Slovenci po presežek na prvenstvu presežnikov

Danes se bo v Katarju začelo 24. svetovno prvenstvo v rokometu.

Objavljeno
14. januar 2015 21.20
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec

Doha – S tekmo v »slovenski« skupini A med domačim Katarjem in Brazilijo se bo nocoj začel 24. rokometni mundial, najmočnejši in najdražji doslej. Po sloganu »Live it. Win It« (doživi in zmagaj) se bo ravnala tudi Slovenija, ki bo branila 4. mesto iz Španije. Osnovni cilj je četrtfinale in vstopnica za olimpijske kvalifikacije.

To bo prvo prvenstvo, ki bo potekalo v enem mestu, kar bo navijačem omogočalo ogled veliko večjega števila tekem. V Dohi so zgradili tri najsodobnejše dvorane; največja v naselju Lusail, ki nastaja za potrebe nogometnega SP leta 2022, bo sprejela več kot 15.000 gledalcev; dvorana Al-Sadd, ki so jo preimenovali v Ali Bin Hamad al-Attiyah Areno, ima kapaciteto 7700 sedežev, Duhail Arena, v katerem je sedež katarske rokometne zveze, pa 5500.

Favoriti so podobni kot že nekaj let. Naslov prvaka bo branila Španija, zadnja tekmica Slovenije v predtekmovanju. Francija bo skušala ponovno združiti vse tri velike lovorike, potem ko je osvojila zlato na OI 2012 in EP 2014, Danska želi nazaj na vrh po porazih v finalih zadnjih dveh velikih tekmovanj, Hrvaška pa se otresti slovesa redne udeleženke tolažilnih tekem za »zgolj« tretje mesto. Za veliko četverico je vrsta kakovostnih reprezentanc, ki računajo na veliki met. Skoraj vse evropske reprezentance se bolj ali manj upravičeno spogledujejo s četrtfinalom in bojem za olimpijske sanje. Komur ne bo uspelo, bo imel samo še eno priložnost na EP 2016 na Danskem, kjer pa bosta na voljo samo še dve vstopnici.

Vrhunske hotelske namestitve, logistika, najsodobnejše dvorane ter srečanja na najvišji gospodarsko-politični ravni zagotavljajo standarde, ki jih rokomet v svoji zgodovini še ni imel. Z vidika igre v tem športu še ni bilo tako močne konkurence. Mednarodna rokometna zveza (IHF) je že pred pol leta z nešportnim birokratskim manevrom izločila Avstralijo in namesto nje povabila Nemčijo, s čimer je ugodila katarskim gostiteljem in zagotovila odmevnost. Zaradi političnih nesoglasij v Perzijskem zalivu sta tik pred zdajci izpadli reprezentanci Bahrajna in Združenih arabskih emiratov, posebni vabili pa sta romali na Islandijo in v Saudsko Arabijo. Tako bo na SP sodelovalo rekordnih 15 evropskih reprezentanc. Od močnejših bosta manjkali samo Srbija in Madžarska, slednjo je junija lani v srhljivki izločila Slovenija.

Med reprezentancami s preostalega sveta najvišje meri Katar, ki se je pod vodstvom Valera Rivere, prvaka s Španijo pred dvema letoma, okrepil s celo vrsto naturaliziranih igralcev iz Evrope in Južne Amerike. Bržčas si obeta tudi naklonjenost sodnikov. Močna deluje tudi Tunizija s selektorjem Seadom Hasanefendićem, nekdanjim trenerjem Celja. Iran z Borutom Mačkom bo bolj v vlogi avtsajderja. Pravico bo delilo 18 sodniških parov, med njima tudi Peter Ljubič in Nenad Krstić, ki sta že sodila v finalih OI 2012 in SP 2013 ter uživata v tujini precej večji ugled kot v domovini. Podobno kot Leon Kalin, desna roka predsednika IHF Hasana Mustafe.

 


Slovenci si želijo vsaj v četrtfinale

Slovenci so v Katar dopotovali okrog polnoči po lokalnem času, nakar so se skupaj s tekmeci v skupini A utaborili v luksuznem hotelu Grand Hyatt. V neposredni bližini je Ritz-Carlton, v katerem bo v teh dneh slovensko športno-poslovno-politično stičišče s predsednikom Borutom Pahorjem kot gostiteljem. Glavnina zelo številčne slovenske sedme sile je nastanjena v hotelu Radisson Blu blizu steklenih nebotičnikov v centru Dohe, mesta s poldrugim milijonom prebivalcev, v katerem bo že v prvem delu tudi kakih 120 slovenskih navijačev.

Reprezentanti bodo imeli danes zvečer trening v dvorani Al-Sadd, kjer se bodo jutri pomerili z najšibkejšim tekmecem Čilom, dan kasneje bo sledila precej težja tekma z Belorusijo v Duhailu. Tudi slovenski izziv ima delovni naslov četrtfinale. Kvalifikacije za OI zagotavlja sedmo mesto, najverjetneje pa bi bilo dovolj tudi osmo, saj obstaja velika verjetnost, da bo čez leto na Poljskem evropski prvak postala ena od reprezentanc na mestih od 1 do 7 v Katarju. Na OI se neposredno uvrsti le svetovni prvak. Drugo, tretje in četrto mesto, s katerimi se potihoma spogledujejo Slovenci, pa prinašajo dodatno mikavno nagrado – pravico do organizacije kvalifikacijskega turnirja. Če bodo Deničevi fantje, ki so se v pripravljalnem obdobju soočali z mnogimi težavami, ponovili uspeh iz Barcelone, bi prihodnjo pomlad lahko po šivih spet pokale celo Stožice …