Slovenski rokometaši ponosno: Rio, prihajamo!

Slovenska rokometna reprezentanca je pot na olimpijske igre potrdila z izdatno zmago s 33:17 (17:8) nad Iranom.

Objavljeno
10. april 2016 14.47
Posodobljeno
10. april 2016 17.30
HANDBALL-SLOVENIA-IRAN-OLY-2016

Malmö - Nov sijajen dan za slovenski šport! Moška rokometna reprezentanca je danes le še potrdila, kar si je krvavo prigarala prva dva dneva kvalifikacijskega turnirja za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Riu, ki ga je gostil švedski Malmö. Po uvodni šokantni zmagi nad evropskimi podprvaki Španci (24:21) in včerajšnjem minimalnem porazu z olimpijskimi finalisti in gostitelji turnirja Švedi (23:24) so izbranci selektorja Veselina Vujovića danes, ko jim je zadostovala izključno zmag, pričakovano izprašili iz hlač odpisano zasedbo Irana, od katere so bili boljši s kar 33:17 (17:8), kar je bila sploh najvišja zmaga na turnirju.

S tem so se Slovenci po dvanajstih letih znova prebili na olimpijski turnir, ki so se ga udeležili že leta 2000 v Sydneyju in 2004 v Atenah, v svoji skupini 2 so naposled osvojili celo prvo mesto, drugega pa so zadržali Švedi kljub porazu s 23:25 poti Špancem. Če bi bili ti za gol uspešnejši, bi v Rio odpotovali sami. Slovensko-iranski dvoboj je bil zanimiv in izenačen zgolj v prvi polovici prvega polčasa, ko so tekmeci izkoristili uvodno zakrčenost Vujovićeve čete in držali ugoden rezultat vse do 6:6, nato pa kar dvanajst minut niso zadeli, medtem ko so Slovenci z delnim izidom kar 7:0 neulovljivo pobegnili. V nadaljevanju so razliko le še oplemenitili.

Selektor je ponudil priložnost za igro vsem izbrancem z izjemo Mateja Gabra, med strelce pa se ni vpisal zgolj Blaž Blagotinšek. Najbolj je bil pri strelu Gašper Marguč, ki je za osem zadetkov potreboval devet poskusov, nezgrešljiv pa je bil Simon Razgor, ki je nasprotnikovo mrežo zatresel petkrat. Na drugi strani je slovensko v drugem polčasu zaklenil Urban Lesjak, ki je zamenjal Matevža Skoka in hipoma naštel deset obramb, zaustavil tudi dva poskusa iz najstrožje kazni, upravičeno so ga torej razglasili za MVP dvoboja. Naši fantje so bili v napadu kar 72-odstotno uspešni, Iranci pa zgolj 40-odstotno, njihovi trije vratarji so skupaj zbrali zgolj sedem obramb.

 

PRVI POLČAS

Tokrat se je selektor Veselin Vujović odločil na tribunah pustiti dva prekaljena kalibra, Uroša Zormana in vratarja Gorazda Škofa, namesto njiju sta priložnost za dokazovanje dobila Miha Zarabec in čuvaj mreže Urban Lesjak. Začetek dvoboja s slovenske strani ni bil prepričljiv, fantje so - vedoč, da jih v Rio vodi zgolj zmaga - začeli nekoliko zakrčeno in odpisanemu tekmecu, ki si je v prejšnjih dveh dvobojih nakopal razliko v golih kar -29, dovolili, da je skoraj polovico prvega polčasa brez pretiranih težav držal stik z njimi.

V 14. minuti je tako semafor kazal 6:6, nato pa so se Slovenci odločili, da je poigravanja z živci dovolj. Premaknili so dve prestavi višje, s čvrsto obrambo zaklenili vse poti do gola, med vratnicami je dominiral Matevž Skok, iz protinapadov pa so si zadetki sledili kot po tekočem traku. Kar sedem zapored jih je padlo za udobno slovensko vodstvo s 13:6, iranski strelski post je trajal kar debelih deset minut. Tekmec je v drugi polovici prvega polčasa zgolj dvakrat zatresel mrežo odločne in neizprosne Vujovićeve čete, ki si je tako še bolj široko odprla olimpijska vrata.

DRUGI POLČAS

V nadaljevanju se je selektor Vujović odločil za spremembo med vratnicami, kamor je namesto Skoka poslal Urbana Lesjaka, ki se mu je zahvalil z desetimi obrambami (tudi dveh sedemmetrovk), s čimer so ga zasluženo izbrali tudi za najkoristnejšega igralca tekme. Naši fantje se niso zadovoljili z razliko, ki so jo odnesli na glavni odmor (+9), temveč so jo začeli plemenititi že v prvih minutah nadaljevanja. Čeravno je šlo v prazno kar nekaj žog, lepo število slovenskih napadov pa so zaustavile lastne napake, so naši fantje tekmeca ugnali še za kanček prepričljiveje kot Španci in Švedi: s kar 16 goli razlike (33:17).

Vujović je od 16 izbrancev, ki jih je imel v tem obračunu na razpolago, na klopi zadržal zgolj Mateja Gabra, na katerega je padlo pomembno breme v prejšnjih dveh - odločilnejših - dvobojih, tokrat pa si je lahko nekoliko oddahnil. Mrežo Irana so zatresli prav vsi rokometaši v polju, ki so dobili priložnost, z izjemo Blaža Blagotinška. Naš najboljši strelec je bil tokrat Gašper Marguč, ki je bil uspešen osemkrat, petkrat pa je nasprotnikovega vratarja matiral Simon Razgor, ki je tudi načel iransko mrežo. Slavje Vujovićevih fantov ob tretji uvrstitvi na olimpijski turnir se je lahko začelo.

Švedska skozi šivankino uho

Evropski podprvaki Španci so v zadnjem kolu kvalifikacijskega turnirja s 25:23 (12:11) odpravili olimpijske finaliste in gostitelje Švede, ki pa so si kljub temu zagotovili nastop v Riu. Današnji zmagovalci bi jih morali namreč odpraviti z vsaj tremi goli razlike, kar so imeli v rokah še v 58. minuti pri vodstvu s 25:21. Toda Švedi so v končnici strnili vrste in še dvakrat zadeli, končni izid je dve sekundi pred zadnjim piskom sirene s sedmih metrov postavil Niklas Ekberg.

SLOVENIJA : IRAN 33:17 (17:8)

Malmö Arena, gledalcev 655, sodnika Aires Menezes in Pinto (oba Brazilija).

Slovenija: Skok (5 obramb), Lesjak (10); Blagotinšek, Marguč 8, Kavtičnik 2 (2), Dolenec 1, Cingesar 2, Skube 3, Poteko 1, Gaber, Bezjak 1, Razgor 5 (1), Zarabec 2, Bombač 1, Mačkovšek 3, Mlakar 4.

Iran: Barkhordari (2 obambi), Babasafari (3), Siavoshishahenayati (2); Heidarpour 1, Masaeli 2 (1), Nosrati 1, Norouzinezhad 4, Yousefinezjad 2, Moj. Karamian, Kazemi, Shirani, Nadri 2, Henzaei 1, Sadeghi 4, Moh. Karamian.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Iran 5 (1).

Izključitve: Slovenija 6, Iran 4.

Streli: Slovenija 46 (33), Iran 42 (17).

Tehnične napake: Slovenija 11, Iran 16.

 

KONČNI VRSTNI RED

Slovenija 3 2 0 1 80 : 62 4 +18

Švedska 3 2 0 1 81 : 67 4 +14

___________________________
Španija 3 2 0 1 83 : 70 4 +13

Iran 3 0 0 3 59 : 104 0 -45