Skrivnostni veter iz Zlatoroga odpihnil še Pungija

Rokomet: v Celju Pivovarni Laško razrešili direktorja Romana Pungartnika. Klubska politika odslej v rokah laikov?

Objavljeno
12. avgust 2014 01.31
Roman Pungartnik,RK Celje pivovarna Laško,Ljubljana Slovenija 26.08.2013
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Težko je reči, da je novica iz Celja Pivovarne Laško o koncu sodelovanja z direktorjem Romanom Pungartnikom udarila kot strela z jasnega. Odkar je Dušan Zorko konec lanskega leta predal predsedniške posle Bojanu Cizeju, je bilo vse bolj očitno, da »Pungi« ni več držal v rokah klubskih vajeti. Vseeno razrešitev znanega rokometaša poraja dvom o smotrnosti odločitve.

Kmalu po ustoličenju je Cizej prisluhnil drugim prišepetovalcem kot prej Zorko in konec prejšnjega leta se je zgodila dokaj nepričakovana zamenjava trenerja Vladana Matića. Pungartnik, ki je pripeljal med navijači priljubljenega Srba, je nasprotoval zamenjavi, ki pa se je pozneje izkazala za posrečeno, saj je Celje z Brankom Tamšetom osvojilo naslov prvaka. Pozneje je iz upravnega odbora kluba izpadel Pungartnikov tesni zaveznik Tomaž Jeršič, zdaj je zgodbo končal »Pungi«, ki se lahko kljub nekaterim spodrsljajem pohvali z nekaj uspešnimi kadrovskimi potezami (Skube, Slišković), uvedel je tudi sodobne marketinške prijeme, ki se jih je naučil med kariero v Nemčiji in Švici. To je sklenil leta 2009 in se podal v funkcionarske vode.

Skupaj z Jeršičem je zasedel pisarno RZS: generalni sektretar Jeršič in direktor reprezentance Pungartnik sta iz Nemčije zvabila legendarnega trenerja Zvonimirja Serdarušića, ki je bil tedaj brez službe in z omadeževanim imenom zaradi afere v Kielu. Po neuspešnem nastopu na evropskem prvenstvu leta 2010 v Avstriji se je celotna trojica odpravila na novo misijo v Celje, kjer sta se tedaj še cedila med in mleko. A ljubezni je bilo kmalu konec. »Noka« je po zaušnici na Madžarskem in neuvrstitvi na SP 2011 najprej zapustil selektorski stolček, s Celjem pa sicer osvojil naslov, ampak v naslednji sezoni po nizu slabih izidov in sporov moral tako kot kasneje tudi dobro plačani igralci – Zorman, Vugrinec, Pajovič, Gajić, Kokšarov, Kozlina, Alilović – zapustiti dvorano Zlatorog.

Jeršič in Pungartnik sta ostala v sedlu kljub padlim načrtom o obuditvi velikega Celja. Z blagoslovom prvega pivovarja Zorka sta začela korenito spreminjati zgodbo, ki je temeljila na novi filozofiji z naslonitvijo na celjsko rokometno šolo. A tudi te je bilo konec in zavel je nov veter, ki je najprej odpihnil poslovno in politično diskreditiranega Jeršiča, zdaj je službo izgubil še bolj »klubski človek« Pungartnik. V Celju niso pojasnili razlogov za prekinitev sodelovanja s Pungartnikom, ki so mu po nekaterih informacijah sprva ob izteku pogodbe ponudili nižje delovno mesto športnega direktorja. Zato lahko o motivih zgolj domnevamo. Da bi bil kamen spotike zgolj v finančni luknji, ki je nastala, ker nekateri igralci domnevno nočejo podpisati aneksov o znižanju pogodb, je težko verjeti. Predstavnik za odnose z mediji Miha Pantelič trdi, da je finančna shema kluba trdna. Nedavno so namreč podpisali novo štiriletno pogodbo s Pivovarno Laško, kot zlatega pokrovitelja so privabili tudi Mercator. Morda je šlo komu v nos, da bo moral klub izplačati prek 100.000 evrov odškodnine Urošu Zormanu in da je še vedno odprta tožba zaradi predčasne prekinitve sodelovanja z opremljevalcem Kempo. V oči bode tudi neuspešnost pri pogajanjih o vstopu v ligo SEHA ...

Cizej včeraj zaradi silnih službenih obveznosti ni bil dosegljiv za uradno izjavo, prav tako ne Pungartnik, ki je slabo novico izvedel pred odhodom na dopust v Crikvenico. Zato še ni odgovora na vprašanje, ki se poraja med navijači: ali bo v ožjem vodstvu ostal kdo, ki se zares spozna na rokomet? Zorko je nekdanji hokejist, Cizej nikdar ni bil rokometaš, vse bolj vplivni Jernej Smisl je bil drugorazredni rokometni sodnik. Tudi nekdaj nadobudni rokometaš Gregor Planteu, ki bo zamenjal Pungartnika in imel poslanstvo v krčenju stroškov, ter nekdanji direktor RZS Mitja Gobec, ki je nekako spet priplaval na rokometno površje, nimata posebnega pedigreja. Trener Tamše ga ima, a kljub silni ljubezni do dela pač ne bo zmogel vsega sam. »Novica je presenetila vse v ekipi. Lahko rečem, da sva z Romanom dobro sodelovala. Lepo je imeti nad sabo nekoga, ki ve, kako se stvarem streže in kako diha slačilnica. Nočem pa se poglabljati v stvari, svojega dela imam več kot dovolj,« je bil v skrbeh Tamše, ki ekipo pripravlja na zahtevno sezono. Lahko samo upa, da imajo nadrejeni v načrtih večjo sliko, kot jo ta čas vidi sam.