Sanjski dvojec izzval Barcelono in Kiel

 Velemojstra Ivano Balić in Talant Dušebajev končno skupaj v Atleticu, kjer imata jasen cilj - osvojiti ligo prvakov.

Objavljeno
03. september 2012 18.31
P. Z., šport
P. Z., šport
»Genij z Balkana je spet v Španiji!« je prestop Ivana Balića v Atletico na veliki zvon obesila Marca in izpostavila, da je prihod hrvaškega virtuoza odlična novica za projekt iz Madrida in španski rokomet, stisnjen v primež recesije. Balić je v špansko prestolnico prišel z jasnim ciljem – osvojiti ligo prvakov.

Ni bila skrivnost, da Balić po dveh sezonah sodelovanja ni našel skupnega jezika z alfo in omego zagrebškega kluba Zoranom Gobcem ter trenerjem Slavkom Golužo, s katerim se je iskrilo že med OI v Londonu, kjer so bili Hrvati tretji. Toda prestop v Atletico Madrid, bivši Ciudad Real, je bil vseeno precej presenetljiv. Govorilo se je o Veszpremu in Paris Saint-Germainu, tudi o skopskem Metalurgu, ki ga vodi Lino Červar, še najbolj o bogatih Kielcah, kjer je že hrvaška kolonija.

Liga asobal je v strmo padajoči krivulji, tudi Atletico se še ni povsem udomačil v prestolnici po preselitvi iz provincionalnega Ciudada Reala. Rdeče-bele, ki so v zadnji sezoni v četrtfinalu lige prvakov izločili slovenski Cimos in bodo v novi tekmeci Celja Pivovarne Laško, so zapustili pomembni igralci Luc Abalo, Alberto Entrerrios, Didier Dinart, Chema Rodriguez in Isaiah Guardiola. Toda trener Talant Dušebajev, bivši Balićev tekmec, ko je bil ta član Portland San Antonia (2004-2008), dobro ve, kaj mu lahko prinese Hrvat. Kljub 33 letom še vedno zna prevesiti jeziček na tehtnici na vsaki tekmi.

Balić v Španijo ni odšel zaradi denarja. Ciudad Real ga je vabil že v času, ko sta se v La Manchi še cedila med in mleko, pa je dejal ne. Bolj kot kaj drugega potrebuje izziv, pravijo, in ker je bil Ciudad Real takrat na vrhu v Španiji in Evropi, ga tam ni videl in tudi reprezentančna kolega Mirza Džomba ter Petar Metličić ga nista mogla prepričati. Zdaj je drugače. Ciudad Real je številka 2 v Španiji, kjer je prvak Barcelona, in Evropi, kjer vlada Kiel. Balić je pogodbo sklenil samo za eno sezono, od katere si obeta veliko. »Podpisal sem za eno leto, ker so časi težki in je tako najbolje za obe strani,« je pojasnil Balić. Njegov prihod je pravi balzam za svojčas tako mikavno špansko ligo, ki jo zdaj mrzlično zapuščajo tujci, tudi nekaj klubov ne zmore več sodelovati v prvi ligi, med njimi bankrotirani Portland San Antonio. Morda Atletico še bolj kot »Mozartove« roke potrebuje medijsko pozornost. Splitčan je namreč eden zadnjih čudodelcev, ki ga Marca postavlja ob bok legendam: JacksonuR Richardson, Talantu Dušebajevu, Magnusu Wislanderju, Bogdanu Wenti, Andreju Lavrovu in Veselinu Vujoviću. Balić je tudi pravi magnet za publiko. Zdaj sta takšna morda samo še Mikkel Hansen in Nikola Karabatić.

Balićeva plača je ostala poslovna skrivnost. V novem klubu bo imel odlične soigralce. V zunanji liniji bo sodeloval s kraljem strelcev Kirilom Lazarovom. Na krilu bo imel odličnega Jonasa Källmana. Kar je še bolj pomembno, na črti odličnega Julena Aguinagaldeja, enega najboljših krožnih napadalcev nasploh. Za Balića, ki ne izstopa po telesni moči, ampak ima neverjeten pregled nad igro, je še najbolj značilno odlično sodelovanje s »pivotom«. Balić je v Pamploni leta 2005 osvojil špansko prvenstvo in superpokal, toda na vrh Evrope ni prišel. Leta 2006 je v finalu lige prvakov izgubil prav proti Ciudadu Realu, s katerim bo zdaj skušal osvojiti Evropo. Podobno željan uspeha je Atletico, ki je v zadnjih dveh sezonah izgubil v finalu F4 v Kölnu. Za Balića bo to bržčas zadnja priložnost, da osvoji tudi ligo prvakov. S Hrvaško je osvojil praktično vse, OI 2004 in SP 2003. Bil je igralec leta 2003 in 2006, IHF ga je celo razglasila za najboljšega rokometaša vseh časov. Z Dušebajevom bosta tvorila sanjski dvojec, saj gre za dva genija, ki o rokometu vesta vse. Nenazadnje sta edina, ki se lahko pohvalita z dvema nazivoma igralca leta. »Sodeloval bom s Talantom, ki je eden najboljših igralcev in trenerjev na svetu. Prvi trening je trajal dve uri in takoj sem se prilagodil njegovemu sistemu. Veliko igralcev poznam in komaj čakam, da zaigram,« že srbijo prsti Balića, ki debija ni dočakal na pravkar končanem turnirju super globe v Katarju – Atletico je v finalu premagal Kiel –, saj mu IHF ni dovolila nastopa, ker ni bil prijavljen v roku.

Balić si s tem ni belil las. Glavna cilja sta osvojitev španskega prvenstva in še bolj lige prvakov. »V zadnjih letih sem pogosto razmišljal o ligi prvakov. Vesel sem, ker sem prišel v Madrid, saj verjamem, da lahko z Atleticom pridem na vrh,« je optimističen Balić, čigar nadaljevanje reprezentančne kariere je vprašljivo. Njegovo vlogo pri »kavbojih« je že prevzel Domagoj Duvnjak. Morda pa ga bo prav zaradi prestopa v Madrid Goluža povabil še na januarsko SP, ki bo v Španiji.