Rokometno SP: bledi Slovenci brez možnosti proti Nemcem

Slovenski rokometaši so SP končali s porazom proti Nemcem s 27:30, ki je prinesel končno osmo mesto.

Objavljeno
31. januar 2015 10.33
Posodobljeno
31. januar 2015 12.30
HANDBALL-WC-2015-SLO-MKD
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Doha - Slovenska rokometna reprezentanca bo svetovno prvenstvo v Katarju zapustila z zelo mešanimi občutki. Z zadnje tekme, ki je odločala o končnem sedmem oziroma osmem mestu, bo selektor Boris Denič skupaj s svojimi sodelavci v strokovnem štabu težko našel veliko pozitivnih točk. Nemci so slavili zmago s 30:27 in si zagotovili kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Riu prihodnje leto. Slovenci bodo morali zanj še trepetati.

Bolj kot sam rezultat je danes razočarala igra Deničevih izbrancev, ki je bila brezidejna, brez prave energije in kakšne vidne želje po zmagi. Vse skupaj je bilo še bolj očitno v drugem polčasu, v katerem Nemci niso Slovencem prepustili niti najmanjših možnosti po uspehu. Edini razpoloženi v slovenskem taboru je bil Jure Natek, ki je zadel devetkrat. Na drugi strani je bil nezaustavljiv Uwe Gensheimer, ki je do konca tekme dosegel kar 13 zadetkov.

Slovenci so z današnjim porazom iz rok izpustili priložnost za uvrstitev na kvalifikacijski turnir za OI v Riu de Janeiru prihodnje leto, kamor se je uvrstilo najboljših sedem reprezentanc iz Katarja. No, slovenski nastop v Braziliji pa kljub temu še ni izgubljen. Uvrstitev na kvalifikacijski turnir je za slovenske rokometaše odvisna od razpleta evropskega prvenstva prihodnje leto na Poljskem ter azijskega kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre, ki bo letos v Dohi.

Slovenci so na devetih tekmah svetovnega prvenstva zabeležili štiri zmage in pet porazov. Po zmagah proti Čilu, Belorusiji in Braziliji ter porazih proti Katarju in Španiji v predtekmovanju so Deničevi izbranci v osmini finala premagali Makedonijo, nato pa zabeležili tri poraze. Slabši so bili od Francozov, Dancev in Nemcev.

POTEK PRVEGA POLČASA

Dvajseti medsebojni obračun teh dveh reprezentanc so bolje začeli Slovenci, ki tokrat niso mogli računati na pomoč kapetana Uroša Zormana in Davida Špilerja, vratarski veteran Gorazd Škof pa je bil v postavi kljub povišani temperaturi. Tekmo je z golom odprl Jure Natek, čuvaj mreže Primož Prošt pa se je takoj izkazal z ubranjeno sedemmetrovko Uweju Gensheimerju. Nadaljevanje je bilo izenačeno, Natek je imel priložnost za povišanje na 4:2, a je tekmečev čuvaj mreže njegov strel zaustavil.

Prav Natek je bil najzasluženjši, da so naši fantje pobegnili s 6:4, iz petih poskusov je namreč že štirikrat ugnal Carstena Lichtleina, ki ga je nato zamenjal Silvio Heinevetter. Ko so izbranci selektorja Borisa Deniča po zaslugi Vida Kavtičnika, ki je drugič zadel, ušli na +3, je moral selektor Dagur Sigurdsson poseči po minuti odmora. Niti dve minuti nista minili, že je bil izid na semaforju spet izenačen, iz protinapada je bil uspešen Gensheimer. Ta je do izida 8:8 zadel že petkrat iz šestih strelov, a je bil v slovenski vrsti enako razigran Natek.

Slovenci so nazadnje vodili z 9:8, tekmec pa je z dvema uspešnima poskusoma z razdalje v 18. minuti ušel prvič v dvoboju. Naš strelski stroj je nehal mleti, nekaj zaporednih napadov je šlo v prazno, Nemci so pobegnili s +2 (11:9) kljub igralcu manj na parketu. Deničevi varovanci so imeli priložnost za izenačenje, a so se prehitro zagnali v napad in izgubili žogo, iz protinapada jih je hladnokrvno kaznoval Fabian Böhm. Brata Žvižej sta nato, vsak s po enim golom, poravnala izid na 12:12.

Dve minuti pred odhodom na odmor, pri vodstvu Nemcev s 15:13, je Denič zahteval minuto odmora. Prvi strelec prvenstva Dragan Gajić, ki večji del prvega polčasa ni igral, je še drugič izkoristil najstrožjo kazen in ob prehodu v zadnjo minuto polčasa znižal na -1, Luka Žvižej je imel tik pred odhodom na odmor priložnost, da bi bila razlika po polovici dvoboja le en gol, a je bil Lichtlein uspešnejši in Nemčija je šla v garderobo z vodstvom s 16:14. Natek je v tem delu zadel petkrat, na drugi strani Gensheimer šestkrat.

POTEK DRUGEGA POLČASA

Z dobro dnevno predstavo je Natek nadaljeval tudi na začetku drugega polčasa. S svojim šestim in sedmim zadetkom je dvakrat znižal le na gol zaostanka, popolnega priključka pa Nemci, vsaj na začetku nadaljevanja, niso dopustili. Po zadetku Patricka Wiencka so ušli celo na tri gole razlike, v 36. minuti so vodili z 20:17. Ko je ob koncu 39. minute v polno zadel še Gensheimer so Nemci vodili že s +4.

Slovenci so Nemcem v drugem polčasu dopustili, da se popolnoma razigrajo. V napadu je bilo preveč napak, podkrepljenih s številnimi zgrešenimi streli, kar so Nemci kaznovali s hitro in učinkovito igro. Pri izidu 25:20 je bil slovenski selektor Denič v 43. minuti primoran vzeti minuto odmora, preden bi se Nemci še bolj odlepili in tekmo odločili sebi v prid.

Lov za Nemci je dodatno otežil Luka Žvižej, ki je v 44. minuti po nespametnem in grobem prekršku dobil direktni rdeči karton. Grötzki je že v naslednjem napadu izkoristil številčno prednost in izenačil najvišjo prednost Nemcev na tekmi (+5). Najboljši strelec tekme Gensheimer je s svojim že dvanajstim zadetkom povišal na 27:21, s čimer je Slovencem voda že močno tekla v grlo. Pravega žara med Deničevimi izbranci ni bilo mogoče zaznati, vse težje pa je bilo premagovati nemškega vratarja Heinevetterja. Sijajni 30-letnik je bil nerešjiva uganka tudi za prvega strelca prvenstva Gajića, ki je več priložnosti za igro dobil v drugem polčasu.

Po nekaj minutah raztrgane in neatraktivne igre, brez zadetkov na obeh straneh je iz sedemmetrovke zadel Johannes Sellin, s čimer je bila tekma počasi dokončno odločena. Dobrih pet minut pred koncem so Nemci vodili s petimi zadetki razlike. Slovenci so do konca tekme nekoliko znižali svoj zaostanek, za kaj več pa je zmanjkalo moči in energije. Končni izid: 30:27 za Nemčijo. Pri Slovencih je bil razpoložen zgolj Natek, ki je do konca tekme zbral 9 zadetkov. Gensheimer jih je za zmagovalce prispeval kar 13.

SLOVENIJA : NEMČIJA 27:30 (14:16)*

SLOVENIJA: Škof, Prošt, Kavtičnik 2, Natek 9, Cehte 2, Dolenec, Špiler, Skube 3, M. Žvižej 3, L. Žvižej 2, Gaber, Zorman, Bezjak 2, Kozlina, Gajić 3 (2), Bundalo 1. Trener: Boris Denič.

NEMČIJA: Heinevetter, Lichtlein, Kneer 1, Gensheimer 13 (4), Sellin 1 (1), Wiencek 4, Pekeler, Groetzki 3, Weinhold 1, Strobel 2, Schmidt, Kraus, Müller, Schöngarth 2, Böhm 2, Drux 1.Trener: Dagur Sigurdsson.