Pariški milijoni šele v drugem polčasu strli odpor Gorenja

Rokometaši Gorenja so se poslovili od lige prvakov, v povratni tekmi osmine finala jih je bogati PSG ugnal s 34:25 (17:17).

Objavljeno
30. marec 2014 14.28
Posodobljeno
30. marec 2014 16.00
Rokomet Gorenje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Slovenski rokomet pričakovano ne bo imel svojega predstavnika v četrtfinalu lige prvakov. Po stopinjah Celja Pivovarne Laško, ki je včeraj šele v zadnjem delu povratnega dvoboja pokleknilo pred slovitim Flensburgom, je šlo danes tudi Gorenje, ki je bilo v Parizu v prvem polčasu povsem enakovredno močno favoriziranemu in bajno bogatemu PSG (17:17), v drugem polčasu pa so zašelesteli domači milijoni in dokončno strli odpor os. Na koncu je bilo 34:25, francoski predstavnik je v četrtfinale napredoval s skupnim izidom 62:55.

Dvoje je bilo ključno, da se je po glavnem odmoru tehtnica močno nagnila na domačo stran: okrepitve s klopi (predvsem vratar Jose Manuel Sierra) so igri PSG dodale povsem novo komponento, obenem je pariška obramba odlično zaustavila najboljšega strelca Gorenja na prvi tekmi Maria Šoštariča, ki se ni v tem delu niti enkrat vpisal med strelce. Slovenski prvaki so v drugem polčasu zgolj osemkrat zatresli nasprotnikovo mrežo, zato pa kot po tekočem traku nizali neizsiljene lastne napake. Vseeno si za prikazano v celotni evropski sezoni zaslužijo visoko oceno.

PRVI POLČAS (17:17)

Velenjčani so že iz prvega napada izvlekli gol. S sedmih metrov je uspešno sprožil Staš Skube in dosegel že svoj 68. gol  v tej sezoni lige prvakov. Po uspešnem poskusu Maria Šoštariča je Gorenje še vodilo z 2:1, a že po petih minutah so bili bajno bogati gostitelji spredaj. Pa ne za dolgo, neustrašni slovenski predstavnik je grizel in po golu kapetana Nika Medveda spet prevzel vodstvo (5:4). V osmi minuti je trd komolec Roberta Gunnarssona na lastni koži občutil Kristian Bećiri, ki je dobil udarec v glavo, a se je hitro pobral in mirno nadaljeval dvoboj.

Pri vodstvu Velenjčanov z 8:7 je Benjamin Burić ubranil sedemmetrovko nekdanjemu članu Gorenja Fahrudinu Meliću. Varovanci Ivana Vajdla so imeli napad za povišanje vodstva, a so ga zapravili, PSG je iz hitrega protinapada spet izenačil. Nobena od zasedb se v tem delu ni mogla odlepiti za več kot gol. Vse do 16. minute, ko se je to - po golu Šoštariča - posrečilo osam. Takoj nato je moral kot prvi na tekmi za dve minuti na klop Senjamin Burić.

Domači so številčno premoč izkoristili in s tremi zaporednimi goli spet prešli v vodstvo. Vajdl je reagiral z menjavo čuvaja mreže, Benjamina Burića je nadomestil Emir Taletovič. PSG sta pri življenju držala Gunnarsson in Luc Abalo s po tremi goli. V 22. minuti je trener Gorenja ob zaostanku enega gola (12:13) zahteval minuto odmora, a se mu ni obrestovalo, saj so Parižani takoj zatem prvič ušli na +2 prek Jeffreyja M'timaja. Slovenski prvak ni dvignil bele zastave, temveč je z vnovičnim izenačenjem prisilil domačega trenerja k minuti odmora.

Kratek nalet Gorenja je zaustavila dveminutna izključitev Janeza Gamsa, a so kljub temu ose veselo brenčale naprej. Po zaostanku s 16:17 so imele zadnji napad v prvem polčasu, ki ga je z golom s sedmih metrov kronal Skube. Ob odhodu na odmor je bil izid torej poravnan (17:17), Velenjčani pa so si zaslužili vse pohvale za borbeno, nepopustljivo in v napadu izjemno učinkovito igro. Gole v tem delu so prispevali: Skube, Medved, Marko Dujmovič in S. Burić po 3, Šoštarič in Jernej Papež po 2, Gams 1.

DRUGI POLČAS (17:8)

V začetku drugega dela je imel Gams protinapad za vodstvo z 20:19, a je naredil prekršek in odprl pot tekmecem do nekoliko udobnejše prednosti z dvema goloma (21:19), ki jo je z drugim zaporednim golom še oplemenitil Luc Abalo. PSG je prvič v obračunu vodil s +3 in zdelo se je, da je velenjskega odpora konec. Igro v domačem napadu je precej poživil Španec Antonio Jesus Garcia, mrežo je zaklenil njegov rojak Jose Manuel Sierra, novo miselnost pa je na parket vnesel Igor Vori.

Po prvem golu Kristiana Bećirija je Benjamin Burić z obrambo zaustavil tekmečev napad in Gorenje je imelo priložnost, da se spet približa zgolj na gol zaostanka. A je šel poskus v prazno, kar so tekmeci znali kaznovati in v 42. minuti z že šestim golom Gunnarssona na tekmi pobegnili že na velikih 25:21. To je spodbudilo Vajdla, da je vzel minutni odmor, s katerim je skušal prekiniti nalet gostiteljev. Za nameček so imeli naši fantje naslednji dve minuti igralca manj na parketu.

Razlika je le še rasla, v zadnjo četrtino tekme so domači štartali z največjo prednostjo dotlej - petih golov (27:22). Pri gostih je bil iz igre povsem odrezan najučinkovitejši igralec prvega medsebojnega dvoboja Šoštarič, ki v drugem polčasu sploh še ni zadel. Sierra je bil zelo razigran v domačem golu, do 50. minute je namreč zbral že deset obramb (in prejel enajst golov). Gorenje je dotolkla sprememba domače obrambe po odmoru.

Šest minut pred koncem je ob zaostanku že ogromnih osmih golov (24:32) Vajdl še drugič v polčasu vzel minuto odmora, med katero je igralcem požugal, da so se prehitro predali. Po glavnem predahu je bil PSG v napadu kar tričetrtinsko uspešen, Velenjčani pa zgolj 37-odstotno. Končnica je bila le še formalnost, ose so nizale lastne napake, pariško moštvo pa je polnilo njihovo mrežo. O nemoči Gorenja zgovorno govori tudi podatek, da so v drugem delu zgolj osemkrat zatresli mrežo favoriziranega PSG, kluba z najvišjim proračunom med vsemi udeleženci lige prvakov.

PSG : GORENJE 34:25 (17:17)

Dvorana Georges Cartenpier, gledalcev 2500, sodnika Lopez in Ramirez (oba Španija).

PSG: Sierra, Annonay, Melić 2 (1), Hallgrimsson 2, Diaw, Garcia Robledo 4, Vori, Gojun, Gunnarsson 7 (1), Abalo 5, Hansen 7, Narcisse, Honrubia 2, Kopljar 2, M'Tima 3, Bojinović.

Gorenje: B. Burić, Taletovič, N. Cehte, Medved 5, S. Burić 5, Skube 6 (4), Golčar, Šoštarič, Papež 1, Vrečar, Dobelšek 1, Gams 1, Nosan, Oštir, Dujmovič 4, Bećiri 1.

Sedemmetrovke: PSG 3 (2), Gorenje 4 (4).

Izključitve: PSG 6, Gorenje 6.