Rokometno SP: nezgrešljivi Svan prerešetal Slovence

Slovenskim rokometašem po porazu z Dansko (33:36) ostaja jutrišnji dvoboj za sedmo mesto z Nemčijo.

Objavljeno
30. januar 2015 09.04
Posodobljeno
30. januar 2015 14.30
HANDBALL-WC-2015-SLO-ESP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Doha - Slovenski rokometaši so zapravili prvo priložnost, da bi v žep pospravili vozovnice za olimpijske igre prihodnje leto v Riu. Če bi namreč danes v dvoboju za razvrstitev od petega do osmega mesta na svetovnem prvenstvu v Katarju ugnali Dansko, bi si s tem že zagotovili najmanj šesto mesto in neposredno pot v Rio, tako pa bodo morali jutri trepetati še v obračunu za sedmo mesto, ko jim bodo na nasprotni strani stali Nemci. Danes so bili izbranci selektorja Borisa Deniča nemočni proti Dancem, ki so v Katarju neuspešno branili srebro s prejšnjega prvenstva, tokrat pa so se veselili zmage s 36:33 (19:15).

Našim fantom ni pomagalo niti izjemnih dvanajst golov Dragana Gajića, ki tako ostaja nesporni kralj strelcev na tem tekmovanju, danes pa je imel na drugi strani še bolj razigranega tekmeca. Lasse Svan je namreč prispeval še zadetek več, trinajst golov je namreč iztržil iz trinajstih strelov. Na obeh straneh sta bila nerazpoložena vratarja, Slovenci pa so dvoboj končali brez trojice igralcev: kapetana Uroš Zormana je uščipnilo v mišici in je moral predčasno na klop, medtem ko sta si Matej Gaber in Miha Žvižej prislužila rdeča kartona in prav tako prehitro pot v garderobo.

PRVI POLČAS

Danci so že prvi napad kronali z golom, a so naši fantje hitro vrnili, najstrožjo kazen je izkoristil najboljši strelec prvenstva Dragan Gajić. Skandinavski velikan je nato zapravil dva zaporedna napada, kar so izbranci selektorja Borisa Deniča izkoristili in prvič prešli v vodstvo (2:1), neusmiljeni eksekutor je bil Klemen Cehte. Slovenci so začeli agresivno v obrambi, kar se jim je hitro obrestovalo, Gajić je s svojim drugim golom v dvoboju potegnil na 4:2.

Številčno premoč, na klop je moral Uroš Bundalo, so Danci hitro izkoristili in znižali prek Lasseja Svana. A Gajić se ni želel kar tako odreči strelski lovoriki in je Niklasa Landina, ki ni zmogel še niti ene obrambe (Primož Prošt prav tako ne), ukanil še tretjič. Ko je Landin ob igralcu več na parketu vendarle ustavil poskus Cehteta, so imeli Danci napad za izenačenje na 6:6, a so ga zapravili. Kapetana Uroša Zormana je zapeklo v mišici, zaradi česar je moral na klop, zamenjal ga je Marko Bezjak.

Cehte je s svojim tretjim golom na tekmi povišal na 7:5, pri vodstvu z 8:7 pa se je selektor Denič le odločil za menjavo v vratih, starosta Gorazd Škof je nadomestil Prošta, ki ni zbral niti ene obrambe. Sebastian Skube ni izkoristil napada, kar so Danci neusmiljeno kaznovali z izenačenjem na 8:8. Ko so Skandinavci zadeli štirikrat zapored in pobegnili z 10:8, so slovensko klop prisilili k minutnemu odmoru. Ni pomagalo, naši fantje niso znali izkoristiti niti prve številčne premoči v obračunu.

Prebudil se je Landin in čudovito ustavil poskus Cehteta, Danci pa so rešetali slovensko mrežo, niti Škof se še ni izkazal. V protinapadu je Jesper Nøddesbo povišal na 13:8, favoriziranim svetovnim podprvakom izpred dveh let se je posrečil delni izid kar 7:0. Šele tedaj se je prebudil Škof z dvema obrambama, a kaj, ko je bilo v napadu vse preveč napak, da bi se Slovenci spet približali tekmecem, pri katerih je zares blestel Lasse Svan, ki je iz sedmih poskusih sedemkrat zadel.

Ko so se naši fantje približali na -4 (13:17), je po minuti odmora posegel tudi tekmečev trener, Islandec Gudmundur Gudmundsson. Gajić je zadel še drugič zapored, Slovenci so imeli celo napad za -2, a so ga zapravili s koraki. Ko je že dišalo po tem, da bodo Deničevi izbranci na odmor odšli s tremi goli zaostanka, je v zadnjih izdihljajih prvega polčasa zadel še Mads Christiansen in poskrbel za končnih 19:15. Dragan Gajić je bil že pri sedmih zadetkih.

DRUGI POLČAS

Slovenci so drugi del odlično začeli in prek Skubeta hitro zadeli, imeli pa tudi priložnost, da bi se približali le na dva zadetka zaostanka, a je poskus Jureta Dolenca, ki se v prvem polčasu ni vpisal med strelce, uspešno ustavil Landin. Napad pozneje je bil Ločan uspešnejši, a sta sodnika gol razveljavila, ker je pred tem Matej Gaber nokavtiral enega od tekmecev in moral z rdečim kartonom predčasno pod prho. To je bil hud udarec za slovensko obrambo.

Svan je s svojim enajstim golom v dvoboju povišal na 23:18, a mu je hitro vrnil Gajić, ki je iz devetega poskusa zadel že osmič. Slovenci so že v 38. minuti ostali še brez drugega moža, z nepravično dosojenim rdečim kartonom je moral predčasno v garderobo še Miha Žvižej. K temu je treba pripisati še odsotnost kapetana Zormana, ki je s poškodovano mišico obsedel na klopi. In to na svojem jubilejnem dvestotem nastopu v majici z državnim grbom!

Razlika je v hipu narasla na že +7 (27:20), Svan je iz dvanajstih strelov iztržil dvanajst golov, Denič je moral reagirati z minuto odmora. Slovenci so počasi, a vztrajno vnovič začeli nižati razliko, v 48. minuti je padla na -5 (24:29), Vid Kavtičnik pa ni izkoristil priložnosti, da bi bil razkorak še manjši. Danci so dvakrat zapored zatresli okvir vrat, Gajić je bil nato uspešen s sedmih metrov. Ko je bil nato učinkovit še Luka Žvižej, je bil danski selektor pri izidu 29:26 prisiljen vzeti minuto odmora.

Očitno se je obrestovalo, Danska je dve bliskoviti akciji zapečatila z goloma in spet pobegnila na varnejših +5, uspešna je bila predvsem pri strelih z razdalje. Pri 29:33 je Prošt vendarle vpisal prvo obrambo na tekmi, Gajić je uspešno realiziral sedemmetrovko in bil tedaj že pri enajstih zadetkih. Dve minuti pred koncem so bili pri izidu 32:35 naši fantje v napadu, a so odlašali s strelom, naposled pa je Jure Natek izgubil žogo in Slovenci še zadnjo priložnost za čudežni zasuk. Gajić je v zadnji sekundi še enkrat zadel s sedmih metrov za svoj dvanajsti gol na tekmi.

SLOVENIJA : DANSKA 33:36 (15:19)

Slovenija: Gorazd Škof (3 obrambe), Primož Prošt (1); Vid Kavtičnik, Jure Natek 3, Klemen Cehte 4, Jure Dolenec 2, David Špiler, Sebastian Skube 3, Miha Žvižej 1, Luka Žvižej 4, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber, Uroš Zorman, Marko Bezjak 1, Miladin Kozlina, Dragan Gajić 12, Uroš Bundalo 3, Dean Bombač. Trener: Boris Denič.

Danska: Niklas Landin (4 obrambe), Jannick Green Krejberg (3); Mads Christiansen 7, Mads Mensah Larsen 2, Casper U. Mortensen, Anders Eggert 3 (1), Rasmus Lauge Schmidt 4, Bo Spellerberg, Jesper Nøddesbo 3, Lasse Svan 13, Hans Lindberg, Rene Toft, Henrik Mølgård, Kasper Søndergård, Henrik Toft 1, Mikkel Hansen 3, Michael Damgård. Trener: Gudmundur Gudmundsson.