Šalo na stran, začela se je operacija Rio 2016

Glavnina reprezentance že zbrana na pripravah na Čatežu.

Objavljeno
01. april 2016 23.51
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Čatež ob Savi – Pred največjim izzivom v svojih karierah so se znašli člani slovenske rokometne reprezentance, ki so se včeraj opoldne v Termah Čatež zbrali na kratkih pripravah za olimpijske kvalifikacije.

Če bodo konec prihodnjega tedna na turnirju na Švedskem uspešni, bo Slovenija avgusta v Riu de Janeiru tretjič nastopila na olimpijskih igrah. Selektorju Veselinu Vujoviću na dan šaljivcev ni bilo do smeha. Ne samo, da profesionalno še nikdar ni bil tako obremenjen in je razklan med Zagrebom in Slovenijo, jutro mu je pokvaril objestnež, ki mu je pred zagrebškim domom snel registrsko tablico s službenega »beemveja« ter na plastičnem nosilcu zarisal srce.

A neslana šala ni bila nič v primerjavi z jezo, ki je čustvenega Črnogorca zajela zaradi Klemna Cehteta. Muhasti igralec, ki je paral živce že Zvonimirju Serdarušiću in Borisu Deniču, si je bržčas dokončno zaprl vrata izbrane vrste, ko si je izmislil, da ga njegov klub Al Shabab iz Dubaja ne pusti v Evropo. Ko se je izgovor izkazal za laž, pa je Cehte postal nedosegljiv za Vujovića in reprezentančnega direktorja Uroša Mohoriča …

»Takšne nesramnosti pa še ne,« je v nejeveri z glavo zmajeval Vujović, ki je prav v bivšem igralcu Gorenja videl aduta na deficitarnem položaju levega zunanjega igralca, na katerem mu ostajata Borut Mačkovšek in Sebastian Skube. Priprav se bo po novem udeležilo 20 igralcev in morda bo Vujović prav vse odpeljal v Malmö, kjer se bo Slovenija za dve olimpijski vstopnici merila s Španijo (petek), Švedsko (sobota) in Iranom (nedelja).

Včeraj je prvi trening opravilo 13 igralcev, z zamudo je iz Nantesa prispel Gorazd Škof, trije igralci iz Montpelliera (Dolenec, Gaber, Kavtičnik) in Dean Bombač iz Pick Szegeda pa imajo danes tekmo in bodo prispeli jutri, prav tako Gašper Marguč in Simon Razgor, ki tako kot Vujović sodelujeta na sklepnem turnirju lige SEHA v Varaždinu.

Selektor ima v teh tednih zares pestro življenje. Potem ko je Zagreb popeljal v četrtfinale lige prvakov, mu mora še naprej posvečati večino pozornosti. Šele v ponedeljek, torej dva dni pred odhodom v Malmö, bo lahko vso energijo usmeril k Slovencem. Do takrat pa bosta večino treningov v Dobovi in Brežicah vodila njegov pomočnik Uroš Šerbec in kondicijski trener Primož Pori.

Štirje povabljeni igralci še niso izkusili velikega tekmovanja – Mario Šoštarič, Simon Razgor, Urban Lesjak in Žiga Mlakar. Če so prvi trije že sodelovali na pripravah, pa je popoln novinec v izbrani druščini 25-letni Mlakar. »Vujo« ima sicer na desnem zunanjem položaju pestro izbiro s štirimi igralci, a si levoroki Celjan obeta, da mu bo uspelo priti skozi zadnje sito in nastopiti na Švedskem. »Dočakal sem priložnost in na meni je, da jo izkoristim. Čim prej se želim seznaniti s sistemom ter soigralce in predvsem selektorja prepričati, da sodim zraven in da sem lahko koristen,« je odločen Mlakar, ki si obeta, da bo dobro klubsko formo prenesel na višjo raven in se morda izkazal kot skrivni adut, kakršen je bil pri Nemcih zlati rezervist Kai Häfner, odkritje januarskega EP.

Presednik RZS Franjo Bobinac se je v družbi svoje desne roke Boštjana Kozoleta in prvega operativca Gorana Cvijiča pogovoril z Vujovićem, na štiri oči pa tudi s kapetanom Urošem Zormanom. Slednji je ob Vidu Kavtičniku že izkusil čar olimpijskih iger (Atene 2004), po upokojitvi Dragana Gajića in Luke Žvižeja pa bo s Škofom poosebljal izkušnje in ekipni duh, ki ga otročja igra posameznika pač ne sme zamajati. »Mislim, da o potezi Cehteta nima smisla izgubljati besed. Moj odnos do dresa z državnim grbom je znan. Nikdar nisem zavrnil igranja za Slovenijo in sem prihajal na zbore, tudi kadar sem bil poškodovan,« ima jasne prioritete Zorman, ki želi reprezentančno pot skleniti na Olimpu: »Na mladih svet stoji in verjamem, da je tudi ta malce pomlajena reprezentanca sposobna uresničiti naše sanje. Že na EP smo pokazali, da se lahko merimo s Španijo in Švedsko, zato sem prepričan, da imamo realno možnost. Večjega tekmovanja od olimpijskih iger ni, zato bomo storili vse, da nam uspe.«