155:112 9
2. Slovenija 5 3 1 0 148:129 7
3. Latvija 5 2 0 3 113:145 4
4. Slovaška 5 0 0 5 108:138 0