Slab prvi polčas preprečil podvig, drugi za spodbudo

Slovenija po zmagah proti Srbiji in Braziliji izgubila proti gostiteljici Nemčiji in osvojila drugo mesto na turnirju Supercup 2015.

Objavljeno
09. november 2015 00.12
P. Z., šport
P. Z., šport
Kiel – Slovenski rokometaši so osvojili drugo mesto na turnirju Supercup v Nemčiji, potem ko so po zmagah s Srbijo in Brazilijo v odločilni tekmi morali priznati premoč gostiteljem. Usodna je bila druga polovica prvega polčasa, v katerem so izbranci Veselina Vujovića zaostali za sedem golov.

Dokler so zunanjo vrsto sestavljali Uroš Zorman, Jure Dolenec in Borut Mačkovšek, je še šlo, toda ob prvih rotacijah se je nemška reprezentanca začela oddaljevati. Marko Bezjak, Staš Skube, Klemen Cehte in David Miklavčič niso bili dovolj nevarni, obramba je bila prepustna in že v prvem polčasu je bilo plus sedem za Nemce. So pa Slovenci v nadaljevanju pokazali trmo in vztrajno zmanjševali razliko. Večkrat so prišli na dva gola zaostanka (24:26 – M. Žvižej, 25:27 – Mačkovšek, 26:28 – Marguč in 27:29 – spet M. Žvižej), pa vselej prejeli zadetek. Prav obramba, ki je v prvem polčasu prejela kar 17 golov, je bila preslaba za podvig v Kielu.

Vujović je na peti tekmi doživel prvi poraz na slovenski klopi, na turnirju v treh mestih je pogrešal nekaj igralcev, ki bodo resno kandidirali za mesto na januarskem EP na Poljskem. Tam se bo Slovenija v skupinskem delu v Wroclawu srečala tudi z Nemčijo, s katero je izgubila tudi na zadnji tekmi SP v Katarju. Nemški selektor, Islandec Dagur Sigurdsson, sicer nima tako močne reprezentance, kot so jo imeli Nemci na EP 2004 in SP 2007, ko so osvojili zlati kolajni, še vedno pa premore dovolj kakovosti, da se lahko spogleduje z drugim delom EP in tudi olimpijskimi igrami v Riu, na katere meri tudi Slovenija. Ta na zmago proti Nemčiji čaka že vse od januarja 2006, odtlej je izgubila osem tekem in enkrat iztržila remi.

Slovenci so v petek kljub 19-minutni strelski suši v Flensburgu premagali Srbijo, v soboto so bili precej boljši od Brazilcev, včeraj pa premalo zbrani za uspeh proti Nemcem. Naslednjič se bodo sešli konec decembra, ko se bodo začele glavne priprave za EP. Dobrodošlo je spoznanje, da se kljub hudemu ritmu tekem in potovanj nihče ni poškodoval, Vujović pa je na treh tekmah v Nemčiji dobil veliko več odgovorov kot v prvem ciklusu, v katerem je junija Slovenija visoko premagala Slovaško in Latvijo. »Prvi polčas je bil preslab, da bi lahko računali na uspeh. V obrambi smo bili premlačni in si nismo ustvarili priložnosti za nasprotne napade, ki so naša največja moč. Nemci so bili tisti, ki so narekovali ritem, in si zasluženo ustvarili odločilno razliko. V drugem polčasu smo bili bolj kompaktni, toda na splošno smo pokazali premalo. Na prvih dveh tekmah smo premagali lažja tekmeca, proti Nemcem je bila povsem druga pesem,« je priznal Vid Poteko, eden izmed igralcev, ki ga ima Vujović posebej na očeh, saj je na mestu krožnega napadalca velika konkurenca. »Nisem najbolj zadovoljen s svojimi predstavami in formo. Imam še veliko rezerv, do decembra je še dovolj časa in veliko tekem, zato verjamem, da se bom izboljšal in si priboril klic na priprave,« si debi na velikem tekmovanju obeta Poteko, za katerega ne bo veliko počitka, že v sredo bo s Celjem PL gostoval v Škofji Loki, zatem v Zlatorog prihaja Veszprem.

Miha Žvižej je bližje nastopu na Poljskem, čeprav je zadnji prišel na priprave in zamenjal poškodovanega Blaža Blagotinška. »Pokazali smo nekaj dobrih in nekaj slabih stvari. Prvi tekmi sta bili v redu, toda Nemci so iz višjega kakovostnega razreda kot Srbi in Brazilci. Generalno gledano smo lahko zadovoljni, a če želimo dosegati vrhunske rezultate, bomo morali pokazati bistveno več,« se zaveda Žvižej, ki je v Nemčiji praznoval 28. rojstni dan. Kot je razkril član Toulousa, Vujović na sestanku po zadnji tekmi ni uporabljal velikih besed: »Saj je vsem jasno, da še nismo tam, kjer si želimo biti. Turnir je pokazal, kje so slabosti. Ni pa treba biti velik strokovnjak za ugotovitev, da je bil vir težav v preslabi obrambi, na kateri moramo zdaj graditi vzpon.«