Skrbi naj ostanejo sladke do SP

Večina rokometnih reprezentantov zdravih in uspešnih pred začetkom priprav za svetovno prvenstvo v Katarju.

Objavljeno
10. december 2014 01.08
lvu rokomet
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Liga prvakov je za letos zaprla vrata in pozornost ljubiteljev rokometa se seli k reprezentančnim izzivom. Nekateri selektorji so že sporočili sezname kandidatov za SP v Katarju. Boris Denič bo imena 21 igralcev, ki jih bo povabil na priprave, obelodanil v ponedeljek. Dilem ni veliko, skrbi pa precej sladke, saj so skoraj vsi zdravi in tudi v dobri formi.

Slovenci se bodo začeli zbirati 22. t. m. v Zrečah, 27. in 28. bodo gostili turnir v Laškem, kjer bosta še Saudska Arabija in Alžirija, zapletlo pa se je z Iranom, ki je odpovedal prihod in morda ga celo ne bo v Katar, kar bi prineslo novo težavo organizatorjem. Vodja reprezentance Uroš Mohorič pravi, da bodo tri reprezentance igrale vsaka z vsako, če v teh dneh ne bodo našli zamenjave. Med 9. in 11. januarjem bo turnir na Danskem, kjer se bodo Slovenci na generalki za SP merili z gostitelji, Švedi in Islandci. V Katar bodo odpotovali 14. januarja in prvo tekmo v Dohi proti Čilu odigrali dva dni kasneje.

Preden se bo v celoti posvetil reprezentanci, Deniča na klopi Maribora čakata dve tekmi 1. SRL. Le redko preseneti z izborom in tudi tokrat ne bo imel potrebe po »izumljanju tople vode«, še zlasti, ker večina adutov igra uspešno v (močnih) klubih. Tudi seznam poškodovanih je kratek. Z gotovostjo lahko prečrtamo le Boruta Mačkovška in Nenada Bilbijo. Na pripravah bodo po trije igralci na vsakem mestu. Ni dvoma, da bodo pri vratarjih to Gorazd Škof, Primož Prošt in Klemen Ferlin. Škof brani odlično v Nantesu, ki drži visoko 4. mesto v Franciji, Prošt prav tako v Göppingenu, ki je hit bundeslige na 5. mestu. Ferlin pa upravičuje status št. 1 v vratih Gorenja. Dobro sezono imata v Nemčiji tudi Jure Natek in Marko Bezjak v Magdeburgu, ta čas sta na visokem 4. mestu. V Franciji so zadovoljni štirje člani slovenske kolonije v Montpellieru. Dragan Gajić, ki je bil celo med kandidati za najboljše desno krilo na svetu, Vid Kavtičnik, ki prav tako igra v izjemni formi, ter Škofjeločana Matej Gaber in rekonvalescent Jure Dolenec so vodilni na lestvici, po zmagi v Celju so si zagotovili tudi nastop v osmini finala lige prvakov.

Zaradi poškodb najvišjih igralcev Mačkovška in Bilbije je dobro, da se je v reprezentanco vrnil Klemen Cehte. Minute na levi strani napada si bo delil s Sebastianom Skubetom, ki je okreval po poškodbi in je vodja napada pri Silkeborgu. Pri organizatorjih igre je izbira vselej zelo bogata. Še boljšo sezono od Bezjaka preživljata kapetan Uroš Zorman in Dean Bombač. Zormanove Kielce so edine neporažene v LP, Bombač pa je najboljši strelec Pick Szegeda, ki si je prav tako zagotovil napredovanje. To pomeni, da bosta odkritji zadnjih dveh sezon LP in glavna igralca v Sloveniji, Staš Skube in Miha Zarabec, morala še malce počakati na svojo priložnost.

Tudi David Špiler in Simon Razgor se v Belorusiji ne moreta pritoževati, saj je Meškov Brest konkurenčen v LP in ligi SEHA. Gašper Marguč pa se je odlično znašel v Veszpremu. Pri krožnih napadalcih ni dilem: povabljeni bodo trije francoski legionarji: Gaber, Miha Žvižej iz Toulousa in Uroš Bundalo iz Tremblaya. Iz slovenske lige pa si lahko poleg Ferlina vabilo obetata Luka Žvižej in David Miklavčič, člana prvakov iz Celja, ter verjetno Mitja Nosan iz Gorenja kot št. 3. na levem zunanjem položaju.