Skoraj popolna tekma za rekord

Rokometni reprezentant Luka Žvižej je s šestimi goli proti Španiji prekosil Aleša Pajoviča.

Objavljeno
19. januar 2016 00.39
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Vroclav – Luka Žvižej ne ve več natančno, kdaj je pred 15 leti zares debitiral za reprezentanco, toda nikdar ne bo pozabil tekme, na kateri je po številu zadetkov na večni lestvici strelcev prekosil Aleša Pajoviča. Imel je skoraj popolno tekmo, v Stoletni dvorani je zadel vseh šest strelov in bil nepopustljiv v obrambi, kar je Slovencem prineslo malce grenak neodločen izid proti favoritom iz Španije.

Se sploh spomnite svojega drugega zadetka, s katerim ste se spet zapisali v zgodovino, potem ko ste že pred tem zbrali največ nastopov za Slovenijo?

Osvežite mi spomin, prosim.

Bilo je v 19. minuti, ko vam je Dean Bombač z »no-look« podajo omogočil gol za vodstvo z 9:6 in 698. zadetek v karieri.

A, tako? Sem že pomislil, da je bil tisti prek celega igrišča v prazno mrežo.

Skupaj ste jih dosegli šest in zdaj ste že pri 702, koliko vam pomeni tak rekord?

Vse lepo in prav, ampak tukaj smo z nekim drugim ciljem, ne zaradi osebne statistike. Pohvale mi godijo, bolj pomembno pa je, da je Slovenija uspešna. Če je to zaradi mojih golov, toliko bolje. Sem pa seveda vesel, ker sem premagal »Pajota«, tako vrhunskega igralca in someščana.

Kaj porečete na navijače, ki so vas tako bučno spodbujali skozi vse srečanje?

Bili so zares naš osmi igralec, dihali so z nami in skupaj smo prišli do točke, ki pa se je nismo veselili evforično. Verjamem, da ni bila zadnja. Proti Nemcem bomo potrebovali obe, da gremo v naslednji krog, kjer nam bo podpora s tribun še naprej dragocena.

Potem ko ste proti Španiji osvojili prvo točko na velikih tekmovanjih, je napočil tudi čas za prvo zmago proti Nemčiji, mar ne?

Z Nemci smo že igrali neodločeno pred šestimi leti v Avstriji, v sredo pa bo treba zmagati, ne glede na zgodovino in tradicijo.

Proti Španiji ste bili tako blizu, je kaj razočaranja?

Nekaj pa že, počasi bo res treba začeti premagovati tudi rokometne velesile.

Vseeno ste verjetno ponosni, da je Slovenija ohranila moštveni duh. Očitno je selektor Veselin Vujović le znal ubrati prave strune.

Mislim, da smo že na pripravljalnih tekmah kazali to energijo, pa tudi na prvi tekmi tukaj s Švedsko, ampak nismo bili sposobni sestaviti dobrih 60 minut. Zdaj smo jih in od tu moramo naprej. Stvari, ki smo jih že naredili, moramo samo še nadgrajevati.

Tudi Vujoviću ste dali lepo darilo za rojstni dan. Ste mu čestitali?

Seveda smo mu čestitali, tudi torto je dobil. Zdaj pa še to točko. Morda mu že na naslednji tekmi v darilo zavijemo obe.

Očitno je slovenska obramba spet tista prava, v kateri ni varčevanja z močmi. Je to vaš glavni adut?

Tudi Švede smo ulovili s to našo borbo v obrambi. Špance pa smo precej begali z menjavanjem formacij. Zaustaviti Španijo, ki igra zelo hitro, pri 24 golih, ni mačji kašelj. Tudi »Coli« (Matevž Skok) je opravil svoje v vratih in vse skupaj je omogočilo, da smo bili vso tekmo z izjemo nekaj minut v drugem polčasu boljši tekmeci.

Kako ocenjujete Nemce?

Videli smo, da se proti Špancem niso vdali do konca, visoko so zaostali, pa se spet približali. Pozna se jim, da so mlada ekipa z malo izkušenih igralcev. A te težave zaradi njihovih poškodb nas pravzaprav niti ne zanimajo, moramo se držati svojega cilja, se prek Nemčije prebiti v drugi del ter prenesti kar tri točke.