Razočaranje veliko, a še vedno je tu Zagreb

Rokometaši Celja PL v končnici poklonili zmago Flensburgu. Urban Lesjak: Poraz je tudi plod nekonkurenčnosti DP.

Objavljeno
20. februar 2016 23.53
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Celje – Flensburg, ta čas morda celo najbolj vroče rokometno moštvo v Evropi, je bil prevelik zalogaj za mlado in srčno ekipo Celja Pivovarne Laško, ki bo po novem domačem porazu pot v osmino finala lige prvakov iskala čez šest dni v Zagrebu. Slovenski šampioni so imeli v prvem polčasu štiri gole naskoka, po vodstvu s 24:22 pa so v zadnjih desetih minutah močno popustili – po 2:8 je bilo ob koncu 26:30.

Kakih 4500 celjskih navijačev že dolgo ni videlo tako odlične predstave, kot so jo njihovi ljubljenci prikazali v drugem delu prvega polčasa, ko so po zaostanku s 6:8 dosegli štiri zaporedne gole in po prvem vodstvu za tri zadetke (12:9) gostujočega trenerja Ljubomirja Vranješa prisilili v minuto odmora. Nič jih ni moglo ustaviti, bliskoviti Blaž Janc je ukradel žogo in zabil za 14:11 ter navdušil občinstvo. Skupaj z Miho Zarabcem je uprizarjal neverjetne poteze, zlasti ob podajah na krožna napadalca Vida Poteka in Blaža Blagotinška, ki sta premagovala Kevina Møllerja, medtem ko je veteran Mattias Anderson sedel na klopi.

Celjski trener Branko Tamše je imel v vratih bolj razpoloženega moža. Še bolj od omenjenih igralcev v polju je bil za sijajen rezultat med odmorom zaslužen Urban Lesjak, nekaj njegovih obramb je bilo prav čudežnih. Pri 19-kratnih slovenskih prvakih je delovalo skoraj vse, manjkali pa so samo zadetki Povilasa Babarskasa, ki je bil zaradi poškodb Arthurja Patrianove in Marka Dujmovića osamljen na položaju levega zunanjega igralca.

Flensburg, evropski prvak izpred dveh let, se kajpak ni dal kar tako speljati na tanek led. Ekipa, ki je pred tem za 10 golov razbila Kiel in v sredo v gosteh vzela še mero vodilnemu v bundesligi Rhein-Neckarju, premore veliko več kakovosti in izkušenj in to je prišlo do izraza v nadaljevanju, ko je skandinavsko obarvana zasedba najprej z delnim izidom 4:0 izenačila na 15:15 in potem izkoristila številne tehnične napake tekmecev ter prešla v vodstvo z 18:17. Takrat je tudi Tamše moral sklicati svoje fante na posvet in to je začasno obrodilo sadove, četudi Zarabec zaradi hudega udarca v dimlje ni bil več pravi in je po dveh napakah obsedel na klopi. Dirigentsko palico je prevzel David Razgor in svoje soborce popeljal do vodstva z 21:18, ko je Gal Marguč izkoristil sedemmetrovko.

Že ob vstopu v zadnjo četrtino tekme je občinstvo vstalo s sedežev, toda namesto da bi to rumeno-modre podžgalo, so se jim zatresle roke. Da se vse skupaj ne bo končalo srečno, je nakazal zgrešeni »zicer« dotlej popolnega Blagotinška. Namesto, da bi Celjani ušli na 25:22, se je v manj kot minuti zgodilo izenačenje, po katerem si niso več opomogli. Hladnokrvni Danci – Anders Eggert, Thomas Mogensen in Lasse Svan – so zaokrožili delni rezultat 5:0 in pet minut pred koncem je bila pri 24:27 tekma odločena. Flensburg je na petem gostovanju v Zlatorogu v ligi prvakov prvič zmagal in si povečal možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini A, ki prinaša neposredno uvrstitev v četrtfinale. Celjanom, ki še niso dočakali domače zmage, še ostaja upanje na osmino finala, vendar se bodo morali čez šest dni iz Zagreba vrniti vsaj s točko, sicer bo že pred zadnjo domačo tekmo z Bešiktašem vsega konec. Da bo njihova naloga na Hrvaškem še težja, pa jih v sredo čaka derbi z Gorenjem v Rdeči dvorani.

Tragični junak tekme je bil Lesjak, ki je več kot dostojno zamenjal obolelega Ivana Gajića. »Kaj naj rečem, bili smo tako blizu, pa spet tako daleč. Dokler smo imeli dovolj moči, je šlo kot po maslu. Ob koncu pa nas je zmanjkalo. Že dolgo naš klub opozarja na to, da DP ne ponuja dovolj težkih tekem, saj ne dobiš tiste energije, ki je potrebna za zadnjih deset minut proti moštvom, kot je Flensburg. Za dobrobit slovenskega rokometa bo v tej smeri nekaj treba spremeniti,« razočaranja ni skrival Lesjak, ki je zbral 14 obramb. Toda upanja nikakor ni izgubil: »V Zagrebu bomo šli na zmago in morda bo to dovolj za uvrstitev med najboljših 16 ekip.« Še bolj je bil potrt trener Tamše: »Strinjam se s kolegom Vranješem, ki je dejal, da so o zmagovalcu odločale malenkosti. Kljub vsem poškodbam in boleznim smo bili blizu zmage. Ne vem, komu smo se tako zamerili, da nikakor nismo nagrajeni za dobro delo s kakšno točko, ki bi si jo ti fantje brez dvoma zaslužili. To je šport, zna biti krut. Upam le, da se nam bo nekega dne vse skupaj povrnilo z obrestmi.«

Derbi Gorenju

V derbiju 18. kola slovenskega prvoligaškega tekmovanja pa so se rokometaši Gorenja z gostovanja pri Mariboru Braniku vrnili z zmago s 26:22 (15:10), pot do nje so tlakovali že v prvem polčasu. Resda so se gostitelji v 44. minuti postavili na začetno izhodišče (19:19), a jih je lov za tekmecem očitno tako upehal, da so v nadaljevanju spet popustili. Pri zmagovalcih je izstopal Staš Skube z osmimi goli, pri poražencih pa Vojislav Brajović s petimi. Gorenje tako nadaljuje mrtvi tek s Celjani za prevlado na slovenskih rokometnih parketih, že v sredo pa se bosta vodilni zasedbi pomerili med seboj.

Rezultati lige prvakov, skupina A

Paris St. Germain - Bešiktaš 40:28 (16:11)

Celje Pivovarna Laško - Flensburg-Handewitt 26:30 (15:12)

Nedelja

Veszprem - Zagreb (15)

Že odigrano

Kiel - Wisla Plock 26:24 (14:14)


Lestvica

1. Flensburg-Handewitt 12 10 0 2 369:316 20 točk

2. Paris St. Germain 12 10 0 2 380:335 20

3. Veszprem 11 8 1 2 319:286 17

4. Kiel 12 6 1 5 337:332 13

5. Zagreb 11 4 1 6 280:286 9

6. Wisla Plock 12 3 2 7 325:343 8

7. Celje Pivovarna Laško 12 2 1 9 319:345 5

8. Bešiktaš 12 1 0 11 326:412 2