Rokometno EP: branilci naslova Francozi dolgo trli makedonski odpor

Hrvati na krilih Štrleka prek Belorusov, v skandinavskem dvoboju zmaga Islandije nad Norveško, gostitelji odpravili Srbe.

Objavljeno
15. januar 2016 21.36
J. P.
J. P.

Krakov - Branilci naslova Francozi so rokometno evropsko prvenstvo na Poljskem začeli s prepričljivo zmago. V dvorani Tauron Arena v Krakovu so bili v obračunu skupine A pred 9000 gledalci s 30:23, predvsem po zaslugi odličnega drugega polčasa, boljši od Makedoncev, ki jih slovenska izbrana vrsta v dveh pripravljalnih dvobojih tik pred začetkom prvenstva ni mogla streti. Poražencem ni pomagalo niti kar devet golov prvega zvezdnika, člana Barcelone Kirila Lazarova, v zmagovalni vrsti pa je s šestimi zadetki izstopal Cedric Sorhaindo, medtem ko je prekaljeni čuvaj mreže Thierry Omeyer naštel kar 16 obramb ob 41-odstotni uspešnosti. Izid je bil sicer še v 51. minuti poravnan na 22:22, nato pa so izbranci Clauda Oneste pohodili stopalko plin in naposled gladko zmagali.

V večerni tekmi skupine so se pomerili Poljaki in Srbi. Gostiteljem prvenstva je odleglo, ko je čuvaj mreže Slawomir Szmal 40 sekund pred koncem ubranil sedemmetrovko Ivanu Ninčeviću in Poljski prinesel zmago z 29:28 proti zasedbi selektorja Dejana Perića, ki je še nekaj minut pred koncem vodila za gol. V zmagovalni vrsti je Michal Jurecki iz 13 poskusov zadel sedemkrat, pri poražencih sta bila s po 7 goli najbolj razpoložena Petar Nenadić in Ivan Nikćević: prvi jih je 6 vpisal v prvem polčasu, drugi je bil enako uspešen v drugem. Nekdanji koprski vratar Darko Stanić je zbral 13 obramb.

V skupini B v Katovicah so bili podobno prepričljivi - in tudi po podobnem scenariju kot Francozi - tudi Hrvati, ki so Beloruse odpravili s 27:21. V prvem polčasu so povečini vodili poraženci, tik pred odhodom na odmor je izenačil Luka Šebetić. Drugi del sta s po dvema goloma odprla nekdanja igralca Celja Ivan Slišković in Gorenja Ivan Čupić in odpor tekmecev je bil strt. V hrvaški vrsti je bil neustavljiv Manuel Štrlek, ki je iz enajstih poskusov zadel kar devetkrat, pri Belorusih pa je še en nekdanji pivovar Sergej Rutenka v svojo statistiko vpisal osem golov. Precej bolj izenačen je bil skandinavski derbi, v katerem so Islandci s 26:25 odpravili Norvežane, ki so na odmor odšli z golom zaloge. V zmagoviti ekipi je bil Aron Palmarsson uspešen osemkrat, pri poražencih pa Kristian Bjørnsen sedemkrat.