SEHA? Gašper Marguč bi palec obrnil navzgor

Učinkovitemu reprezentantu se pot v Rio zdi lažja prek Španije kot Švedske.

Objavljeno
24. marec 2016 19.30
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Gašper Marguč si obeta, da se bo njegova sezona sklenila šele avgusta s prvim nastopom na olimpijskih igrah, o čemer bo odločil bližnji turnir v Malmöju. Pred tem bodo njegovi cilji povezani z Veszpremom, pred katerim sta izziva v ligi prvakov in ligi SEHA.

Madžarski klub je z eno nogo že stopili v četrtfinale lige prvakov, saj je že v Ukrajini premagal Motor Zaporožje z 29:25 (Marguč 5 golov) in sobotna revanša bo bolj ali manj formalnost. Zatem bo na vrsti sklepni turnir lige SEHA. V Varaždinu bo polfinalni tekmec 1. aprila Meškov Brest, v verjetnem finalu pa 3. aprila zmagovalec bolj nepredvidljivega dvoboja Zagreb – Vardar.

Veszprem je lani osvojil finalni turnir, ki ga je gostil, in bo tudi tokrat favorit za zmago. A glavne ambicije so povezane z ligo prvakov. Pred dvema letoma se je prvič prebil na F4 v Kölnu, lani – že z Margučem – prvič nastopil v finalu in letos meri na prvi naslov. Tekmec v verjetnem četrtfinalu bo Vardar, ki je v prednosti pred Wislo Plock.

»Naš cilj je osvojiti vse, kar je mogoče. Proti Zaporožju smo res veliko dela postorili že v gosteh in zdaj moramo le še potrditi četrtfinale. Že v ponedeljek sledi tekma v madžarski ligi in zatem bo že tu SEHA. Meškov nam ne bi smel preprečiti finala, tam pa nas čaka težje delo. Koga pričakujem v njem, težko rečem. Vardar je bil lani zaradi LP preračunljiv in ni nastopil z najboljšo zasedbo. Če bo tako tudi tokrat, bi dal prednost Zagrebu, ki bo igral skoraj doma in bo zelo motiviran, sicer pa Makedoncem, ki imajo vendarle več kakovosti,« moč morebitnih tekmecev ocenjuje Marguč, ki je za Momirjem Ilićem drugi strelec Veszprema v LP (62 golov na 15 tekmah) in prvi v ligi SEHA (89 na 17 tekmah), zato ni čudno, da mu je madžarski prvak ponudil podaljšanje pogodbe še za tri sezone, kar do leta 2020.

Kot kaže, pa bo Veszprem po dveh letih zaradi politično-športnih igric izstopil iz lige SEHA, ki zdaj odpira mesti za Celje in Gorenje. Mnenja o smiselnosti pridružitve naših najboljših klubov regionalnemu tekmovanju so deljena, vendar Marguč vidi več prednosti kot slabosti: »Nič še ni uradnega, a tudi mi smo slišali, da nas v novi sezoni ne bo zraven. To bi bila škoda, saj bi bila liga s Celjem in Gorenjem še boljša. Zadnje tri ekipe namreč niso bile konkurenčne. Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da bi bila za Slovence liga SEHA korak naprej. Je močnejša od slovenske lige in bi bila koristna za razvoj igralcev. Edini moteči dejavnik so potovanja, zaradi katerih je manj časa za treninge.«

Priprave slovenske reprezentance za olimpijske kvalifikacije se bodo v Čatežu začele 1. aprila, toda Marguč se jim bo lahko pridružil šele tri dni kasneje. Bo pa ves čas na očeh selektorja Veselina Vujovića, ki bo kot trener Zagreba prav tako imel klubske obveznosti. »F4 prihaja v neprimernem času za reprezentanco, ki ne bo kompletna praktično do odhoda na Švedsko. A drugače pač ne gre. Verjamem, da bodo tisti, ki bodo na pripravah že prej, delali dobro in bo ekipa uigrana. Jaz kot krilo nimam preveč vpliva na napad, v bistvu le čakam svoje žoge. Veliko večja težava bo selektorjeva odsotnost,« meni priljubljeni »Gaši«, ki je bil dolgo v senci Dragana Gajića, Matjaža Brumna in Vida Kavtičnika, zdaj pa je pri 25 letih kar naenkrat postal »veteran« na desnem krilu: »Res se je zgodilo na hitro, ampak dolgo sem že zraven in tudi prav je, da do vodilne vloge v reprezentanci ne prideš kar čez noč. Pripravljen sem, zdrav in v formi, zato me ne skrbi,« je samozavesten levoroki Celjan, ki mu bo na Švedskem pomagal Mario Šoštarič, saj je Blaž Janc po oceni stroke bolj pomemben mladinski reprezentanci.

Slovenci se bodo na Švedskem 8. aprila merili s Španci, dan kasneje z gostitelji in za konec z Iranom. Na OI vodita dve mesti in Marguč je optimist: »Imamo realne možnosti. Zdi pa se mi, da bo ključna prva tekma. Švedi bodo igrali doma in verjetno bodo imeli pomoč sodnikov. Na EP pa se je izkazalo, da nam španska igra ustreza. Uvodna zmaga bi bila zares vredna zlata.«