Sladke skrbi šefov, grenke za Slovence

Liga SEHA: v novi sezoni najbrž 12 klubov Dokončna sestava bo znana do 15. junija.

Objavljeno
14. april 2014 12.08
ROKOMET - SEHA Liga FINAL4
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Novi Sad – »Primerjajo nas s košarkarsko ligo ABA, a naj takoj povem, da bo naša neprimerno močnejša, ob boku nemški. Zato se mora po njej zgledovati tudi po organizacijski plati,« je po seji skupščine lige SEHA povedal predsednik Mihajlo Mihajlovski in pozdravil odločitev Slovenije, da se pridruži veliki rokometni družini.

V novosadskem hotelu Park so funkcionarji šestih zvez podprli vstop slovenskih klubov, ki jim mora zeleno luč prižgati še skupščina RZS na majski seji. Ali bosta vstopila dva ali trije, še ni določeno. Pravzaprav je bilo malo dorečenega glede sestave lige v sezoni 2014/15. Veliko je odprtih vprašanj. Ni znano, ali se bo pravočasno izjasnila omahljiva madžarska zveza, ki blokira vstop Veszprema in Szegeda. Na vrata trkata romunski in ukrajinski prvak. Lovćen in Borac bosta le težko izpolnila merila, ki jih želi bolj dosledno kot doslej vzpostaviti liga. Ta ima z ruskim naftnim koncernom Gazprom, ki na Balkanu gradi južni tok plinovoda, še triletno pogodbo, zato se zdi njena prihodnost svetla.

»Imamo sladke skrbi, saj je zanimanje veliko. Zavzemamo se, da bi ligo z naslednjo sezono razširili z 10 na 12 klubov, le majhna verjetnost je, da bi jih bilo 14, saj bi težko sestavili koledar. V večini držav morajo namreč odigrati še končnice svojih prvenstev. Sestava lige bo dokončno znana do 15. junija. No, za tem bi morda lahko organizirali kvalifikacijski turnir za zainteresirane klube, ki si udeležbe ne bi zagotovili v domačih ligah,« je Makedonec nakazal pot, po kateri bi lahko Slovenci vendarle prišli do treh predstavnikov.

Ob koncu je za mešane občutke in grenak priokus poskrbela izjava, da bi morali Slovenci zaradi povečanih stroškov razširjene lige plačati določeno pristopnino, kakih 150.000 evrov. Gazprom namreč svojega vložka, s katerim so krili tekmovalne stroške, ne namerava povečati, obstoječi klubi pa se nočejo odreči privilegijem na račun preračunljivih Slovencev, ki so sprva zviška gledali na nastajajoče regionalno tekmovanje. »Ta pristopnina je res nekaj novega. A nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Verjamem, da se bomo na koncu sporazumeli. Če bi denimo Slovenci prepričali Sportklub o prenašanju tekem, bi to morda že pomenilo zadosten vložek,« je razmišljal generalni sekretar RZS Goran Cvijič in udeležencem povedal, da se bo zveza še naprej zavzemala za vstop treh klubov, a se bo sprijaznila, če bosta na koncu sprejeta dva.