Samo naslov prvaka jamči sogovornika o plačah

Rokomet: Krim Mercator pod vodstvom Marte Bon spet trenira s polno paro in se pripravlja na finale DP proti Zagorju.

Objavljeno
06. maj 2014 03.06
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – S spektaklom v Budimpešti se je končala rokometna liga prvakinj, žarek upanja pa je posijal tudi nesojenemu udeležencu sklepnega turnirja Krimu Mercatorju. Novemu vodstvu kluba je po več kot mesecu uspelo zbrati vso ekipo, ki se pod vodstvom Marte Bon vneto pripravlja na bližnji finale DP z Zagorjem.

Tone Tiselj je na nek način uresničil cilj in se udeležil premiernega F4. Seveda ne kot trener Krima, čeprav ga uradno do konca sezone veže pogodba. Opazili so ga kar med navijači Budućnosti. Finale si je v družbi ljudi z EHF ogledala tudi Bonova, ki se je kot gasilka podala v njegove ruševine. Zelo spodbudna je novica, da je ekipa spet skupaj, tudi vse tujke pod pogodbami – Andrea Penezić, Jelena Grubišić, Katarina Krpež, Nina Wörz, Daniela Piedade in Anđela Bulatović. Igralke so pred tem iz protesta zaradi odsotnosti plač zavračale vadbo pod Tisljevim vodstvom, nekatere so se na lastno pobudo udeleževale treningov podružnične ekipe RK Ljubljana iz 1. B lige, tujke so se razteple po svetu.

Zdaj so spet skupaj. »Normalno treniramo, z nami so vse z izjemo Maje Zrnec, ki zaradi poškodbe vadi po posebnem programu,« je povedala Bonova, ki je v prvem tednu vodila po dva treninga na dan, zdaj samo še večerne: »Ko smo se sestali, telesna priprava seveda ni bila na visoki ravni. Zdaj je veliko bolje. Delamo zelo kakovostno. Obnovili smo moči in začenjamo taktično pripravo za finale.« Ta bo 14. maja (Zagorje) in 17. maja (Galjevica), prvak si bo priboril pravico do nastopa v LP. Medtem ko so se iz športnega vidika stvari postavile na svoje mesto, pa na finančnem področju nič novega. Igralke niso dobile nobene od petih plač. Kljub temu so pristopile h kriznemu načrtu. »To nam je uspelo z odkrito komunikacijo. Razložili smo jim, da se jim splača. Če Krim ne bo prvak, v bistvu ne bodo imele sogovornika v pogajanjih, saj bi šlo vse k vragu. Povedala sem jim tudi, da nisem sprejela vloge trenerke, ker bi po tem hrepenela, temveč zato, da pomagam. Podobno je z ljudmi v novem izvršilnem odboru. Želimo storiti vse, da bi bil Krim še naprej igralec na evropski sceni. Dekleta razumemo. Dejali smo jim, naj povedo, če iz kakršnega koli razloga nočejo sodelovati v zgodbi. Vesela sem, da ni bilo nobenega osipa,« so besede selektorice naletele na plodna tla.

Direktor Goran Dujić ni več pristojen za dajanje uradnih izjav in vse bolj je jasno, da se njegova služba skupaj s Tisljevo končuje. Novi predsednik Goran Bojović iz Javnih razsvetljav ne obljublja čudežev, kakšen evro v tem mesecu pač, s čimer bi igralkam dali vedeti, da mislijo resno, preden se bodo lotili pogovorov o načinu odplačevanja dolga. Tudi glede prihodnje ekipe so se stvari začele premikati. Jelena Grubišić bo verjetno edina od tujk, ki bo ostala v Ljubljani. Proračun se bo zmanjšal vsaj za polovico, precej denarja bo šlo za sanacijo. Dolgoročni cilj je, da bi ogrodje Krima sestavljale domače reprezentantke, okrepljene s tremi do štirimi tujimi igralkami. A v naslednji sezoni bo to težko uresničljivo, saj na trgu ni dovolj kakovostnih Slovenk. Mnoge še imajo pogodbe v tujini, Krim pa si ne more privoščiti plačila odškodnin. Glede nakupa tujk bodo v klubu zavestno tvegali in počakali, kaj se bo odprlo. V zadnjih letih se razmere hitro spreminjajo, klubi vzniknejo in poniknejo. Pravzaprav sta finalista Györ in Budućnost med redkim stalnicami. »Evropski vrh se je zožal na nekaj klubov. Györ je razred zase. Igra lepo, hitro, atraktivno, povezano. Če samo pomislim, da smo z njim tudi brez Andree Lekić pred štirimi leti remizirali. Zdaj smo oddaljeni svetlobna leta,« z glavo zmajuje Bonova. S Tisljem se je na Madžarskem srečala, a nista pokramljala. Nenazadnje sta bila na različnih tribunah …