Slovenci bodo iz ozadja napadali prvo mesto v Riu

Izbrancem selektorja Veselina Vujovića na papirju lažja skupina olimpijskega turnirja. Šerbec pravilno napovedal tretjino žreba.

Objavljeno
30. april 2016 02.28
Miha Hočevar
Miha Hočevar

Ljubljana – Prvo uradno dejanje olimpijskega turnirja v Riu de Janeiru je šlo na roke slovenskim rokometašem. Žreb skupin prvega dela tekmovanja jim je namenil na papirju lažjo skupino B, v kateri se bodo pomerili s Poljsko, Švedsko, Nemčijo, Brazilijo in Egiptom.

Če bodo slovenske ambicije visoke, pa ne gre meriti le na 4. mesto, ki še vodi v četrtfinale, saj bi bila nato ovira na poti v želeni polfinale sila visoka. Prva tri mesta v skupini A so namreč malodane rezervirana za Francijo, Dansko in Hrvaško, ki v zadnjem desetletju krojijo evropski in svetovni vrh. »Z žrebom sem zadovoljen, saj se mi zdi, da je skupina A za odtenek težja od naše. Spet, že tretjič letos, se bomo pomerili z neugodnimi Švedi, gostitelji Brazilci, ki so izbrali skupino B, ker verjetno mislijo, da bodo lažje napredovali, Egiptom, ki je bil na afriškem prvenstvu boljši in veliko bolj neugoden od Tunizije, Poljaki, ki so na domačem evropskem prvenstvu igrali sijajno in imeli zgolj eno slabo tekmo s Hrvati, ter Nemci, ki so kot evropski prvaki zagotovo favoriti te skupine. Mi smo pokazali, da lahko igramo z vsakim, zato je naš cilj, da prvi del končamo čim višje na lestvici, kar bi nam prineslo bolj ugodnega tekmeca v četrtfinalu,« je žreb ocenil slovenski selektor Veselin Vujović.

Njegovemu pomočniku Urošu Šerbcu se resda ni uresničila želja, da bi s Francozi in Hrvati »opravili« že v uvodnem delu, zato si zdaj želi čim kasnejše snidenje z njimi. »Zadel sem dobro tretjino žreba z Brazilijo in Egiptom, je pa diametralno nasprotje tega, kar sem si želel. Čeprav se tudi v skupini A lahko zgodi kakšno presenečenje, bo treba za kolikor toliko ugodnega tekmeca v četrtfinalu osvojiti prvo ali drugo mesto v skupini B. Napadali pa bomo iz ozadja, kot nam najbolj ustreza. Nemci so nenazadnje evropski prvaki, Švedi pa olimpijski podprvaki. Prepuščamo jim mesto favoritov, a sami pri sebi vemo, česa smo sposobni,« je povedal Šerbec.

V slovenskem taboru o zgodnjem slovesu kot nazadnje v Atenah 2004 (11. mesto) očitno nihče ne razmišlja. Možno pa se zdi prav vse. Tako prvo mesto, saj Slovenci po kakovosti ne zaostajajo za evropskimi tekmeci, med katerimi se ne morejo znebiti predvsem Švedov (z njimi so igrali in dvakrat za en gol izgubili tako na letošnjem EP kot olimpijskih kvalifikacijah), kot trepetanje za preboj med najboljšo osmerico, v katero se bodo poskušali za vsako ceno prebiti gostitelji Brazilci. Svojo računico pa bodo imeli tudi afriški prvaki Egipčani, s katerimi je Slovenija igrala ob obeh dosedanjih olimpijskih nastopih; v Sydneyju je izgubila, v Atenah pa zmagala.

Olimpijski turnir bo sicer od 6. do 21. avgusta v montažni dvorani Arena do Futuro z 12.000 sedeži, ki jo bodo po paraolimpijskih igrah razstavili in iz njenih delov opremili štiri brazilske šole.

Ženski olimpijski turnir, skupina A: Norveška, Romunija, Črna gora, Brazilija, Španija, Angola; skupina B: Nizozemska, Rusija, Švedska, Francija, Argentina, Južna Koreja.