S Čotarjem konec Sizifovega dela

Rokomet: Slovan se vrača v prvo ligo, osnovni cilj obstanek.

Objavljeno
04. julij 2017 23.48
Boris Denič in in Bojan Čotar na tekmi med Slovenijo in Švico v Velenju 30. oktobra 2013.
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Dobrih 35 let, odkar je Slovan kot edini slovenski klub osvojil jugoslovansko prvenstvo in je v finalu pokala državnih prvakov proti Magdeburgu doživel evropski vrhunec, se prvoligaški rokomet znova vrača v Ljubljano. Trener Bojan Čotar verjame, da bo nova zgodba na Kodeljevem uspešnejša od nekaj prejšnjih.

Slovan se je od osamosvojitve Slovenije pogosto selil iz prve v 1. B ligo in nazaj. Vselej, ko se mu je uspelo pobrati, so na Kodeljevem imeli visokoleteče cilje, ki so ob denarni stiski hitro treščili ob trdna tla, in vse se je začelo znova. Nazadnje so rdeči krojili vrh v sezoni 2009/10, ko so z Borisom Deničem osvojili 4. mesto v 1. SRL in nastopili v polfinalu pokala challenge, nakar se je vse sesulo. Ob 100. obletnici društva se je leta 2013 pod Gregorjem Cvijičem vrnil v prvo ligo, a hitro spet padel raven nižje. Usoda se je v sezoni 2015/16 ponovila Boštjanu Ficku. Sizifovo delo je nadaljeval Bojan Čotar, ki je v minuli sezoni kljub slabemu začetku na koncu za Šmartnim osvojil drugo mesto v 1. B ligi, kar je bilo dovolj za napredovanje.

»Začeli smo dobro, dobili dve tekmi v gosteh, nakar sta se nam poškodovala glavna igralca Tim Bogdanič Jenko in Dušan Fidel. To je bil hud udarec, ki nas je oddaljil od vrha. Po novem letu smo spet začeli zmagovati, a ob tem smo bili odvisni od spodrsljajev tekmecev. Na koncu nam je le uspelo osvojiti drugo mesto in prvoligaški rokomet vrniti v glavno mesto,« je na opravljeno ponosen Čotar, ki se je v matični klub vrnil iz Škofje Loke.

Tokrat visokoletečih ciljev na Kodeljevem ni. »Prednost ima sanacija kluba, ki poteka uspešno, poravnanih je več kot tri četrtine dolga za nazaj. V prihajajoči sezoni bomo še morali stisniti zobe, potem pa bi z zelene veje lahko posegli višje. Po dolgih letih so bile na Slovanu vse obveznosti poravnane, z nekaj meseci zamude, pa vseeno. To je napredek,« poudarja Novogoričan.

V ligi NLB bo žreb za sezono 2017/18 danes. Vrača se sistem z 12 klubi. Že v prejšnji sezoni, ko v prvem delu ni bilo Celja in Gorenja, je bila velika izenačenost, po novem bo verjetno še večja. Koper z Veselinom Vujovićem, Ribnica s Sinišo Markoto, Loka z Robertom Begušem, Maribor z Markom Šibilo in še kdo bodo favoriti za končnico. »Res bo zanimivo, vsak bo lahko premagal vsakogar, naš osnovni cilj pa bo obstanek v prvi ligi. Zvenečih okrepitev ne bo. Zadržali bomo ogrodje ekipe, pridružila se nam bosta mladinski reprezentant Domen Novak in Robert Sankovič iz Krima-Olimpije,« je pojasnil pomočnik bivšega selektorja Deniča, ki verjame, da bo nova Slovanova zgodba bolj trdna od prejšnjih: »V vseh športih je dobro, da ima prestolnica prvoligaša, in mi bomo storili vse, da tako tudi ostane.«

Za sanacijo stoji predsednik kluba Krištof Mlakar, direktor družbe Vo-Ka. Odkar je pred meseci iz kluba oddaljil direktorja Gorana Dujića, bi okrepitev potrebovala tudi pisarna, v kateri je »deklica za vse« sekretar Edo Javor. Voljo je izrazil nekdanji slovanovec Ognjen Backović, ki bi utegnil prevzeti vlogo prvega operativca. Časi, ko je kraljevala Kolinska s Krivokapićem, Bojovićem, Mahnetom in drugimi, se verjetno nikdar ne bodo vrnili, a za slovenski rokomet je koristno, da je na njegovem zemljevidu označeno glavno mesto. To je dalo mnoge zvezdnike na čelu z Urošem Zormanom in morda bi prav on nekega dne lahko Slovanove tigre popeljal na nekdanje položaje.