Sanjski prestop slovenskega bisera

Mladi Domen Makuc se bo iz Celja Pivovarne Laško preselil k sloviti Barceloni.
Fotografija: Domen Makuc ima že precej izkušenj iz lige prvakov. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Domen Makuc ima že precej izkušenj iz lige prvakov. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Dvajsetletni as Celja Pivovarne Laško Domen Makuc bo v prihodnji sezoni igral za slovito Barcelono, devetkratnega evropskega prvaka.

V Blaugrani se bo Primorec, ki igra na mestu srednjega zunanjega igralca, pridružil rojakoma Juretu Dolencu in Blažu Jancu. Španski prvaki bodo tekmeci Celjanov v ligi prvakov. Morda bo jubilejni deseti naslov za Barco osvojil še letos na decembrskem F4 v Kölnu.



Domen Makuc je v zadnjih sezonah nase opozoril vso Evropo. FOTO: Jože Suhadolnik
Domen Makuc je v zadnjih sezonah nase opozoril vso Evropo. FOTO: Jože Suhadolnik


Makuc je v zadnjih treh sezonah igral za člansko ekipo Celja, v mesto ob Savinji pa je prišel leta 2014. Željo po prihodu enega najbolj nadarjenih igralcev na svetu so pokazali številni rokometni velikani, najbolj vztrajni in prepričljivi pa so bili Katalonci.



Makuc je bil član mladinske reprezentance, ki je predlani v Celju osvojila naslov evropskega prvaka. Je prvi rokometaš, rojen v tem tisočletju, ki je dosegel zadetek v EHF ligi prvakov. To je bilo 30. septembra 2017 proti Kielcam.

V zadnjih treh sezonah je opozoril nase vso Evropo, vendar so njegov razvoj ves čas zavirale težave s koleni, ki naj bi bile zdaj preteklost.

Domen Makuc je eden največjih talentov v Evropi. FOTO: Uroš Hočevar
Domen Makuc je eden največjih talentov v Evropi. FOTO: Uroš Hočevar

 

Štiriletna pogodba


Po uspešnih zdravniških pregledih je podpisal kar štiriletno pogodbo. Celjski klub pa je ob tem sklenil še strateško sodelovanje z Barcelono, kakršnega ima tudi z Veszpremom, Kielcami, Portom in Kielom. V klubu si obetajo, da bodo tako dobili nadarjene igralce na posojo.



Makuc je imel s Celjem pogodbo še za dve sezoni. Višina odškodnine ni znana, je pa gotovo zajetna. Bodo pa Celjani morali poiskati novega organizatorja igre. Zdaj imajo le Patrika Lebana in vsestranskega kapetana Davida Razgorja. Eden od kandidatov bi lahko bil Koprčan Aleks Vlah, ki zapušča Zagreb in še nima novega kluba.

V Zlatorogu sta sicer že dalj časa na preizkušnji dva mlada črnogorska igralca, z obema naj bi bili v stroki zadovoljni, zato bodo z obema sklenili pogodbi. Eden je organizator igre, drugi levi zunanji.

Domen Makuc je zlati slovenski mladinski reprezentant. FOTO: Uroš Hočevar
Domen Makuc je zlati slovenski mladinski reprezentant. FOTO: Uroš Hočevar


Za člansko moštvo Celja je Makuc zbral 92 nastopov, se štirikrat veselil naslova državnega prvaka in dvakrat pokalnega zmagovalca.
 

Hvala, Celje!


»Najprej bi se želel zahvaliti navijačem, ki so nas ves čas podpirali, žal mi je, ker se od njih ter vseh ostalih nisem mogel posloviti na igrišču. Prepričan sem, da bodo tudi v prihodnje glasno podpirali moje sedaj že bivše soigralce, ki so mi pomagali na moji poti in si to podporo zaslužijo. Prav veselim se, ker bom v letošnji sezoni znova prestopil prag Zlatoroga ter slišal to navijanje in začutil vzdušje.«



»Hvala celjskemu klubu, ki mi je ponudil priložnost in vsa leta izkazoval veliko zaupanje, da sem lahko napredoval in prišel do naslednjega koraka v moji karieri. To so mi omogočili vsi moji trenerji do sedaj, zato gre zahvala tudi njim, z njihovo pomočjo sem napredoval in dali so mi zelo veliko. V Celju sem se odlično počutil, tu je vse kar si mladi rokometaš lahko želi na rokometni poti. Napredoval sem v svoji igri in vedno se bom rad vračal v moje mesto in dvorano Zlatorog. Hvala, Celje!« je povedal Makuc.

Za Barcelono je igral tudi Luka Žvižej in z njo leta 2005 osvojil ligo prvakov. Makuc bo imel v Barceloni najhujšo notranjo konkurenco. Na sredini ima trener Xavi Pascual Aarona Palmarssona, Luko Cindrića in tudi veterana Raula Entrerriosa. Bržčas ga vsaj na začetku čaka sedenje na klopi v ligi prvakov, več priložnosti naj bi dobil v španskem prvenstvu.

Domen Makuc začenja novo pot v karieri. FOTO: Blaž Samec
Domen Makuc začenja novo pot v karieri. FOTO: Blaž Samec


Preberite še:

Komentarji: