Slovenci marširajo naprej: Makedonci razbiti

Reprezentanca Veselina Vujovića uprizorila skoraj popolno tekmo in zmagala za sedem golov. Danes ob 17.45 s Tunizijo.

Objavljeno
16. januar 2017 23.31
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Metz – Slovenska reprezentanca je močna, zelo močna, vsekakor bolj, kot si je mislila, preden se je odpravila na svetovno prvenstvo v Francijo. Zdaj je iz tekme v tekmo bolj samozavestna in težko jo bo ustaviti. Makedonci so padli, kot so dolgi in široki, selektor Veselin Vujović pa je povsem zasenčil »najljubšega sovražnika« Lina Červarja.

Slovenci marširajo dalje! Po tretji zmagi na prav toliko tekmah je jasno, da bodo vsaj drugi v skupini B in da se bodo ne glede na razplet današnje tekme s Tunizijo, na kateri bodo izraziti favoriti, v zadnjem kolu s Španijo merili za 1. mesto in najboljše izhodišče v izločilnih bojih. Tudi 2. mesto pa v osmini finala prinaša povsem premagljivega tekmeca iz skupine A, najverjetneje Rusijo ali Brazilijo.

No, za te računice je še veliko prezgodaj, najbolj pomembno je spoznanje, da slovensko ekipo prevevata neka nova energija in nov duh. Včeraj so Slovenci v Metzu odigrali najboljšo tekmo, hkrati imajo še dovolj rezerv, kot trdijo v en glas. Tudi kapetan Vid Kavtičnik. »Svojim fantom lahko samo rečem, kdor ne skače, ni Sloven'c! Pokazali smo, česa smo sposobni, kadar se borimo drug za drugega, in verjamem, da Slovenija še zdaleč ni rekla zadnje besede na tem SP. A brez evforije, moramo ostati na trdnih tleh in razmišljati le o svoji igri. Še vedno smo namreč mlada ekipa. Najprej gremo na Tunizijo in potem naprej,« se nikamor ne mudi izkušenemu Kavtičniku, ki se je povsem podredil kolektivu in mu ni težko tekem začenjati na klopi.

Slovenci so odigrali skoraj popolno tekmo in takoj pokazali, zakaj so bili favoriti. Matevž Skok je blestel v vratih in soigralcem dajal zanesljivost; ko je ubranil sedemmetrovko prvemu makedonskemu asu Kirilu Lazarovu, je bilo jasno, da je pravi. Ko je zadel prazno mrežo za prvi reprezentančni gol, je na semaforju že pisalo 7:3. Slovenska obramba je bila na najvišji ravni, taktična priprava na makedonski napad s sedmimi igralci odlična. Lino Červar je vztrajal pri svojem, čeprav je bilo od daleč videti, da iz te moke ne bo kruha. Blaž Blagotinšek je zadel za 14:8 in šest golov naskoka med odmorom je bilo kot iz pravljice.

Slovenci so bili tako superiorni, da bi se lahko premagali samo še sami, če bi se vanje naselil dvom. Toda Slovenija je bila vendarle šesta reprezentanca na OI in še zdaleč ni naivna, čeprav ni več najbolj izkušenih Uroša Zormana in Gorazda Škofa. Marko Bezjak in zlasti Miha Zarabec sta bila prehitra, Matej Gaber, Vid Poteko in Blagotinšek premočni na črti, svoje so dodali vsi ostali. Vujović je bil vesel, ker je Slovenija končno nevarna tudi z razdalje, Borut Mačkovšek je še naprej vroč, zbudil se je Jure Dolenec, čigar žoge imajo oči. Tako kot Zarabčeve, za katerega je bila makedonska obramba kot na počasnem posnetku in je Blagotinšku na pladnju delil žoge …

»Saj je tako velik, da ga res ni težko najti. Ogromen je,« se je pošalil Zarabec, ki napoveduje še boljše predstave Slovenije. »Raje bom malce strog do nas in bom rekel, da to ni bila naša najboljša igra. Še vedno imamo rezerve. Proti Islandiji smo imeli malo razpoloženih igralcev, pa še vedno zmagali, proti Makedoniji so se zbudili še nekateri, zdaj čakamo še vse preostale in potem nas bo še lepše gledati,« je bil odločen Zarabec.

Selektor je uporabil vseh 16 igralcev in odpočil nekatere nosilce igre. Tudi Mateja Gabra, ki je vpisal 100. reprezentančni nastop. Rezervisti ga niso pustili na cedilu, Nik Henigman je sprožil projektil za 22:13, ko je bila tekma 15 minut pred koncem že povsem odločena. Napad je bil izvrsten. Slovenci so imeli v prvem polčasu 80-odstotno realizacijo strelov, na koncu 71-odstotno!

Vujović, nekdanji selektor Makedonije, se po tekmi ni šopiril, čeprav mu je v srcu bilo še kako toplo, ko mu je Červar spoštljivo čestital za zmago. »Da sva Lino in jaz takšna tekmeca, to samo pomeni, da sva že naredila nekaj dobrega. Tokrat je bila Slovenija v vseh pogledih za razred boljša od Makedonije. Vesel sem, da smo si hitro zagotovili zmago in zadnji del lahko odigrali v leru. Pred nami je namreč zelo težka tekma s Tunizijo,« je opozoril Vujović, ponosen na svoje borce: »Resna reprezentanca smo. Če smo lahko na tako lahek način premagali tako kakovostnega tekmeca, to pomeni, da je ta pomlajena Slovenija dobila svoj prepoznavni slog in da ima pravi zmagovalni značaj. Kadar imamo vratarje na takšni ravni, potem lahko padejo tudi najmočnejše reprezentance na svetu.«