Škofove izkušnje jamčijo primerjalno prednost

Danes v mariborski Lukni proti Avstriji (18.00) generalka za odločilni tekmi z Madžarsko.

Objavljeno
02. junij 2014 11.27
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Zreče – Brez dvoma bo razplet kvalifikacijskega dvoboja za SP 2015 med Slovenijo in Madžarsko v marsičem odvisen od dnevne forme ključnih posameznikov. Mednje v rokometu kajpak sodijo vratarji in Gorazd Škof bo skušal dobre predstave iz Nantesa prenesti v izbrano vrsto, ki jo danes v mariborski dvorani Lukna (18) čaka generalka proti Avstriji.

Selektor Boris Denič ima močnega aduta v Škofovih izkušnjah. Pri 36 letih se je Brežičan izkazal v Franciji in tudi v dresu z državnim grbom še ni rekel zadnje. Kakšna je vloga vratarja v rokometu, je bilo očitno v predkvalifikacijah. Ko sta bila Škof in Primož Prošt v krizi, se je Slovenija doma mučila s Švico in izgubila v Ukrajini. Ko je bil Škof spet pravi, je Švicarje premagala za osem golov in razbila Ukrajince s 35:23. Slednja tekma je terjala visok davek, saj zaradi incidenta ne bo mogla računati na kaznovana Uroša Zormana in Miho Žvižeja. Če prištejemo poškodbi Nenada Bilbije in Boruta Mačkovška, slika pred enim ključnih izzivov za slovenski rokomet ni rožnata.

»Res je, težave imamo na mestu levega zunanjega igralca, kjer nimamo izrazitega strelca od daleč. A prilagodili bomo taktiko s hitrejšo igro. Treba bo dati kakšen gol več iz polprotinapada ali protinapada. Tekma z Avstrijo bo pokazala, kje smo, treba pa bo znati tudi pravilno razporediti moči,« je razmišljal nekdanji član Celja in Zagreba, ki je lansko pomlad zapustil razpadajoči Cimos in za tri mesece okrepil Creteil, v minuli sezoni pa branil vrata Nantesa, ki je osvojil 4. mesto v francoski ligi in si zagotovil nastop v pokalu EHF. V njem je bil na pragu sklepnega turnirja, toda na dveh tekmah z Montpellierom potegnil krajšo.

»Nimamo se kaj pritoževati. Na razpolago imamo le devet kakovostnih igralcev in to je premalo za boj na treh frontah. Francoska liga je zelo močna, nobenega gostovanja se ne moreš lotiti z levo roko. Prišli smo v polfinale francoskega pokala, osvojili četrto mesto v ligi in se uvrstili v četrtfinale pokala EHF. Povprečni obisk na naših tekmah 4600 gledalcev in tudi zame je bila prva sezona zelo dobra. Trener je zadovoljen, imel sem visok odstotek ubranjenih strelov, tam okrog 40 odstotkov« je stalnost krasila Škofa, ki je v 20-letni karieri sodeloval na mnogih velikih tekmovanjih, zato na dvoboj z Madžari ne gleda kot na življenjski izziv.

»Z Borisom sva se že pred časom dogovorila, da sodelujem še v teh kvalifikacijah, potem bomo videli, kako naprej. Osebno mi nastop v Katarju ne bi predstavljal prekretnice v karieri. Je pa zelo pomemben zaradi obetavnih fantov, ki si šele ustvarjajo ime. Zato bomo naredili vse, da bi se uvrstili na SP. Kar 90 odstotkov reprezentantov si kruh služi v tujini in spodobilo bi se, da bi nam uspelo. Če ne bi verjel v to, me niti ne bi bilo tukaj v Zrečah,« tekmovalna žilica ni zapustila »ministra za obrambo«, ki si prisluži tudi vzdevek »Nadškof«, kadar pokaže briljantno predstavo. Takšno bi Slovenija še kako potrebovala v tekmah z vzhodnimi sosedi in največja primerjalna prednost bi za naše fante lahko bila prav v vratih. »Strinjam se, da bi z menoj in Primožem vsaj rahla prednost morala biti na strani Slovenije. Res pa je, da je prvi madžarski vratar Roland Mikler nedvomno dober vratar. Madžari imajo tudi uigrano obrambo, medtem ko bomo morali mi improvizirati, prehajati iz 6-0 v 3-2-1 ali kaj podobnega,« je ocenil Škof in opozoril zlasti na nevarnost prve tekme, ki bo v nedeljo: »V Veszpremu moramo biti previdni. Dvorana bo polna, vzdušje naelektreno. Nikakor ne smemo pasti v njihov mlin. Nadvse pametno bomo morali igrati, saj bi bili v primeru visokega poraza naši obeti na revanši v Velenju zelo slabi.«